Przepisy na dania z jajek

Choć jedno jajko ma około 80 kcal i jest doskonałym źródłem białka, można się nimi szybko znudzić. Ale wcale nie musi być nudno! Sprawdź nasze pomysły na jajka i dowiedz się, jak uatrakcyjnić ten niezbędny dla zdrowej diety produkt. Proste przepisy podsunęli nam blogerzy.

jajka, przepisy, dania z jajek, dieta, odżywianie fot. shutterstock.com
fot. shutterstock.com

Jaja pieczone w mięsie

Ten inspirowany szkocką kuchnią pomysł pochodzi z bloga Leaf Parade. Jeśli masz ochotę spróbować jaj ukrytych w mięsnej otoczce, a przy tym ograniczasz gluten, sprawdź koniecznie ten przepis.

Potrzebne składniki:

  • 500 g mięsa mielonego z indyka (może być inny rodzaj mięsa),
  • 1 łyżeczka mielonego kminku,
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego,
  • 1/3 szklanki posiekanej kolendry (może być też pietruszka),
  • 1/3 szklanki tahini,
  • skórka z jednej cytryny,
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej,
  • 5 ugotowanych na twardo i obranych jajek.

Sposób przygotowania:

Podgrzej piekarnik do 190 stopni. Wyłóż blachę folią i odstaw na bok. W dużej misce połącz ze sobą wszystkie składniki z wyjątkiem jaj. Podziel mięso na pięć równych części.

Weź pierwszy kawałek masy, zroluj go w kulkę, następnie spłaszcz do grubości jednego centymetra. Połóż pierwsze jajko na środku placka i zacznij go rozciągać tak, by pokrył całe jajko.

Gotowe jaja wykładaj na blasze. Następnie, gotowe placki umieść w piekarniku i piecz przez około 35-40 minut.

Rada: Przy obtaczaniu jajek masą, pomocne będzie zawinięcie jaj z masą w folię spożywczą – dzięki temu będziesz w stanie rozprowadzić masę dokładnie wokół całego jajka.

jajka, przepisy, dania z jajek, dieta, odżywianie fot. shutterstock.com
fot. shutterstock.com

Gofry z jajek

Jeśli jesteś posiadaczką gofrownicy, możesz zaszaleć i zafundować sobie jaja w kratkę! To szybka wariacja na temat jajka sadzonego, jednak w bardziej kreatywnej odsłonie. Pomysł pochodzi od The Novice Chef. Nim wrzucisz jajka do koszyka, sprawdź, jak odczytywać zawarte na opakowaniach informacje.

Potrzebne składniki:

  • jajko,
  • sól i pieprz,
  • oliwa lub olej.

Sposób przyrządzenia:

Natłuść powierzchnię gofrownicy (możesz to zrobić za pomocą oliwy w sprayu lub wacika kosmetycznego nasączonego olejem), rozbij jajko na środku. Używając widelca, rozprowadź białko po nieregularnej powierzchni gofrownicy, tak by białko znalazło się w każdym jej zakamarku.

Poczekaj chwilę, aż jajo się zetnie do pożądanej przez Ciebie konsystencji, ale nie zamykaj gofrownicy. Gotowe!

Rada: Tak przygotowane jajko możesz oprószyć ulubionymi przyprawami, żółtym serem, czy drobno pokrojonymi suszonymi pomidorami. Idealnie smakują jako dodatek do grzanek i tostów!

jajka, przepisy, dania z jajek, dieta, odżywianie fot. shutterstock.com
fot. shutterstock.com

(W)sadzone w cebuli

Ten pomysł jest najprostszy na świecie, ale dzięki niemu standardowe jaja sadzone nie rozleją się po całej patelni. Z bloga Apron Strings dowiemy się, że jaja utrzyma w ryzach... cebula, która wybawi Cię od porannej zmory zdrapywania białka z olbrzymiej patelni.

Potrzebne składniki:

  • jajka,
  • duża cebula (może być papryka),
  • oliwa lub olej,
  • opcjonalnie: przyprawy.

Sposób przyrządzenia:

Pokrój cebule w plasterki o grubości 1 cm. Rozgrzej patelnię, wlej oliwę lub olej. Z plasterków cebuli, wybierz kręgi o największej średnicy i wrzuć je na patelnię. Gdy krążki się zarumienią, odwróć je na drugą stronę i wbij jajko do środka każdego z nich.

Jeśli zależy Ci na tym, by żółtko wbite do cebuli było bardziej widoczne, zdejmij z niego powłokę białka za pomocą ręcznika papierowego. Następnie, skrop patelnie kilkoma kroplami wody i smaż do momentu, kiedy jajko się nie zetnie. Gotowe jaja możesz doprawić solą, pieprzem lub innymi przyprawami, na które masz ochotę.

Rada: Jeśli nie lubisz cebuli możesz ją z powodzeniem zamienić na paprykę.

jajka, przepisy, dania z jajek, dieta, odżywianie fot. shutterstock.com
fot. shutterstock.com

Pastelowe jaja z majonezem

Białko wcale nie musi być białe. Czy dekorowanie jaj musi kończyć się na zdobieniu skorupki, którą i tak zdejmiemy? FOODjimoto podsuwa pomysł na to, jak podrasować tradycyjne jaja z majonezem.

Potrzebne składniki:

  • 10 jaj,
  • majonez,
  • słodka papryka,
  • kolorowe barwniki spożywcze.

Sposób przyrządzenia:

Ugotuj jajka na twardo. Po ostygnięciu obierz je i przekrój każde na pół. Połówki białek odstaw na bok, a żółtka włóż do miski. W szklankach rozpuść barwniki spożywcze, następnie umieść białka w szklankach, i trzymaj tyle, ile zaleca producent. Gdy połówki białek nabiorą koloru wyłóż je na półmisku środkiem do góry.

W międzyczasie rozgnieć żółtka i dodaj do nich tyle majonezu, by uzyskać kremową konsystencję (jeśli masz blender, znacznie ułatwisz sobie sprawę). Teraz czas przełożyć masę żółtkowo-majonezową do wnętrza białek.

Jeśli masz rękaw cukierniczy, możesz go użyć, dzięki czemu uzyskasz fantazyjny kształt nadzienia. Jeśli nie - wykorzystaj zwykłą łyżeczkę do herbaty. Na końcu, posyp każdą połówkę odrobiną słodkiej papryki.

Rada: Jeśli chcesz uzyskać bardziej wyrazisty smak nadzienia, postaw na ostrzejsze przyprawy. Dla zaakcentowania smaku, możesz dodać posiekaną cebulkę lub szczypiorek. Sprawdź też, wśród naszych przepisów na potrawy z jajek najlepsze pomysły na jajko na twardo z nadzieniem.

jajka, przepisy, dania z jajek, dieta, odżywianie fot. shutterstock.com
fot. shutterstock.com

Jajeczne serca

Jak sie okazuje, możesz z łatwością zmienić kształt jajka z okręgu na... serce. Jest to bardzo proste do wykonania, a przede wszystkim, nie wymaga od Ciebie żadnego specjalnego przygotowania. A efekt? Sama zobaczysz miny bliskich przy wielkanocnym śniadaniu. Poniżej sposób blogerki Anny The Red.

Potrzebne składniki:

  • świeżo ugotowane na twardo jajka (gotujesz tyle, ile potrzebujesz),
  • prostokątny kawałek kartonu po mleku lub soku (dobrze wymyty i wysuszony),
  • bambusowe lub drewniane pałeczki do jedzenia,
  • gumki-recepturki.

Sposób przyrządzenia:

Karton zaginasz w pół, wzdłuż dłuższego brzegu. Kiedy jajko jest jeszcze ciepłe, obierasz je i umieszczasz w rowku kartonu, równolegle do powstałej w nim linii. Następnie, weź pałeczkę (lub cokolwiek innego w podobnym kształcie, np. szpikulec do mięsa), przyłóż ją równolegle do kartonika, zgniatając lekko jaja (dzięki temu właśnie nabierze kształtu serca).

Aby efekt był trwały, umocuj końce pałeczek do kartonu, wykorzystując gumki recepturki. W efekcie, powstanie kartonowa "łódeczka", z przygniecionym jajem na pokładzie. Taką konstrukcję utrzymaj przez 10 minut, dzięki czemu efekt nie zniknie. Po upływie czasu, możesz pokroić jajo na plasterki, tnąc je w poprzek.

Rada: Pamiętaj o tym, żeby jajko było jeszcze gorące - ugotowane wcześniej jajo może pęknąć.

Smacznego!

Tekst: Elisabeth Narins, Zuzanna Kuciel

WH

REKLAMA