Jaja pieczone w mięsie
Ten inspirowany szkocką kuchnią pomysł pochodzi z bloga Leaf Parade. Jeśli masz ochotę spróbować jaj ukrytych w mięsnej otoczce, a przy tym ograniczasz gluten, sprawdź koniecznie ten przepis.
Potrzebne składniki:
- 500 g mięsa mielonego z indyka (może być inny rodzaj mięsa),
- 1 łyżeczka mielonego kminku,
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego,
- 1/3 szklanki posiekanej kolendry (może być też pietruszka),
- 1/3 szklanki tahini,
- skórka z jednej cytryny,
- 1/2 łyżeczki soli morskiej,
- 5 ugotowanych na twardo i obranych jajek.
Sposób przygotowania:
Podgrzej piekarnik do 190 stopni. Wyłóż blachę folią i odstaw na bok. W dużej misce połącz ze sobą wszystkie składniki z wyjątkiem jaj. Podziel mięso na pięć równych części.
Weź pierwszy kawałek masy, zroluj go w kulkę, następnie spłaszcz do grubości jednego centymetra. Połóż pierwsze jajko na środku placka i zacznij go rozciągać tak, by pokrył całe jajko.
Gotowe jaja wykładaj na blasze. Następnie, gotowe placki umieść w piekarniku i piecz przez około 35-40 minut.
Rada: Przy obtaczaniu jajek masą, pomocne będzie zawinięcie jaj z masą w folię spożywczą – dzięki temu będziesz w stanie rozprowadzić masę dokładnie wokół całego jajka.