Gdybyśmy ogłosiły plebiscyt na najzdrowsze i najbardziej wartościowe warzywa, podium z całą pewnością okryłoby się zielenią. Największą siłą zielonych warzyw jest chlorofil, który działa oczyszczająco i antyoksydacyjnie. Zawierają one również masę witamin, żelaza oraz wapnia. Przed Tobą garść zielonych inspiracji.
Szakszuka z łososiem
Zielone warzywa górą! Szpinak baby i szparagi zawierają antyoksydanty i kwas foliowy, które wspierają układ odpornościowy i podnoszą libido.
- 1 por, pokrojony
- 1 ząbek czosnku, bardzo drobno posiekany
- płatki chili (opcjonalnie)
- oliwa extra virgin
- 1 szklanka mrożonego groszku
- 1 pęczek zielonych szparagów, pokrojonych
- 2 garści szpinaku baby
- 4 jajka
- sól i pieprz
- 50 g wędzonego łososia, porwanego na kawałki
- sok z cytryny
- Pora i czosnek (jeśli używasz, dorzuć też płatki chili) podsmaż na oliwie na dużej patelni.
- Dodaj szparagi i podsmażaj je przez minutę. Następnie wrzuć groszek i smaż go przez kolejną minutę. Na koniec dorzuć szpinak i podsmażaj go, aż zmniejszy swoją objętość. Dodaj sól oraz pieprz.
- Na zieloną mieszankę wbij jajka. Patelnię przykryj przykrywką i podgrzewaj przez kilka minut, aż zetnie się białko.
- Szakszukę serwuj skropioną sokiem z cytryny z wędzonym łososiem.
Zielone lody z kiwi
Lody ze szpinakiem? Kto by pomyślał! Jednak prawdziwym bohaterem jest tu kiwi. Zawiera sporo witaminy C oraz E, które świetnie wpływają na kondycję skóry.
- 2 kiwi, pokrojone
- 1⁄4 szklanki szpinaku baby
- 5 listków mięty
- sok jabłkowy
- Wszystkie składniki (oprócz soku) dokładnie zmiksuj w blenderze.
- Powstałą masę podziel na 4 foremki do lodów i każdą z nich dopełnij sokiem jabłkowym. Do foremek włóż patyczki i całość wstaw do zamrażarki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
SPRAWDŹ TEŻ: 3 smaczne przepisy na dania z dyni
Komentarze