[ X ]

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu), wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych na zasadach wskazanych w "Polityce prywatności"

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
PODZIEL SIĘ


OCEŃ
4.2

4 zielone przepisy na jesienną chandrę

Na przekór pogodzie, brązowiejącym liściom na drzewach i szalejącej jesieni wprowadzamy do kuchni zieloną dyktaturę. Gwarantujemy, że wszystkie brzuchy będą zadowolone.

zielona szakszuka

Gdybyśmy ogłosiły plebiscyt na najzdrowsze i najbardziej wartościowe warzywa, podium z całą pewnością okryłoby się zielenią. Największą siłą zielonych warzyw jest chlorofil, który działa oczyszczająco i antyoksydacyjnie. Zawierają one również masę witamin, żelaza oraz wapnia. Przed Tobą garść zielonych inspiracji.

Szakszuka z łososiem

Zielone warzywa górą! Szpinak baby i szparagi zawierają antyoksydanty i kwas foliowy, które wspierają układ odpornościowy i podnoszą libido.

  • 1 por, pokrojony
  • 1 ząbek czosnku, bardzo drobno posiekany
  • płatki chili (opcjonalnie)
  • oliwa extra virgin
  • 1 szklanka mrożonego groszku
  • 1 pęczek zielonych szparagów, pokrojonych
  • 2 garści szpinaku baby
  • 4 jajka
  • sól i pieprz
  • 50 g wędzonego łososia, porwanego na kawałki
  • sok z cytryny
  1. Pora i czosnek (jeśli używasz, dorzuć też płatki chili) podsmaż na oliwie na dużej patelni.
  2. Dodaj szparagi i podsmażaj je przez minutę. Następnie wrzuć groszek i smaż go przez kolejną minutę. Na koniec dorzuć szpinak i podsmażaj go, aż zmniejszy swoją objętość. Dodaj sól oraz pieprz.
  3. Na zieloną mieszankę wbij jajka. Patelnię przykryj przykrywką i podgrzewaj przez kilka minut, aż zetnie się białko.
  4. Szakszukę serwuj skropioną sokiem z cytryny z wędzonym łososiem.

Zielone lody z kiwi

Lody ze szpinakiem? Kto by pomyślał! Jednak prawdziwym bohaterem jest tu kiwi. Zawiera sporo witaminy C oraz E, które świetnie wpływają na kondycję skóry.

  • 2 kiwi, pokrojone
  • 1⁄4 szklanki szpinaku baby
  • 5 listków mięty
  • sok jabłkowy
  1. Wszystkie składniki (oprócz soku) dokładnie zmiksuj w blenderze.
  2. Powstałą masę podziel na 4 foremki do lodów i każdą z nich dopełnij sokiem jabłkowym. Do foremek włóż patyczki i całość wstaw do zamrażarki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

SPRAWDŹ TEŻ: 3 smaczne przepisy na dania z dyni

REKLAMA

REKLAMA

Zielony makaron stir-fry 

Brokuł pomaga zwalczać stany zapalne w organizmie, wzmacnia odporność, a dzięki zawartości kolagenu przyspiesza gojenie ran.

  • olej kokosowy
  • 4-5 cebulek dymek, pokrojonych
  • 1-2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 chili, pokrojone
  • 1 kawałek imbiru, startego
  • 1 szklanka pokrojonych pieczarek
  • 1 szklanka groszku cukrowego
  • 1 szklanka podgotowanych różyczek brokuła
  • 1 szklanka szpinaku baby
  • 2 łyżki sosu tamari
  • 2 łyżki wina mirin
  • 2 łyżki sake
  • garść cienkiego makaronu ryżowego, namoczonego w wodzie
  • świeża kolendra
  • sok z limonki (opcjonalnie)
  1. Olej kokosowy rozgrzej w woku. Wrzuć dymkę i podsmażaj przez chwilę, następnie dodaj czosnek, chili i imbir.
  2. Dorzuć pieczarki (jeśli trzeba, dolej troszkę oleju) i podsmażaj przez około 3 minuty. Dodaj resztę warzyw, tamari, mirin oraz sake i smaż przez około minutę.
  3. Wrzuć makaron (jeśli na patelni jest sucho, możesz dodać odrobinę wody) i podsmażaj, aż wszystkie składniki się połączą, a makaron będzie wystarczająco miękki.
  4. Danie serwuj posypane kolendrą i skropione sokiem z limonki.

ZOBACZ: Przepis na dynię od Agnieszki Cegielskiej

Warzywna focaccia

To taka niby pizza dla fanek dań, które cieszą nie tylko podniebienie, ale też oko. Fasolka edamame jest bogatym źródłem błonnika, białka i wapnia. Wspomaga działanie układu odpornościowego i wzmacnia kości.

  • gotowy spód na pizzę lub placek tortilli
  • 2 łyżki bazyliowego pesto
  • 1⁄2 szklanki szpinaku baby
  • 1 szklanka różyczek brokułu, pokrojonych na mniejsze kawałki
  • 1⁄4 szklanki edamame
  • 2 cebule dymki, pokrojone
  • 1 chili, drobno pokrojone
  • 1⁄4 szklanki parmezanu
  • 1 awokado, pokrojone w plastry
  • sól i pieprz
  • oliwa extra virgin
  • sok z cytryny
  1. Piekarnik rozgrzej do 180 °C (jeśli używasz tortilli) lub do 200 °C (jeśli używasz spodu do pizzy).
  2. Na swojej bazie (spodzie lub tortilli) rozprowadź pesto. Na wierzchu ułóż szpinak, brokuły, edamame i cebu- lę. Dopraw solą i pieprzem.
  3. Wsadź do piekarnika na ok. 10 minut i piecz, aż całość lekko się zarumieni.
  4. Na gotowy placek ułóż awokado. Całość posyp parmezanem i polej sokiem z cytryny oraz odrobiną oliwy.

ZOBACZ TEŻ: Mleko księżycowe na lepszy sen - przepisy

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij