[ X ]

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu), wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych na zasadach wskazanych w "Polityce prywatności"

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
5.0

4 przepisy z tofu w roli głównej [wegańskie i smaczne]

Wszystkim kpiarzom, którzy twierdzą, że weganie jedzą tylko trawę i kamienie, serwujemy wyborne, roślinne menu. W roli głównej: tofu.

tofu przepisy

1. Sandwich z tofu

Świeży i konkretny sandwicz pełen ziół, błonnika oraz roślinnego białka poskromi nawet wilczy głód. A owca pozostanie cała.

Składniki:

  • 200 g tofu, pokrojonego w plastry
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 4 kromki żytniego chleba
  • 1 pomidor, pokrojony w plastry
  • ½ awokado, pokrojonego w plastry
  • garść rukoli
  • sól i pieprz
  • Na pesto:
  • 100 g migdałów
  • 50 ml oliwy
  • 3 ząbki czosnku
  • 25 g bazylii
  • 1 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • sól

Metoda:

  1. Piekarnik nagrzej do 170 °C. Przy pomocy ręcznika papierowego odciśnij tofu z nadmiaru wody. 
  2. Suche tofu oprósz ziołami i piecz w piekarniku przez 30 minut. Wyciągnij i odłóż do ostygnięcia.
  3. W międzyczasie przygotuj pesto. Do blendera wrzuć wszystkie składniki i zmiksuj do gładkości. Jeśli jest zbyt suche, dodaj odrobinę wody. Pesto wystarczy na 6 porcji – resztę możesz przechowywać w lodówce przez 3 dni lub poporcjowane zamrozić.
  4. Chleb zgrilluj. Jedną kromkę wysmaruj pesto, ułóż tofu, awokado, pomidora i rukolę. Dopraw solą oraz pieprzem i voilà – lunch gotowy.

kcal 553 | tłuszcz 31 g | białko 23 g | węgle 46 g | porcje 2

WYPRÓBUJ: 8 przepisów na lekkie lunche do pracy i szkoły

2. Ryżowy stir-fry z tofu

Bez mięsa, bez produktów odzwierzęcych oraz bez glutenu. I wcale nie bez smaku. Oto lunch na azjatycką modłę, który oprócz doznań smakowych dostarczy też sporo błonnika.

Składniki:

  • 150 g brązowego ryżu
  • 40 g małych kukurydz
  • 300 g tofu
  • 1 łyżka oliwy
  • 100 g pieczarek, pokrojonych
  • 1 cukinia, pokrojona
  • 1 chili, posiekane
  • 30 g kiełków fasoli mung
  • 30 g kolendry, posiekanej
  • 40 g uprażonych nerkowców (opcjonalnie)
  • Na dressing:
  • 1 łyżeczka tamari
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • szczypta soli

Metoda:

  1. Ryż ugotuj. Brązowy gotuje się dłużej niż biały – ok. 40-45 minut. Pod koniec gotowania (1-2 minuty przed) do ryżu dorzuć kukurydze.
  2. Tofu odciśnij z nadmiaru wody, a następnie zajmij się krojeniem warzyw.
  3. Na patelni na średnim ogniu rozgrzej oliwę. Odsączone tofu pokrój w kostkę i wrzuć na patelnię razem z pieczarkami oraz cukinią. Podsmażaj przez 10-15 minut, co jakiś czas mieszając.
  4. W czasie gdy ryż się gotuje, przygotuj dressing. Wszystkie składniki sosu umieść w miseczce i dokładnie wymieszaj.
  5. Ugotowany ryż z kukurydzami odsącz. Następnie dodaj do niego usmażone warzywa z tofu i wymieszaj. Na wierzch dorzuć kiełki, chili oraz kolendrę.
  6. Porcje przełóż na talerze, polej dressingiem i posyp orzechami nerkowca. Przybierz kilkoma plasterkami chili i posiekaną kolendrą.

kcal 576 | tłuszcz 42 g | białko 22 g | węgle 31  | porcje 2

3. Tofucznica z warzywami

Dieta wegańska jest świetna, ale czasem brakuje Ci smaku jaj? Do tofucznicy dodaj trochę soli kala namak, która nadaje potrawom charakterystyczny, jajeczny posmak.

Składniki:

  • 100 g ziemniaków baby, pokrojonych w cienkie plastry
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 ząbek czosnku, posiekany
  • 3 dymki ze szczypiorkiem, posiekane
  • 1 czerwona papryka, pokrojona
  • 100 g pieczarek, pokrojonych
  • 1 łyżka płatków drożdżowych
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka tamari
  • 1 łyżka kurkumy
  • sok z ½ cytryny
  • 400 g tofu
  • 4 kromki żytniego chleba
  • 1 awokado, pokrojone

Metoda:

  1. Ziemniaki gotuj w osolonej wodzie przez 3 minuty, a następnie odcedź.
  2. Na patelni rozgrzej oliwę, po czym wrzuć na nią ziemniaki oraz czosnek i podsmażaj przez 5 minut, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie dodaj dymki, paprykę i pieczarki.
  3. Smaż przez kolejną minutę, następnie dodaj płatki drożdżowe, sól, pieprz, tamari, kurkumę i sok z cytryny.
  4. Czas na tofu. Pokrusz je i podsmaż z warzywami przez kilka minut, co jakiś czas mieszając.
  5. Zgrilluj chleb i przełóż go na talerz. Na każdą kromkę nałóż tofu z warzywami oraz awokado. Gotowe.

kcal 308 | tłuszcz 15 g | białko 17  | węgle 29 g | porcje 4

4. Ciasto kakaowe z kremem tofu

Białkowy, lekki krem z tofu plus czekoladowe ciasto. Witamy w wegańskim siódmym niebie! Rozgośćcie się: miejsca i porcji wystarczy dla każdego.

Składniki:

  • 300 g mielonych migdałów
  • 40 g ciemnego kakao
  • 1 łyżka sody oczyszczonej
  • 200 g mąki gryczanej
  • szczypta soli morskiej
  • 200 ml syropu z agawy
  • 100 ml mleka migdałowego
  • woda z 1 puszki ciecierzycy (ciecierzycę zachowaj na później) 
  • Na krem:
  • 500 g kokosowego jogurtu
  • 700 g tofu
  • 6 łyżek syropu klonowego
  • 1 łyżka matchy w proszku

Metoda:

  1. Piekarnik nagrzej do 180 °C. W dużej misce wymieszaj migdały, kakao, sodę, mąkę gryczaną i sól.
  2. Do suchych składników dodaj syrop z agawy, mleko migdałowe oraz aquafabę (wodę z ciecierzycy). Całość zmiksuj do otrzymania gładkiej masy. 
  3. Dwie tortownice wysmaruj olejem kokosowym i oprósz kakao, następnie podziel między obie ciasto. Tortownice wstaw do piekarnika i piecz przez 20 minut. Wyjmij i ostudź.
  4. W międzyczasie przygotuj krem z tofu. Jogurt kokosowy wlej do miski i zmiksuj, aż zgęstnieje. Możesz użyć elektrycznego miksera albo postawić na ekspresowy trening w kuchni i wybrać manualną trzepaczkę. Następnie dodaj resztę składników i zmiksuj do gładkości.
  5. Gdy ciasto ostygnie, na jednej z warstw rozprowadź połowę kremu, ułóż na niej drugą warstwę ciasta i rozsmaruj pozostały krem. Na wierzchu posyp odrobiną matchy.

kcal 322 | tłuszcz 12 g | białko 13 g | węgle 39 g | porcje 12

Sprawdź też 4 proste przepisy na dania: z jajkiem oraz z dynią.

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ

REKLAMA

REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij