4 przepisy z rabarbarem

Przywędrował do Europy z Tybetu i Chin, ale do Polski trafił późno, gdyż dopiero w XIX wieku. Jak sobie nasi przodkowie radzili bez rabarbaru – nie wiemy, ale współczujemy.

Przepisy z rabarbarem fot. JENNY HUANG

Zapiekany rabarbar z wanilią i imbirem

Czas: 40 min

Porcje: 4

Składniki:

  • 1/3 szkl. syropu klonowego
  • 1/2 laski wanilii
  • 2,5 cm korzenia imbiru w 4 kawałkach
  • 2 gwiazdki anyżu
  • 0,5 kg rabarbaru, pociętego w 2,5-cm kawałki
  • 1/4 łyżeczki soli
  • jogurt naturalny, do przybrania

Przygotowanie

  1. Rozgrzej piekarnik do 190°C. Do naczynia do zapiekania wlej syrop, wyjmij pestki z laski wanilii i dorzuć, a na koniec wrzuć samą laskę.
  2. Dodaj teraz kawałki imbiru, gwiazdki anyżowe i pokrojony rabarbar – wymieszaj, żeby obtoczyć go w zalewie. Posyp solą i piecz, aż płyn zacznie wrzeć, a rabarbar będzie miękki (jakieś 30-35 minut). Usuń laskę wanilii, gwiazdki anyżu i imbir. Podawaj, polane sosem na gorąco lub zimno i (opcjonalnie) z kilkoma łyżkami jogurtu naturalnego.

W porcji: 87 kcal, 0 g tłuszcze, 1 g białko, 22 g węglowodany, 17 g cukier, 2 g błonnik

Rabarbarowe muffiny

Czas: 40 min 

Porcje: 4

Składniki:

  • 2½ szkl. mąki migdałowej
  • 1/4szkl. mąki uniwersalnej
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1⁄2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 duże jajka
  • 1/2 szkl. syropu klonowego lub miodu
  • 1⁄4 szkl. oleju kokosowego, roztopionego

Przygotowanie

  1. Rozgrzej piekarnik do 190 °C. 12 foremek do muffinów wyłóż papierem do pieczenia.
  2. W dużej misce wymieszaj obie mąki, proszek do pieczenia, cynamon i sól.
  3. W średniej misce wymieszaj dokładnie jajka, syrop klonowy (lub płynny miód), olej kokosowy i ekstrakt z wanilii. Wymieszaj miksturę z mąką, aż uzyskasz gęste ciasto.
  4. Rozdziel ciasto do fo- remek (mniej więcej po 1⁄4 szkl. ciasta) i w każdą wetknij po 6 kawałków rabarbaru. Piecz 22-25 minut – włóż patyczek w środek muffina: jeżeli będzie czysty po wyjęciu, są gotowe. Zostaw je na 5 minut w otwartym piekarniku, a potem przenieś na deskę, by całkiem wystygły.

W porcji: 240 kcal, 17,5 g tłuszcze , 6 g protein, 16 g węglowodany, 9,5 g cukier, 3 g błonnik

Wiosenna sałata z marynowanym rabarbarem

Czas: 20 min

Porcje: 4

Składniki:

  • 1½ łyżki miodu
  • 3 łyżki białego octu winnego
  • 3 łodygi rabarbaru, drobno pokrojone
  • 3 łyżki oliwy
  • sól, pieprz
  • 2 łodygi selera, drobno pokrojone
  • 1 mała bulwa fenkułu, pokrojonego w cienkie plasterki
  • 2 pęczki rukwi wodnej, posiekane
  • 1 główka sałaty, poszarpanej
  • 2 szalotki, cienkie plasterki
  • 1/2 szkl. sera ricotta pokrojonego w cienkie plasterki (opcjonalnie)

Przygotowanie

  1. W dużej misce przygotuj marynatę z miodu i octu. Dodaj kawałki rabarbaru, zamieszaj i odstaw na 10-20 min. Teraz wlej oliwę, dodaj 1/2 łyżeczki soli i 2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Wrzuć kawałki selera naciowego i plasterki fenkułu i dobrze wymieszaj. Odstaw.
  2. W innej misce wymieszaj liście sałaty, rukiew wodną i szalotki i rozdziel na talerze. Na wierzch nałóż łyżką dressing z drugiej miski i opcjonalnie dorzuć plasterki ricotty.

W porcji: 160 kcal, 10,5 g tłuszcze, 3 g białko, 16 g węglowodany, 10,5 g cukier, 4 g błonnik

Granita z rabarbaru i malin

Czas: 4-5 godz

Porcje: 4

Składniki:

  • 1/3 szkl. miodu
  • 3-4 łodygi rabarbaru, drobno pokrojone (około 3 szklanek)
  • sól
  • 170 g mrożonych malin
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • gazowana woda

Przygotowanie

  1. Zagotuj w garnku miód z 11/2 szklanki wody.
  2. Wrzuć rabarbar i 1/4 łyżeczki soli i gotuj ok. 5 minut, aż rabarbar zacznie się rozpadać. Dodaj maliny i gotuj jeszcze 2 minuty.
  3. Przecedź miksturę do miski przez gęste sito, mocno dociskając. Wlej 2 łyżki soku z cytryny i wymieszaj.
  4. Przelej miksturę do odpowiedniego naczynia, zaczekaj, aż przestanie parować, i wstaw do zamrażalnika na 4-5 godzin, aż całkowicie stężeje. Zdrapuj widelcem duże płatki granity prosto do szklanek i uzupełnij je gazowaną wodą.

W jednej: 120 kcal, 0 g tłuszcze, 1 g białko, 29 g węglowodany, 24,5 g cukier, 1 g błonnik

REKLAMA
Zobacz również:
Trening, który od dekad podbija serca gwiazd kina i estrady, teraz jest dostępny jak nigdy dotąd. Zamień krzesło w drążek i wypróbuj barre we własnym salonie.
ZOBACZ WIĘCEJ

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ

REKLAMA

REKLAMA