Niektórzy plasują go na czołowych pozycjach w rankingu najbardziej znienawidzonych produktów z dzieciństwa. Razem z wątróbką, szpinakiem i brukselką skazany został na kuchenną banicję, a to spory błąd. Zawiera bowiem znaczące ilości obniżającego ciśnienie potasu, regulującego poziom cukru we krwi chromu, a także przeciwnowotworowego antyoksydantu o nazwie sulforafan. Pozwól, że pomożemy Ci odczarować tego zielonego bohatera, serwując 4 świetne przepisy z brokułem w roli głównej. PS Jeśli nie masz na podorędziu świeżej główki, możesz śmiało sięgnąć po zamrożone różyczki.
Stek z brokułu z brokułowym kuskusem
To danie to 100% brokułu w brokule. I nie dość, że jest piekielnie smaczne i zero waste, to na dodatek pomaga podkręcać metabolizm. Spora porcja błonnika i pikantna papryczka chili to duet doskonały.
SKŁADNIKI:
- 1 główka brokułu
- 2 arkusze glonów nori
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki oleju sezamowego
- 1 czerwone chili, drobno posiekane
- 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
METODA:
- Piekarnik rozgrzej do 180 °C. Brokuła pozbaw różyczek, korzeń odłóż na później. Różyczki wrzuć do blendera i zmiksuj do momentu, aż uzyskasz konsystencję kaszy kuskus.
- Arkusze nori podpiecz przez 2-3 minuty w piekarniku, a następnie rozetrzyj w moździerzu z pieprzem i solą.
- Korzeń brokułu przetnij na pół i wrzuć do gotującej się wody na 6-8 minut. Wyjmij go, gdy zmięknie. Odcedź i dopraw solą z nori.
- Na patelni z grubym dnem rozgrzej olej sezamowy. Dodaj czosnek, chili i smaż przez chwilę, aż uwolnią się aromaty. Następnie wrzuć brokułowy kuskus, wymieszaj i podsmażaj.
- Dodaj odrobinę wody, dopraw solą oraz pieprzem, wymieszaj i przełóż całość na talerze. Na wierzchu ułóż brokułowy stek.
Zupa miso z brokułem
Lekka japońska zupa z pasty miso od lat zachwyca europejskie podniebienia. Tradycyjną wersję uzupełnij o pyszne i bogate w luteinę brokuły, które w połączeniu z pastą z fermentowanej soi zadbają o sokoli wzrok.
SKŁADNIKI:
- 8 różyczek brokułu
- 1 łyżka oleju
- 10 g świeżego imbiru, startego
- 50 g pasty miso
- 200 g makaronu ryżowego
- 100 g miękkiego (silken) tofu, pokrojonego w kostkę
- 2 dymki, posiekane
- 10 g świeżej kolendry, posiekanej
METODA:
- Brokuły podziel na 2-centymetrowe kawałki. Podsmaż je na oleju przez minutę, następnie dodaj imbir i smaż kolejną minutę. Przełóż z patelni na talerz i odstaw.
- W rondlu zagotuj 500 ml wody i dodaj do niej pastę miso. Zagotuj przez minutę i zdejmij z ognia. Dodaj makaron ryżowy i poczekaj, aż zmięknie.
- Do zupy dodaj brokuły z imbirem, tofu, dymkę i kolendrę.
Grillowane brokuły z migdałami i dressingiem
To superzdrowa i wyjątkowo smaczna przekąska. Wysoka zawartość antyoksydantów to armia walcząca z wolnymi rodnikami, które mogą stać się katalizatorem do rozwoju nowotworów. Wcinaj na zdrowie!
SKŁADNIKI:
- 500 g brokułów
- 4 łyżki oleju słonecznikowego
- szczypta soli
- 4 ząbki czarnego czosnku
- 1 łyżka musztardy Dijon
- 1 łyżka octu z białego wina
- 30 g płatków migdałów, podprażonych
METODA:
- Brokuły podziel na różyczki, wymieszaj z 2 łyżkami oleju i dopraw solą. Jeśli używasz grilla, odpal go, a jeżeli nie masz takiej możliwości, rozgrzej piekarnik w trybie grilla do 200 °C. Grilluj różyczki, aż nieco ściemnieją i staną się lekko chrupiące (ale nie spalone!).
- W międzyczasie przygotuj dressing. W robocie kuchennym zblenduj czarny czosnek, musztardę, ocet i pozostały olej.
- Zgrillowane brokuły przełóż na talerz, polej dressingiem i posyp chrupiącymi płatkami migdałów.
Sałatka z romanesco i anchois
Romanesco to wyjątkowo efektownie wyglądający kuzyn białego kalafiora i zielonego brokułu. Zawiera sporą ilość witaminy C oraz przeciwutleniaczy, które stanowią najlepsze wsparcie dla układu odpornościowego.
SKŁADNIKI:
- 1 główka brokułu romanesco
- 100 g sera pecorino
- 100 g rukwi wodnej
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól i pieprz
- 100 g anchois
METODA:
- Brokuły podziel na różyczki, a następnie pokrój je na 2-milimetrowe plasterki.
- Ser pecorino zetrzyj na podobne plasterki na tarce.
- Oliwę wymieszaj z sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
- Plasterki brokułów i sera oraz rukiew wodną wymieszaj z przygotowanym dressingiem. Przełóż je na talerze. Na wierzchu ułóż fileciki anchois.