Aquafaba – pod tą enigmatycznie brzmiącą nazwą kryje się płyn odsączony po gotowaniu ciecierzycy. Weganie stosują ją zamiast jajek. Choć wydaje się to nieprawdopodobne, można przygotować z niej wegańskie bezy, różnego rodzaju desery (np. mus czekoladowy) czy też majonez. Jest ona połączeniem białka oraz skrobi i świetnie sprawdza się w roli spoiwa. Ubita mikserem zachowuje się jak białka kurze. Z powodzeniem możesz użyć płynu z ciecierzycy puszkowanej lub tego, który pozostał po gotowaniu suchej cieciorki.
Przepis z aquafabą – Sałatka cezar z wegańskim dressingiem
Jeśli w cezarze zawsze stawiasz na sałatę rzymską, przełam się i tym razem daj szansę cykorii. Jest ona świetnym źródłem inuliny – rodzaju błonnika, który wykazuje działanie prebiotyczne.
Składniki:
- Na sałatkę:
- 1 główka cykorii, podzielonej na liście
- duża garść jarmużu, bez łodyg, liście posiekane na duże części
- 5 g alg dulse, namoczone (opcjonalnie, kupisz je przez internet)
- 6 orzechów włoskich, posiekane
- 1 łyżka kaparów
- szczypta soli
- Na grzanki:
- 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
- kapka oliwy
- 3 kromki chleba na zakwasie, pokrojone w paski
- Na dressing:
- 4 łyżki aquafaby
- 1 mały ząbek czosnku
- 1 łyżka kaparów
- 1 łyżka płatków drożdżowych, opcjonalnie
- 100 ml oliwy
- sok z 1 cytryny
- 1 łyżka sosu Worcester
Metoda:
- By przygotować dressing, zblenduj w wysokim naczyniu aquafabę, czosnek, kapary i drożdże nieaktywne. Powoli wlewaj oliwę cienkim strumieniem, stale miksując. Na koniec dodaj sok z cytryny i sos Worcester.
- Składniki na grzanki wymieszaj w miseczce. Przełóż na rozgrzaną patelnię i podsmażaj na złoto.
- Składniki na sałatkę wymieszaj w misce. Polej połową dressingu i przemieszaj. Dodaj grzanki.
Przepis z aquafabą – Pieczona młoda kapusta z musztardowym dipem
Fermentowane ziarna gorczycy to prawdziwa gratka dla jelit. Przygo- towana z nich musztarda wspomoże ich pracę. Serwuj ją z pieczoną kapustą – ten duet świetnie sprawdzi się jako dodatek do dań.
Składniki:
- 1 młoda kapusta, pocięta na ćwiartki
- 1 cytryna, pocięta na ćwiartki
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 1 łyżka melasy
- Na musztardę:
- 1 łyżeczka soli
- 75 g ziaren brązowej gorczycy
- 75 g ziaren żółtej gorczycy
- 100 ml octu jabłkowego
- Na majonez:
- 50 ml aquafaby
- 1⁄4 łyżki mielonej kurkumy
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżka octu
- 200 ml oliwy
Metoda:
- Przygotowanie musztardy zacznij kilka dni wcześniej. Sól rozpuść w 200 ml wody, dodaj ziarna gorczycy, przykryj szmatką i pozostaw w ciepłym pokoju. Cztery dni później zblenduj porządnie połowę ziaren. Dodaj resztę ziaren, ocet i zmiksuj. Musztardę w słoiczku przechowuj w lodówce.
- Aby przygotować majonez, zblenduj aquafabę, kurkumę, musztardę i ocet, a następnie, cały czas miksując, powoli wlewaj oliwę.
- Piekarnik rozgrzej razem z blachą do 220 °C. Umieść na niej kapustę i cytrynę, polej olejem. Piecz 20 minut.
- Połowę majonezu wymieszaj z melasą i 2 łyżkami musztardy. Kapustę serwuj z sosem i pieczoną cytryną.
Przepis z aquafabą – Wegańska beza z czekoladą i pomarańczami
Połączenie ziaren kakaowca, ciemnej czekolady, chrupkiej bezy i naładowanych witaminą C pomarańczy tworzy deser idealny. Uśmiech na twarzy gwarantowany.
Składniki:
- 225 g cukru pudru
- 170 ml aquafaby
- 4 pomarańcze
- kapka ginu (opcjonalnie)
- 2 łyżki ziaren kakao
- 100 g 70-% ciemnej czekolady
Metoda:
- Piekarnik rozgrzej do 110 °C. Dwie blachy wyłóż papierem do pieczenia.
- Aquafabę wlej do dużej miski i ubijaj mikserem ok. 10 minut. Następnie dodaj cukier i ubijaj jeszcze przez 30 sekund.
- Na każdej blaszce uformuj po 6 sporych bez. Zwróć uwagę na to, by się ze sobą nie stykały. Piecz je ok. 2 godzin. Następnie wyłącz piekarnik, nie otwieraj drzwiczek i pozostaw na minimum 2 godziny do wystygnięcia.
- Pomarańcze obierz, pokrój w pla- stry i wrzuć do miski. Polej je ginem i posyp pokruszonymi ziarnami kakao. Wymieszaj i odstaw.
- Czekoladę połam na mniejsze kawałki i umieść w żaroodpornej misce. Miskę ustaw na rondlu z gotującą wodą i podgrzewaj do momentu, aż czekolada się roztopi. Gotowe bezy serwuj z plastrami pomarańczy i czekoladowym sosem.
Przepis z aquafabą – Tarta brioche z rabarbarem
Sezon na rabarbar trwa. To bogate w antyoksydanty warzywo (tak, warzywo, nie owoc) jest źródłem witaminy K1, która dba o zdrowie kości. Korzystaj, póki czas!
Składniki:
- Na brioche:
- 8 g świeżych drożdży, pokruszonych
- 50 g cukru i nieco do posypania
- 180 ml aquafaby
- 360 g pełnoziarnistej mąki orkiszowej, przesianej
- 180 ml oliwy
- Na wierzch:
- 160 g (3 łodygi) rabarbaru, pociętego w 3-centymetrowe kawałki
- skórka z 1⁄2 niewoskowanej pomarańczy
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 8 łyżek jogurtu naturalnego
Metoda:
- W dużej misce połącz 80 ml ciepłej wody, drożdże i cukier. Odstaw na 10 minut. Po tym czasie dodaj aquafabę oraz mąkę i wymieszaj.
- Ciasto wyrabiaj ok. 5 minut, potem wlej oliwę i wyrabiaj dalej. Ciasto powinno być delikatne i miękkie. Przykryj je ściereczką i odstaw do lodówki na 8-10 godzin lub na całą noc.
- Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na placek o średnicy ok. 30 cm. Przełóż na wysmarowaną oliwą okrągłą formę, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić objętość.
- Piekarnik rozgrzej do 190 °C. Rabarbar wymieszaj ze skórką i ekstraktem. Na wierzchu ciasta rozsmaruj jogurt, wyłóż rabarbar i posyp cukrem. Piecz 35-45 minut.