4 przepisy z aquafabą

Aquafaba to niezwykły produkt, który w diecie wegańskiej z powodzeniem zastępuje jajka i inne zwierzęce półprodukty. Niech dzieje się roślinna magia.

aquafaba fot. Shutterstock.com

Aquafaba – pod tą enigmatycznie brzmiącą nazwą kryje się płyn odsączony po gotowaniu ciecierzycy. Weganie stosują ją zamiast jajek. Choć wydaje się to nieprawdopodobne, można przygotować z niej wegańskie bezy, różnego rodzaju desery (np. mus czekoladowy) czy też majonez. Jest ona połączeniem białka oraz skrobi i świetnie sprawdza się w roli spoiwa. Ubita mikserem zachowuje się jak białka kurze. Z powodzeniem możesz użyć płynu z ciecierzycy puszkowanej lub tego, który pozostał po gotowaniu suchej cieciorki.

REKLAMA

Przepis z aquafabą – Sałatka cezar z wegańskim dressingiem

Jeśli w cezarze zawsze stawiasz na sałatę rzymską, przełam się i tym razem daj szansę cykorii. Jest ona świetnym źródłem inuliny – rodzaju błonnika, który wykazuje działanie prebiotyczne.

Składniki:

  • Na sałatkę:
  • 1 główka cykorii, podzielonej na liście
  • duża garść jarmużu, bez łodyg, liście posiekane na duże części
  • 5 g alg dulse, namoczone (opcjonalnie, kupisz je przez internet)
  • 6 orzechów włoskich, posiekane
  • 1 łyżka kaparów
  • szczypta soli
  • Na grzanki:
  • 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
  • kapka oliwy
  • 3 kromki chleba na zakwasie, pokrojone w paski
  • Na dressing:
  • 4 łyżki aquafaby
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 1 łyżka kaparów
  • 1 łyżka płatków drożdżowych, opcjonalnie
  • 100 ml oliwy
  • sok z 1 cytryny
  • 1 łyżka sosu Worcester

Metoda:

  1. By przygotować dressing, zblenduj w wysokim naczyniu aquafabę, czosnek, kapary i drożdże nieaktywne. Powoli wlewaj oliwę cienkim strumieniem, stale miksując. Na koniec dodaj sok z cytryny i sos Worcester.
  2. Składniki na grzanki wymieszaj w miseczce. Przełóż na rozgrzaną patelnię i podsmażaj na złoto.
  3. Składniki na sałatkę wymieszaj w misce. Polej połową dressingu i przemieszaj. Dodaj grzanki.

Przepis z aquafabą – Pieczona młoda kapusta z musztardowym dipem

Fermentowane ziarna gorczycy to prawdziwa gratka dla jelit. Przygo- towana z nich musztarda wspomoże ich pracę. Serwuj ją z pieczoną kapustą – ten duet świetnie sprawdzi się jako dodatek do dań.

Składniki:

  • 1 młoda kapusta, pocięta na ćwiartki
  • 1 cytryna, pocięta na ćwiartki
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1 łyżka melasy
  • Na musztardę:
  • 1 łyżeczka soli
  • 75 g ziaren brązowej gorczycy
  • 75 g ziaren żółtej gorczycy
  • 100 ml octu jabłkowego
  • Na majonez:
  • 50 ml aquafaby
  • 1⁄4 łyżki mielonej kurkumy
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka octu
  • 200 ml oliwy

Metoda:

  1. Przygotowanie musztardy zacznij kilka dni wcześniej. Sól rozpuść w 200 ml wody, dodaj ziarna gorczycy, przykryj szmatką i pozostaw w ciepłym pokoju. Cztery dni później zblenduj porządnie połowę ziaren. Dodaj resztę ziaren, ocet i zmiksuj. Musztardę w słoiczku przechowuj w lodówce.
  2. Aby przygotować majonez, zblenduj aquafabę, kurkumę, musztardę i ocet, a następnie, cały czas miksując, powoli wlewaj oliwę.
  3. Piekarnik rozgrzej razem z blachą do 220 °C. Umieść na niej kapustę i cytrynę, polej olejem. Piecz 20 minut.
  4. Połowę majonezu wymieszaj z melasą i 2 łyżkami musztardy. Kapustę serwuj z sosem i pieczoną cytryną.

Przepis z aquafabą – Wegańska beza z czekoladą i pomarańczami

Połączenie ziaren kakaowca, ciemnej czekolady, chrupkiej bezy i naładowanych witaminą C pomarańczy tworzy deser idealny. Uśmiech na twarzy gwarantowany.

Składniki:

  • 225 g cukru pudru
  • 170 ml aquafaby
  • 4 pomarańcze
  • kapka ginu (opcjonalnie)
  • 2 łyżki ziaren kakao
  • 100 g 70-% ciemnej czekolady

Metoda:

  1. Piekarnik rozgrzej do 110 °C. Dwie blachy wyłóż papierem do pieczenia.
  2. Aquafabę wlej do dużej miski i ubijaj mikserem ok. 10 minut. Następnie dodaj cukier i ubijaj jeszcze przez 30 sekund.
  3. Na każdej blaszce uformuj po 6 sporych bez. Zwróć uwagę na to, by się ze sobą nie stykały. Piecz je ok. 2 godzin. Następnie wyłącz piekarnik, nie otwieraj drzwiczek i pozostaw na minimum 2 godziny do wystygnięcia.
  4. Pomarańcze obierz, pokrój w pla- stry i wrzuć do miski. Polej je ginem i posyp pokruszonymi ziarnami kakao. Wymieszaj i odstaw.
  5. Czekoladę połam na mniejsze kawałki i umieść w żaroodpornej misce. Miskę ustaw na rondlu z gotującą wodą i podgrzewaj do momentu, aż czekolada się roztopi. Gotowe bezy serwuj z plastrami pomarańczy i czekoladowym sosem.

Przepis z aquafabą – Tarta brioche z rabarbarem

Sezon na rabarbar trwa. To bogate w antyoksydanty warzywo (tak, warzywo, nie owoc) jest źródłem witaminy K1, która dba o zdrowie kości. Korzystaj, póki czas!

Składniki:

  • Na brioche:
  • 8 g świeżych drożdży, pokruszonych
  • 50 g cukru i nieco do posypania
  • 180 ml aquafaby
  • 360 g pełnoziarnistej mąki orkiszowej, przesianej
  • 180 ml oliwy
  • Na wierzch:
  • 160 g (3 łodygi) rabarbaru, pociętego w 3-centymetrowe kawałki
  • skórka z 1⁄2 niewoskowanej pomarańczy
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 8 łyżek jogurtu naturalnego

Metoda:

  1. W dużej misce połącz 80 ml ciepłej wody, drożdże i cukier. Odstaw na 10 minut. Po tym czasie dodaj aquafabę oraz mąkę i wymieszaj.
  2. Ciasto wyrabiaj ok. 5 minut, potem wlej oliwę i wyrabiaj dalej. Ciasto powinno być delikatne i miękkie. Przykryj je ściereczką i odstaw do lodówki na 8-10 godzin lub na całą noc.
  3. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na placek o średnicy ok. 30 cm. Przełóż na wysmarowaną oliwą okrągłą formę, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić objętość.
  4. Piekarnik rozgrzej do 190 °C. Rabarbar wymieszaj ze skórką i ekstraktem. Na wierzchu ciasta rozsmaruj jogurt, wyłóż rabarbar i posyp cukrem. Piecz 35-45 minut.

REKLAMA

REKLAMA