Każdy pretekst jest dobry, by do menu wpleść warzywa. Przymykamy więc oko na cukier (oczywiście pod warunkiem, że naszych propozycji nie będziesz serwować codziennie) i kombinujemy, jak połączyć ogień z wodą, czyli takie przeciwieństwa, jak desery i warzywa.
Efekt pokazuje, że kontrast jest jedynie pozorny, a naturalne, niezbyt intensywne smaki płodów ziemi dobrze komponują się ze składnikami częściej spotykanymi w deserach, jak cytryna czy kokosy. Dowód? Podaj je dzieciom, a zobaczysz, że jedząc buraki, nawet się nie skrzywią.
Deser z awokado i limonek (6 porcji)
Awokado to świetne źródło jednonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-9, które pomagają zachować zdrowe serce, a przy tym – dzięki maślanej konsystencji – są wyborną bazą kremowych deserów.
- 2 dojrzałe awokado, obrane,
- sok z 3 limonek,
- starta skórka z 2 limonek,
- 3/4 szklanki mleka o niskiej zawartości tłuszczu.
- 3/4 szklanki słodzonego mleka skondensowanego
1. Wrzuć wszystkie składniki do blendera i miksuj, aż uzyskasz możliwie gładką konsystencję. Co jakiś czas zdejmuj szpatułką resztki ze ścianek.
2. Przełóż masę do miseczek i włóż do lodówki na 4 godziny.
1 porcja: 262 kcal, 5 g protein, 14 g tłuszczu, 29 g węglowodanów, 70 mg sodu, 5 g błonnika
Wypróbuj także inne przepisy z awokado i sprawdź jak go przechowywać.
Batoniki z cukinii i cytryny (16 batonów)
Zamiast żółtej, możesz też użyć zielonej cukinii. Obie wersje są smaczne oraz niskokaloryczne.
- 100 g masła, miękkiego,
- 1/4 szklanki cukru pudru,
- 1 szklanka mąki pszennej,
- szczypta soli,
- 2 duże jaja,
- 1 białko z jaja,
- 3/4 szklanki cukru,
- 1/4 szklanki soku z cytryny,
- 1 łyżka startej skórki cytrynowej,
- 1 średnia cukinia żółta lub zielona, oczyszczona z nasion i starta.
1. Włóż do średniej miski masło razem z cukrem pudrem i rozcieraj, aż dobrze się połączą. Dodaj mąkę z solą i wyrabiaj, aż powstanie ciasto. Wyłóż nim równomiernie dno blachy do pieczenia, a potem wstaw do lodówki, aż stwardnieje (15 minut powinno wystarczyć). W tym czasie rozgrzej piekarnik do 180 °C. Wyjmij ciasto z lodówki, nakłuj je widelcem w kilku miejscach i piecz przez 18-20 minut (na złotobrązowo).
2. Kiedy ciasto się piecze, przygotuj wierzchnią warstwę. W dużej misce wymieszaj jaja, białko oraz cukier. Dodaj sok z cytryny i skórkę, a także startą cukinię. Rozprowadź na gorącym cieście, a potem wstaw całość do piekarnika, aż wierzch lekko się zbrązowi (20-25 minut). Odstaw do ostudzenia, a potem potnij danie na małe batoniki i zdejmij z blachy.
1 baton: 134 kcal, 2 g protein, 6 g tłuszczu, 18 g węglowodanów, 30 mg sodu
Komentarze
JestemPaula, 2017-12-12 22:58:48
JestemPaula, 2017-12-02 19:45:31
~patka, 2017-01-04 10:51:00
~Renata Kaczor, 2016-11-30 15:40:25
Potwierdzenie zgłoszenia naruszenia regulaminu
Czy zgłoszony wpis zawiera treści niezgodne z regulaminem?
Potwierdzenie zgłoszenia naruszenia regulaminu
Czy zgłoszony wpis zawiera treści niezgodne z regulaminem?
Potwierdzenie zgłoszenia naruszenia regulaminu
Czy zgłoszony wpis zawiera treści niezgodne z regulaminem?
Potwierdzenie zgłoszenia naruszenia regulaminu
Czy zgłoszony wpis zawiera treści niezgodne z regulaminem?