Na słodko – Tropikalny mix
Składniki:
- 2 łyżki ciemnej, pokrojonej czekolady,
- 1 łyżka wiórków kokosowych,
- 1/2 kubka liofilizowanych plasterków bananów.
Włóż do plastikowego woreczka z suwakiem wszystkie składniki. Zamknij i potrząśnij nim, aby produkty się wymieszały.
Korzyści: kokos zawiera tłuszcze zwane trójglicerydami, które regulują pracę hormonu głodu. Natomiast liofilizowane (czyli specjalnie suszone) banany mają bardzo mało kalorii, a do tego są naturalnie słodkie. Nie mają dodatku cukru czy ulepszaczy smaku.
ZOBACZ TEŻ: Najlepsza przekąska - owoce czy orzechy?
Na słono – Śródziemnomorskie krakersy
Składniki:
- 7 małych pełnoziarnistych krakersów,
- 7 pasków suszonych pomidorów,
- 7 łyżeczek tapenady (oliwki, oliwa, kapary).
Każdego krakersa posmaruj łyżeczką tapenady. Na wierzch połóż jednego suszonego pomidora.
Korzyści: oliwki są bogate w tłuszcze nienasycone, które pomagają zrzucić nadwyżki tłuszczu. Krakersy natomiast pozwalają zaspokoić potrzebę chrupania, która też – jak się okazuje – jest korzystna. Badania wykazały, że jedząc chrupkie pokarmy, zjadamy o 13% mniej kalorii.
Wypróbuj także nasze przepisy na zdrowe dania: zupę krem z dyni oraz panini z gruszką.
Komentarze