4 przepisy na zdrowe dipy

Warzywa na imprezie są genialne – nie dość, że cieszą oczy na stole, to jeszcze, dzięki błonnikowi, żaden z gości nie wyjdzie głodny.

Dipy fot. MIKE GARTEN

1. Hummus z batatem

Upiecz 1 małego batata aż zmięknie; obierz i wrzuć do miksera. Dodaj 1 puszkę ciecierzycy (opłukanej), 1 ząbek czosnku (zmiażdżony), 1⁄4 szklanki pasty tahini, 2 łyżki soku z limonki, 1 łyżeczkę papryki i po 1⁄4 łyżeczki soli i pieprzu. Zmiksuj na gładko, dodając trochę wody, jeżeli jest zbyt gęsty.

REKLAMA

2. Jarmuż i karczochy

Wymieszaj ze sobą 250 g kremowego sera, 1⁄2 szklanki jogurtu, 1⁄4 szklanki startego parmezanu, 1 łyżeczkę startej skórki z cytryny i 3 łyżki soku, 1 ząbek czosnku (zmiażdżony), 1⁄4 łyżeczki soli i 1⁄2 łyżeczki pieprzu. Dodaj 250 g mrożonych serc karczochów i 280 g mrożonego jarmużu (rozmrożonych i posiekanych) oraz 50 g cheddara (startego). Piecz 20 minut w temperaturze 220 °C.

3. Dip z sera feta

Wrzuć do miksera 170 g sera feta (pokruszonego), 3⁄4 szklanki jogurtu greckiego, 1 łyżkę soku z cytryny i po 1⁄4 łyżeczki soli i pieprzu. Zmiksuj i wmieszaj 1 dymkę (drobno posiekaną), po 2 łyżki posiekanej pietruszki, mięty, koperku i 1 łyżeczkę startej skórki z cytryny. Posyp na wierzchu ziołami i pokrojonymi w małe kostki ogórkiem i papryką.

4. Dip z awokado

Wymieszaj 3 łyżki soku z limonki, 1 łyżkę oliwy i po 1⁄2 łyżeczki soli i pieprzu z 1 szklanką pomidorków cherry (przepołowionych), 1 jalapeno i 1⁄4 czerwonej cebuli (obie drobno posiekane), 1⁄2 szklanki czarnej fasoli (z puszki, opłukanej). Dodaj 1 awokado (pokrojone w kostki) i 1⁄4 szklanki posiekanej kolendry

Zobacz również:
Wzmocnij nie tylko górę ciała, ale też odnajdź w sobie wewnętrzną równowagę i zwiększ pewność siebie. Oto pozycja kruka.
ZOBACZ WIĘCEJ

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ

REKLAMA

REKLAMA