Nikt już nie lekceważy ptasiej karmy, ziaren i pestek, a w każdym razie nikt, kto ceni smak i zdrowie. Dietetycy, trzymając się już ptasich przenośni, pieją z zachwytu nad ich zaletami – świetnymi tłuszczami, witaminami grupy B i cynkiem, doskonałym dla skóry. Oto przepisy WH, które dodadzą Ci skrzydeł.
Chrupiący łosoś z trawą cytrynową
Azjatyckie nuty tego dania uwiodą Cię swoim smakiem, a prażony słonecznik doda mu chrupkości. Go east, young lady!
Wartość odżywcza:
- kcal – 475
- tłuszcze nasycone – 13 g
- cukier – 0 g
Składniki (2 porcje):
- 2 łyżki pestek słonecznika
- 1 trawa cytrynowa, posiekana
- 1/4 chili, posiekane
- 4 cm imbiru, startego
- 1 łyżka oliwy (i trochę do skropienia ryby)
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- sól i pieprz
- 2 filety z łososia
Sposób przygotowania:
1. Na średnim ogniu i suchej patelni upraż pestki słonecznika, aż zaczną intensywnie pachnąć i lekko zbrązowieją – jakieś 8 minut. Przesyp pestki na deskę, pozwól im ostygnąć i grubo posiekaj.
2. W misce wymieszaj pestki, trawę cytrynową (jeżeli zmiażdżysz ją trzonkiem noża przed pokrojeniem, będzie bardziej aromatyczna), chili, imbir, oliwę i ocet. Dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem.
3. Na dwóch kawałkach folii połóż ryby (skórą do dołu), nałóż na górę przygotowaną aromatyczną miksturę i lekko skrop oliwą. Zawiń i wstaw do piekarnika (200 °C) na 10-12 minut. Bardzo dobrze pasuje do warzyw usmażonych techniką stir-fry.

Sałatka z czerwonej kapusty z sezamem
Czerwona kapusta to zdrowotna i smakowa potęga, a z sezamem bije wszystkie rekordy.
Wartość odżywcza:
- kcal – 100
- tłuszcze nasycone – 0,5 g
- cukier – 5 g
Składniki (4 porcje):
- 4 duże marchewki
- 45 g czerwonej kapusty (+ 4 liście)
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżeczki oleju sezamowego
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki oliwy
- 1,5 łyżki octu jabłkowego
- 2 łyżki uprażonych ziaren sezamu
Sposób przygotowania:
1. Obierz marchewki i zetrzyj, posiekaj kapustę i wymieszaj obie w misce.
2. Zrób dressing z sosu sojowego, płynnego miodu, oliwy i octu jabłkowego. Dokładnie wymieszaj.
3. Pora teraz, by poczuć moc prawdziwego pichcenia: wlej dressing do marchewki z kapustą, wsyp ziarna sezamu i dłońmi – bez żadnych łyżek czy widelców – wymieszaj wszystko razem. Czujesz to? Nałóż surówkę do czterech liści kapusty, posyp pestkami słonecznika i podawaj.