Zioła i przyprawy to niezastąpione, ale też często niedoceniane elementy kuchennego wyposażenia. A wśród tych niedocenianych ziół oraz przypraw najbardziej niedoceniany jest żeń-szeń. Znałaś go wcześniej? Używałaś? No właśnie. Badania sugerują, że żeń-szeń walczy ze zmęczeniem równie skutecznie, co espresso. Jest adaptogenem, dlatego pomaga m.in. redukować poziom kortyzolu i wzmacnia odporność. Pozwól nam zatem pokazać Ci, jak wykorzystać go w codziennych, prostych przepisach. I doceń go!
Mleko z żeń-szeniem i imbirem
To nietypowa alternatywa dla klasycznego flat white, którą pokocha każda fanka korzennych aromatów. Intensywny smak imbiru + właściwości pobudzające żeń-szenia = idealny napój do śniadania.
Składniki:
- 500 ml mleka roślinnego
- ½ łyżeczki żeń-szenia w proszku
- ½ łyżeczki imbiru w proszku
- szczypta cynamonu
- 1 łyżeczka nektaru kokosowego
Metoda:
- Mleko wlej do garnuszka i mocno podgrzej.
- Do mleka dodaj resztę składników i dokładnie wymieszaj. Przy użyciu specjalnego spieniacza spień mleko.
- Miksturę przelej do kubka i posyp odrobiną cynamonu.
Zupa z kurczakiem i żeń-szeniem
Ta zupa to kulinarny ekwiwalent ciepłego, miłego kocyka. Z bonusem, czyli porządną dawką dobrego białka. Ciemne mięso z ud kurczaka dostarczy Ci sporo cynku i żelaza. Samo zdrowie.
Składniki:
- 2 l bulionu drobiowego
- 1 garść suszonego i pociętego żeń-szenia
- 5-cm kawałek imbiru, drobno posiekany
- 1 łyżka tamari
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 cebula dymka, pokrojona
- 1 chili, posiekane
- 2 piersi z kurczaka
- 2 uda z kurczaka bez kości
- 150 g makaronu ryżowego vermicelli
- 2 pak choi, pokrojone
Metoda:
- Do garnka wlej bulion, dodaj żeń-szeń oraz imbir i powoli podgrzewaj. W międzyczasie tamari wymieszaj z olejem sezamowym. Dodaj dymkę i odstaw na bok.
- Gdy bulion będzie miał już charakterystyczny, przyjemny aromat, wrzuć do niego kurczaka i gotuj przez około 10 minut.
- Gdy kurczak będzie ugotowany, zdejmij garnek z ognia. Żeń-szeń i imbir wyjmij i wyrzuć. Kurczaka poszarp z pomocą dwóch widelców na małe kawałki.
- Garnek z bulionem z powrotem ustaw na ogniu i doprowadź wrzenia. Wrzuć makaron i gotuj do miękkości. Gdy będzie prawie gotowy, dodaj pak choi i gotuj kolejne 2 minuty. Bulion z zawartością podziel między 4 miseczki. każdej wrzuć kurczaka i polej mieszanką tamari i oleju.
Komentarze