[ X ]

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu), wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych na zasadach wskazanych w "Polityce prywatności"

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
PODZIEL SIĘ


OCEŃ
5.0

4 przepisy na zdrowe dania z żeń-szeniem

Pokochaj żeń-szeń miłością szczerą i prawdziwą, a on odwdzięczy Ci się bezcennym wsparciem w stresujących momentach, pomoże zwalczać przeziębienia i zadba o stan Twojej skóry oraz włosów.

żeń-szeń

Zioła i przyprawy to niezastąpione, ale też często niedoceniane elementy kuchennego wyposażenia. A wśród tych niedocenianych ziół oraz przypraw najbardziej niedoceniany jest żeń-szeń. Znałaś go wcześniej? Używałaś? No właśnie. Badania sugerują, że żeń-szeń walczy ze zmęczeniem równie skutecznie, co espresso. Jest adaptogenem, dlatego pomaga m.in. redukować poziom kortyzolu i wzmacnia odporność. Pozwól nam zatem pokazać Ci, jak wykorzystać go w codziennych, prostych przepisach. I doceń go!

Mleko z żeń-szeniem i imbirem

To nietypowa alternatywa dla klasycznego flat white, którą pokocha każda fanka korzennych aromatów. Intensywny smak imbiru + właściwości pobudzające żeń-szenia = idealny napój do śniadania.

Składniki:

  • 500 ml mleka roślinnego
  • ½ łyżeczki żeń-szenia w proszku
  • ½ łyżeczki imbiru w proszku
  • szczypta cynamonu
  • 1 łyżeczka nektaru kokosowego

Metoda:

  1. Mleko wlej do garnuszka i mocno podgrzej.
  2. Do mleka dodaj resztę składników i dokładnie wymieszaj. Przy użyciu specjalnego spieniacza spień mleko.
  3. Miksturę przelej do kubka i posyp odrobiną cynamonu.

Zupa z kurczakiem i żeń-szeniem

Ta zupa to kulinarny ekwiwalent ciepłego, miłego kocyka. Z bonusem, czyli porządną dawką dobrego białka. Ciemne mięso z ud kurczaka dostarczy Ci sporo cynku i żelaza. Samo zdrowie.

Składniki:

  • 2 l bulionu drobiowego
  • 1 garść suszonego i pociętego żeń-szenia
  • 5-cm kawałek imbiru, drobno posiekany
  • 1 łyżka tamari
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 cebula dymka, pokrojona
  • 1 chili, posiekane
  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 uda z kurczaka bez kości
  • 150 g makaronu ryżowego vermicelli
  • 2 pak choi, pokrojone

Metoda:

  1. Do garnka wlej bulion, dodaj żeń-szeń oraz imbir i powoli podgrzewaj. W międzyczasie tamari wymieszaj z olejem sezamowym. Dodaj dymkę i odstaw na bok.
  2. Gdy bulion będzie miał już charakterystyczny, przyjemny aromat, wrzuć do niego kurczaka i gotuj przez około 10 minut.
  3. Gdy kurczak będzie ugotowany, zdejmij garnek z ognia. Żeń-szeń i imbir wyjmij i wyrzuć. Kurczaka poszarp z pomocą dwóch widelców na małe kawałki.
  4. Garnek z bulionem z powrotem ustaw na ogniu i doprowadź wrzenia. Wrzuć makaron i gotuj do miękkości. Gdy będzie prawie gotowy, dodaj pak choi i gotuj kolejne 2 minuty. Bulion z zawartością podziel między 4 miseczki. każdej wrzuć kurczaka i polej mieszanką tamari i oleju.

REKLAMA

REKLAMA

Kakaowe kulki mocy z żeń-szeniem

Zła wiadomość jest taka, że kulki musisz zacząć przygotowywać wieczorem dzień wcześniej. Dobre są dwie: przepis jest banalnie prosty, a efekty piekielnie smaczne i zdrowe.

Składniki:

  • 8 daktyli
  • 50 ml mleka kokosowego
  • 100 g migdałów 
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 1 łyżka żeń-szenia w proszku
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka pokruszonych ziaren kakaowca

Metoda:

  1. Daktyle wrzuć do miseczki, zalej mlekiem kokosowym i schowaj na całą noc do lodówki.
  2. Następnego ranka odsącz je i posiekaj na drobne kawałki. Wszystkie składniki (oprócz ziaren kakaowca) wrzuć do blendera i zmiksuj do połączenia. Jeśli wolisz gładką konsystencję bez kawałków orzechów, masę możesz zmiksować na gładko.
  3. Dodaj ziarna kakaowca i dokładnie wszystko wymieszaj. Powstałą masę przykryj folią i schowaj na godzinę do lodówki.
  4. Używając dłoni, uformuj kuleczki dowolnej wielkości – Ty decydujesz. Gotowe kulki możesz zjeść lub schować na później w pudełku do lodówki.

Mrożona herbata z żeń-szeniem i hibiskusem

Odpuść ice tea ze sklepowych półek. Postaw na lekką herbatkę z hibiskusa słodzoną miodem. Pamiętaj, by miód dodawać do lekko ostudzonego napoju – dzięki temu nie straci on swoich prozdrowotnych właściwości.

Składniki:

  • 1 łyżka suszonego hibiskusa
  • 1 łyżeczka żeń-szenia w proszku
  • 500 ml wrzątku
  • 1 łyżeczka miodu

Metoda:

  1. W czajniku zagotuj wodę. Kwiaty hibiskusa i korzeń żeń-szenia wsyp do małego garnuszka lub innego żaroodpornego naczynia i zalej wrzątkiem. Zostaw do zaparzenia na 5-7 minut.
  2. Przy użyciu sitka odsącz płyn i wlej go do żaroodpornego dzbanka. Gdy nieco ostygnie, dodaj miód i wymieszaj.
  3. Naczynie z herbatą wstaw do lodówki i schłodź. Podawaj z kostkami lodu.

ZOBACZ TEŻ: 4 dania, dzięki którym pokochasz chili

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij