4 proste przepisy bez gotowania na upalne dni

Zamiast jadać na mieście lub głodować, sprawdź nasze menu na zimno.

dania na upały fot. Shutterstock.com

Każdy, kto spędził ostatnie dni w Polsce wie, że odpalanie kuchenki w trakcie upałów zakrawa o zbrodnię. A jeść przecież trzeba. I tu pojawiają się nasi letni bohaterowie – dania na zimno, bez gotowania. Część z nich przygotujesz zupełnie bez użycia ciepła, do części przydadzą się np. obronione termicznie jajka lub ziemniaki, które możesz ugotować wieczorem, gdy już się nieco ochłodzi i przechować w lodówce do następnego dnia. 

REKLAMA

Proponujemy Ci 4 proste przepisy, których przygotowanie zajmie Ci dosłownie chwilę. Jeśli więc nie chcesz, żeby któregoś dnia dwóch sympatycznych hobbitów wrzuciło pierścień do twojego domu, w czasie największego skwaru zrezygnuj z gotowania i pieczenia. Postaw na orzeźwiające dania na zimno, które nasycą, ochłodzą i zadowolą nawet najbardziej wybredne podniebienia.

Chłodnik ogórkowy z rzodkiewką

To pozycja obowiązkowa na lato. Orzeźwiająca zupa na zimno pełna sezonowych, chrupiących warzyw. Możesz dorzucić do niego dowolne warzywa, np. surowego kalafiora, awokado, groszek lub pomidora.

Składniki:

  • 750 ml jogurtu naturalnego
  • 2 ogórki szklarniowe
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 1/2 pęczka koperku
  • 3 cebulki dymki ze szczypiorem
  • 2 ząbki czosnku
  • Sól i pieprz
  • 500 g młodych ziemniaków, ugotowanych i wystudzonych
  • Jajka na twardo, wystudzone

Sposób przygotowania:

  1. Ogórki oraz rzodkiewki zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Dodaj do nich przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany szczypiorek razem z cebulkami oraz posiekany koper. 
  2. Warzywną mieszankę zalej jogurtem naturalnym (możesz użyć również kefiru lub maślanki) i wymieszaj dokładnie. Całość dopraw solą i pieprzem według uznania.
  3. Gotowy chłodnik schowaj do lodówki do schłodzenia na co najmniej godzinę.
  4. Zimny chłodnik podawaj bez lub z dodatkiem ugotowanych wcześniej młodych ziemniaków i jajek ugotowanych na twardo lub półtwardo.

 

Sałatka z ciecierzycą i suszonymi pomidorami na upały

Menu na upały nie mogłoby obyć się bez sałatki. Ta z naszego przepisu jest lekka, ale również sycąca. Jeśli masz taką ochotę, ciecierzycę możesz upiec wieczorem razem z oliwą, ostrą papryką w proszku, solą, pieprzem i odrobiną kuminu w 200 stopniach Celsjusza i przechować do następnego dnia. Dzięki temu będzie ona przyjemnie chrupiąca. 

Składniki:

  • 1/2 sałaty lodowej
  • 1 awokado
  • 1/2 puszki ciecierzycy 
  • 5 kawałków suszonych pomidorów
  • Pestki z 1/2 granata
  • Garść czarnych oliwek
  • 100 g sera feta
  • Na dressing:
  • 4 łyżki oliwy
  • Listki świeżej bazylii
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki miodu płynnego

Sposób przygotowania:

  1. Sałatę porwij na mniejsze kawałki i wrzuć do miski. 
  2. Ciecierzycę odcedź na sitku i lekko przepłucz. Dodaj do sałaty.
  3. Pomidory suszone pokrój na cienkie paski i wrzuć do miski razem z pestkami granata.
  4. Oliwki poprzekrawaj na połówki i dodaj do sałatki. Na koniec wrzuć do sałatki pokruszony ser feta.
  5. Całość polej dressingiem.

Spring rollsy z tuńczykiem

Azjatycki klasyk, który można dowolnie modyfikować w zależności od tego, co znajdziesz w lodówce i na co masz aktualnie ochotę. W wersji wegańskiej tuńczyka możesz wymienić na tofu, a miód na syrop z agawy lub klonowy.

Składniki:

  • 10 arkuszy papieru ryżowego
  • 2 puszki łososia w sosie własnym
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 ogórek szklarniowy
  • 1 awokado
  • 50 g cienkiego makaronu sojowego
  • 1 czerwona papryka
  • 2 garści liści szpinaku baby
  • Na sos:
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • 2 płaskie łyżki masła orzechowego
  • 1 płaska łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka soku z limonki
  • 1/2 łyżeczki sezamu

Sposób przygotowania:

  1. Makaron ryżowy zalej wrzątkiem i pozostaw na kilka minut. Następnie odcedź go i odstaw na bok.
  2. Papier ryżowy namocz w wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na każdy z namoczonych arkuszy wykładaj filety tuńczyka, kukurydzę, pokrojonego w paski ogórka, awokado i paprykę oraz po kilka liści szpinaku.
  3. Spring rolls zwijaj składając boki, zawijając górną część a następnie zwijając w zgrabny rulon.
  4. Wszystkie składniki na sos wymieszaj w miseczce.
  5. Serwuj na zimno.

Malinowy smoothie bowl 

Owocowa miska pełna dobroci sprawdzi się jako letnie śniadanie, ale również zastąpi kaloryczny deser. 

Składniki:

  • 1 szklanka malin
  • 1 banan, obrany ze skóry i zamrożony
  • Garść borówek amerykańskich
  • 1/2 szklanki mleka roślinnego, np. migdałowego
  • 1 łyżeczka masła orzechowego (z orzeszków ziemnych, nerkowców lub migdałów)
  • 1 łyżka nasion chia
  • Do ozdobienia:
  • Kilka truskawek
  • mała garstka borówek
  • Jadalne kwiaty, opcjonalnie

Sposób przygotowania:

  1. Do kielicha blendera wrzuć zamrożone owoce (to ważne, by były zmrożone – dzięki temu smoothie będzie miało konsystencję rzadkich lodów i idealnie sprawdzi się w upalne dni). Całość zmiksuj na gładką masę – wszystkie owoce powinny zostać zmiksowane.
  2. Gotowe smoothie przelej do miski. Na wierzchu ułóż finezyjną kompozycję ze składników, które pozostały do ozdobienia. Możesz użyć również innych produktów, w zależności od tego, co lubisz i co masz akurat pod ręką.

Więcej przepisów na owocowe smoothie bowls znajdziesz w najnowszym, lipcowo-sierpniowym numerze Women's Health. Tutaj możesz przejrzeć go strona po stronie.

Zobacz również:
Ponad 700 biegaczy, w tym ponad 400 biegaczek wzięło udział w ankiecie zorganizowanej wspólnie przez Women’s Health i Runner’s World, by sprawdzić, czy czujemy się bezpiecznie, biegając.
ZOBACZ WIĘCEJ

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ

REKLAMA

REKLAMA