[ X ]

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu), wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych na zasadach wskazanych w "Polityce prywatności"

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
4.3

4 przepisy na szybki i zdrowy obiad

Posiłek w ciągu dnia wcale nie musi być byle czym, byle jak, byleby było.

Ravioli z rukolą i cytryną Koleżanki w pracy Ci pozazdroszczą.

Kiedy żołądek woła głośno: „Jeść, i to zaraz!”, pierwszym naszym odruchem jest wejście do najbliższego baru szybkiej obsługi. Tylko nieliczne szczęściary mają w pobliżu swojej pracy jakąś knajpkę ze zdrowym jedzeniem. Spora część z nas, niestety, ma do wyboru jedynie fastfood albo własne pudełko. Zobacz, co możesz przygotować sama. I to szybko.

Ravioli z rukolą i cytryną

Czas: 13 minut, 3 porcje

Składniki:

  • 250 g mrożonego ravioli albo podobnych pierożków
  • 1½ szklanki młodej rukoli
  • ⅛ szklanki prażonych orzeszków piniowych
  • 1½ łyżki świeżego soku z cytryny
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • ćwiartki cytryny do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Przygotuj ravioli zgodnie z instrukcją.
  2. Odcedź pierożki na cedzaku, a następnie ponownie przełóż do garnka, zmieszaj z sokiem z cytryny, orzeszkami, rukolą i oliwą.
  3. Z podanych składników otrzymujesz 3 porcje. Dwie odłóż na później (albo zabierz dla koleżanek w pracy), a jedną spakuj sobie na lunch, dorzucając do pudełka kawałek cytryny.

Jedna porcja zawiera: 302 kcal, 17 g tłuszczu (w tym 5 g tł. nasyc.), 28 g węglowodanów, 2 g błonnika, 11 g białka

Gęsta zupa rozgrzewa duszę i ciało.

Zupa z grillowanej papryki i kukurydzy

Czas: 13 minut, 4 porcje

Składniki:

  • 2 szklanki pokrojonej, zgrillowanej papryki
  • 2 szklanki pomidorowej passaty
  • 1½ szklanki ziaren kukurydzy
  • 2 łyżki pesto bazyliowego
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego light

Przygotowanie:

  1. Zagotuj w rondelku passatę razem z kukurydzą i pesto. Gotuj przez 10 minut.
  2. Po tym czasie lekko zblenduj i zagotuj jeszcze przez 1 min.
  3. Zapakuj jedną czwartą całości do pojemnika na lunch, dekorując zupę gęstym jogurtem.

Jedna porcja (1/4 całości) zawiera: 203 kcal, 6 g tłuszczu (3 g tł. nasyc.), 27 g węglowodanów, 2 g błonnika, 9 g białka

To nie jest taka zwykła bułka. T

Kanapka z indykiem

Czas: 15 minut, 2 porcje

  • 1 cienko pokrojona cebula
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 2 bułki (80 g) z pełnego ziarna przekrojone na pół
  • 15 dkg szynki z piersi indyka
  • 2 liście sałaty
  • 1 grillowana papryka, oczyszczona i pokrojona w paseczki

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej na średnim ogniu małą patelnię i na odrobinie tłuszczu podsmaż cebulę (ok. 5 min). Dodaj ocet i 1 łyżeczkę miodu. Zamieszaj, przykryj i zmniejsz ogień do minimum. Odstaw na 3-5 min.
  2. Zmieszaj musztardę i łyżeczkę miodu. Posmaruj tym dolne połowy bułek.
  3. Nałóż szynkę, sałatę, cebulę i paprykę na bułki i przykryj drugimi połówkami.

Jedna kanapka zawiera: 323 kcal, 6 g tłuszczu (2 g tł. nasyc.), 55 g węglowodanów, 6 g błonnika, 20 g białka

Sałatka, która smakuje latem.

Sałatka z brzoskwinią

Czas: 10 minut, 4 porcje

Składniki:

  • 3 dojrzałe brzoskwinie cienko pokrojone
  • 3 szklanki rukoli
  • 1 mozzarella (ok. 125 g), pocięta na prostokąty
  • 2 łyżki pokruszonych orzechów włoskich (albo pecan)
  • 3 łyżki oliwy extra-virgin
  • 2 łyżki białego octu winnego
  • 1 szklanka świeżej bazylii
  • ¼ łyżeczki soli

Przygotowanie:

  1. W dużej misce zmieszaj razem cząstki brzoskwiń, rukolę, kawałki mozzarelli i orzechów.
  2. Zblenduj razem oliwę, ocet winny, bazylię i sól.
  3. Podziel sałatkę na 4 porcje i polej dressingiem.

Jedna porcja zawiera: 238 kcal, 20 g tłuszczu (6 g tł. nas.), 9 g węglowodanów, 2 g błonnika, 8 g białka

ZOBACZ TEŻ: Desery i przekąski, dzięki którym będziesz syta na długo [przepisy]

Komentarze

 (1)
ZOBACZ KOMENTARZE

REKLAMA

REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij