[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
4.3

4 przepisy na słodko-ostro [dania z kakao i chili]

Brownies z chili, stek z sosem czekoladowym, chili con carne i czekoladowa owsianka – oto 4 proste przepisy dla tych, którzy nie lubią nudy w kuchni. połączenie kakao i chili podkręci smak potraw (i Twój metabolizm). Pycha!

przepisy na słodko-ostro, brownies, deser, ciasto Brownies z odrobiną pikanterii.

Właściwości zdrowotne kakao i chili

Zmielone nasiona owoców kakaowca są skarbnicą przeciwutleniaczy – dość powiedzieć, że mają ich 30 razy więcej niż słynąca z nich zielona herbata. Kakao polepsza nastrój, łagodzi stres, dba o nasze serce i cały układ krążenia oraz poprawia pamięć. Podnosi też libido i zwiększa apetyt na seks, ale to już drobiazg. Natomiast chili to oczywiście kapsaicyna – antynowotworowa, przyspieszająca metabolizm i wyzwalająca endorfi ny substancja. Duet marzenie.

Jak wybrać dobrą czekoladę

Idealny skład na etykiecie czekolady powinien wyglądać tak: „kakao”. I koniec. Cukier trzcinowy i masło kakaowe też są OK, ale reszta jest zbędna.

Brownies z chili

Składniki (16 porcji):

  • 1 i 1/4 szkl. mąki
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki kakao w proszku
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 3/4 łyżeczki chili
  • 3 kostki czarnej czekolady
  • 1/2 szkl. oleju
  • 1/2 szkl. kawy, wystudzonej
  • 2 jajka, rozkłócone
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1/4 szkl. draży z czarnej czekolady (tzw. chocolate chips)

W jednej porcji: 150 kcal, 11 g tłuszczów (3 g tł. nasyconych), 11 g węglowodanów, 2 g błonnika, 3 g białka

Sposób przygotowania:

1. Rozgrzej piekarnik do 180 °C. Formę do pieczenia natrzyj olejem.

2. W dużej misce wymieszaj 5 pierwszych składników i odstaw.

3. W mikrofalówce roztop czekoladę, przestudź kilka minut i wymieszaj z olejem, kawą, jajkami i ekstraktem z wanilii. Dosyp teraz suche składniki i dobrze wymieszaj. Na koniec wrzuć czekoladowe draże.

4. Rozprowadź równomiernie masę w formie i wstaw do piekarnika na 20-25 minut.

Wszystkim łasuchom polecamy także 10 przepisów na dietetyczne słodkości. Bo fit deserów nigdy dość!

 

REKLAMA

przepisy na słodko-ostro, stek, mięso Stek z czekoladą? Czemu nie!

Stek na słodko-ostro

Wymieszaj w misce 3 łyżki niesłodzonego kakao, 1 łyżeczkę mieszanki przypraw do steka (bez soli), drobno posiekany ząbek czosnku, ½ łyżeczki chili w proszku i 3 łyżki brązowego cukru. Wysmaruj mieszanką mięso z obu stron i wrzuć na grill, na średniowysoki ogień. Grilluj ok. 5 minut z każdej strony, żeby uzyskać średni stopień wysmażenia (przy steku o grubości ok. 2,5 cm). Zdejmij i odczekaj kilka minut, zanim podasz.

 

przepisy na słodko-ostro, chili con carne Chili + kakao = chili con carne dla poszukiwaczy smaków

Chili con kakao

W dużym garnku rozgrzej łyżkę oliwy na średnim ogniu. Wrzuć 1 posiekaną cebulę, 1 posiekaną czerwoną paprykę i podsmażaj, aż zmiękną, ok. 5 minut. Dodaj 1 puszkę pomidorów pokrojonych w kostkę, 1 puszkę odsączonej i opłukanej czerwonej fasoli, 1 puszkę odsączonej i opłukanej czarnej fasoli i 1 szklankę bulionu warzywnego.

Doprowadź do bulgotania i wrzuć 3 kostki gorzkiej czekolady, 1 łyżeczkę chili w proszku i 3 łyżki brązowego cukru. Mieszaj, aż czekolada całkiem się roztopi. Gotuj ok. 20 minut, mieszając, aż Twoje chili zgęstnieje i smaki się wymieszają.

przepisy na słodko-ostro, owsianka, czekolada, banan, śniadanie Owsianka z czekoladą i szczyptą chili pobudzi od samego rana.

Owsianka na słodko-ostro

Wstaw do kuchenki mikrofalowej na 1 minutę miskę z porcją błyskawicznych płatków owsianych i 1/4 łyżeczki chili w proszku. Wyjmij, zamieszaj i dorzuć na górę draże z czarnej czekolady. Wstaw z powrotem do mikrofali na 30-45 sekund. Przed podaniem posyp cynamonem i dodaj 2 łyżki mleka.

Jeśli nie wyobrażasz sobie poranka bez owsianki, sprawdź 6 przepisów na owsiankę na słodko (idealną na śniadanie).

 WH 11/2016

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij