Właściwości zdrowotne kakao i chili
Zmielone nasiona owoców kakaowca są skarbnicą przeciwutleniaczy – dość powiedzieć, że mają ich 30 razy więcej niż słynąca z nich zielona herbata. Kakao polepsza nastrój, łagodzi stres, dba o nasze serce i cały układ krążenia oraz poprawia pamięć. Podnosi też libido i zwiększa apetyt na seks, ale to już drobiazg. Natomiast chili to oczywiście kapsaicyna – antynowotworowa, przyspieszająca metabolizm i wyzwalająca endorfi ny substancja. Duet marzenie.
Jak wybrać dobrą czekoladę
Idealny skład na etykiecie czekolady powinien wyglądać tak: „kakao”. I koniec. Cukier trzcinowy i masło kakaowe też są OK, ale reszta jest zbędna.
Brownies z chili
Składniki (16 porcji):
- 1 i 1/4 szkl. mąki
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżki kakao w proszku
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 3/4 łyżeczki chili
- 3 kostki czarnej czekolady
- 1/2 szkl. oleju
- 1/2 szkl. kawy, wystudzonej
- 2 jajka, rozkłócone
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1/4 szkl. draży z czarnej czekolady (tzw. chocolate chips)
W jednej porcji: 150 kcal, 11 g tłuszczów (3 g tł. nasyconych), 11 g węglowodanów, 2 g błonnika, 3 g białka
Sposób przygotowania:
1. Rozgrzej piekarnik do 180 °C. Formę do pieczenia natrzyj olejem.
2. W dużej misce wymieszaj 5 pierwszych składników i odstaw.
3. W mikrofalówce roztop czekoladę, przestudź kilka minut i wymieszaj z olejem, kawą, jajkami i ekstraktem z wanilii. Dosyp teraz suche składniki i dobrze wymieszaj. Na koniec wrzuć czekoladowe draże.
4. Rozprowadź równomiernie masę w formie i wstaw do piekarnika na 20-25 minut.
Wszystkim łasuchom polecamy także 10 przepisów na dietetyczne słodkości. Bo fit deserów nigdy dość!