Buduj mięśnie z batatem i jajkiem
Chcesz budować mięśnie? W tym celu potrzebujesz w menu czegoś więcej niż piersi z kurczaka posypanej serwatką. Tutaj Twoją grupą wsparcia będą węglowodany – te szybko i wolno przyswajalne – dostarczające energii do budowy i będące idealnym posiłkiem po treningu. I tutaj zjawia się nasza sałatka, z którą nie tylko dostaniesz energetycznego kopa, ale i obniżysz poziom kortyzolu – hormonu, biorącego udział w rozpadzie tkanki mięśniowej.
SKŁADNIKI:
- 1 batat
- 1 łyżka oliwy
- 2 łyżki płatków chili
- 50 g czarnego ryżu
- garść szpinaku baby
- garść nerkowców
- sok z cytryny
- 2 jajka na półtwardo
SPOSÓB:
- Obierz i pokrój batata w kostkę. Oprócz dodających energii węglowodanów, jest dobrym źródłem manganu, substancji działającej przeciwzapalnie, i potasu, który wspomaga pracę mięśni. Wymieszaj kostki z oliwą, solą, pieprzem i chili, wyłóż na blachę i piecz w piekarniku 180 °C przez 30-45 minut.
- Po tym czasie przełóż batata do miski i wymieszaj z ugotowanym czarnym ryżem, szpinakiem i grubo posiekanymi orzechami nerkowca – doskonałego źródła magnezu. Skrop całość sokiem z cytryny i kilkoma kroplami oliwy.
- Dodaj na wierzch połówki ugotowanych na półtwardo jajek (to dodatkowe 13 g białka), ewentualnie jeszcze dopraw i gotowe.
ZOBACZ TEŻ: 5 przepisów na wege lunch do pracy
Regeneracja z jagnięciną
Regeneracja po treningu jest bardziej efektywna z czerwonym mięsem, które dostarcza mięśniom kompletu aminokwasów. Tym razem postaw na jagnięcinę i połącz ją z węglowodanami, bogatymi w błonnik, probiotycznym jogurtem i cytryną, bogatą w witaminę C. Ta sałatka działa jak dobry sportowy masaż.
SKŁADNIKI:
- 70 g jagnięciny bez kości
- 1 pomidor
- 120 g orkiszu
- 1 pełnoziarnista pita
- 1/4 ogórka
- garść listków mięty
- 1 łyżeczka kiszonej cytryny (szukaj w kuchniach świata)
- 1 łyżka przyprawy sumak
- 1 łyżeczka jogurtu greckiego
- sól, świeżo zmielony czarny pieprz
SPOSÓB:
- Podziel mięso na 4 lub 5 kawałków, dopraw i wyłóż na blachę do pieczenia. Grilluj w piekarniku, aż mięso zbrązowieje, ale w środku będzie różowe. Przy okazji upiecz także pomidora.
- Na suchej patelni upraż pitę, poszarp ją na kawałki i wrzuć do dużej miski. Dodaj ugotowany orkisz, posiekanego pomidora, kostki ogórka, miętę, posiekaną drobno kiszoną cytrynę, przyprawę sumak i wszystko dokładnie wymieszaj. Sumak, oprócz lekko kwaskowatego smaku, dostarczy też cały pakiet przeciwutleniaczy wspomagających regenerację i odporność organizmu.
- Na koniec połóż kawałki zgrillowanego mięsa, dodaj łyżeczkę jogurtu i skrop oliwą. Ewentualnie dopraw solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i odrobiną soku z cytryny.
SPRAWDŹ TEŻ: Jak przestać podjadać bez sensu?