Poza grzanym winem i ogniem strzelającym w kominku niewiele jest rzeczy lepszych niż ciepła miska zupy w mroźny dzień. Wersje gotowe do kupienia w sklepie są jednak pełne zbędnych dodatków, a smak niestety wcale tego nie rekompensuje. Oto cztery opcje na domowe zupy i kremy. Rotuj nimi do woli, a zaoszczędzisz na zamawianiu i jednocześnie wzbogacisz dietę o mnóstwo warzyw – ku chwale zimowej odporności.
ZOBACZ: Obiad, który leczy - 5 przepisów na zupy na bulionie
Zupa z dyni i pieczonej papryki
Dynia jest bogata w alfa- i beta-karoten – silne antyoksydanty, które zgodnie z wynikami badań mogą istotnie zmniejszać ryzyko wystąpienia raka trzustki. Mamy sezon, więc korzystaj!
Składniki:
- 5 czerwonych papryk
- 1 dynia piżmowa
- 1 batat
- 1 cebula
- 1 łyżeczka oliwy
- 1 łyżeczka przyprawy pięć smaków
- 1 łyżeczka mielonego kuminu
- 300 ml warzywnego bulionu
- 1 gałązka rozmarynu, drobno posiekane listki
Metoda:
- Papryki zawiń w folię aluminiową i wsadź do nagrzanego do 160 °C piekarnika na 25 minut. Następnie wyjmij je, rozwiń, usuń gniazda nasienne i pokrój z grubsza na mniejsze części. Odstaw.
- Dynię, bataty i cebulę pokrój w kostkę. Tę ostatnią podsmaż w sporym rondlu do momentu, aż się zeszkli. Następnie dodaj dynię oraz batata, przyprawę pięć smaków oraz kumin.
- Całość podsmażaj przez 5 minut, następnie dodaj gorący bulion oraz papryki. Gotuj na niewielkim ogniu przez około 35 minut.
- Gdy warzywa będą już miękkie, zblenduj zupę na gładko.
- Gotową zupę przelej do miski, posyp rozmarynem i serwuj z grzanką.
Zupa z fasolą i kaszą pęczak
Nie daj kurzyć się w szafce opakowaniu z kaszą pęczak. Fajna dawka błonnika to wsparcie dla układu trawiennego oraz gwarancja sytości, a to oznacza mniej podjadania. Win-win.
Składniki:
- 4 ząbki czosnku
- 2 cebule
- 1 łodyga selera naciowego
- 2 marchewki
- 1 łyżeczka oliwy
- 1 gałązka rozmarynu, drobno posiekane listki
- 400 g pokrojonych pomidorów z puszki
- 600 ml warzywnego bulionu
- 100 g ugotowanej kaszy pęczak
- 100 g ugotowanej białej fasoli
- 3 gałązki bazylii, listki
Metoda:
- Zacznij od pokrojenia czosnku, cebuli, selera i marchewek. W garnku rozgrzej oliwę, wrzuć do niego wszystkie warzywa i podsmażaj przez około 5 minut, aż nieco zmiękną.
- Dodaj rozmaryn oraz pomidory i gotuj przez 5 minut.
- Wlej bulion, zagotuj i dodaj kaszę oraz fasolę.
- Jeśli masz ochotę, możesz zblendować zupę na gładko. Możesz też pozostawić warzywa i kaszę w całości. Gotową zupę przelej do miski i ozdób listkami bazylii.
SPRAWDŹ RÓWNIEŻ: Przepis na wegańską zupę pho [odstawiamy mięso]
Chowder z małżami
Te potężne mięczaki są bogate w witaminę B12 i żelazo, które odgrywają kluczową rolę w produkcji czerwonych krwinek i utrzymują odpowiedni poziom energii. Zawierają 60 razy więcej witaminy B12 niż wołowina – nieźle jak na jakieś skorupy z wody.
Składniki:
1 kg małży • 1 cebula • 2 łodygi selera • 2 ząbki czosnku • 450 g ziemniaków • 120 g pancetty • 1 łyżka masła • 1 l bulionu rybnego • 60 ml białego wina (wytrawnego) • 11⁄2 łyżeczki tymianku • 2 liście laurowe • 200 ml śmietany • 3 łyżki natki pietruszki
Metoda:
- Małże zalej 1 litrem zimnej wody, doprowadź do wrzenia i gotuj przez 10 minut. Pokrój w kostkę cebulę, seler i czosnek, a następnie obierz i pokrój w kostkę ziemniaki.
- Odcedź małże, wyciągnij mięso ze skorupek (uważaj, gorące!) i grubo posiekaj.
- Drobno posiekaj pancettę i smaż, aż będzie cudownie chrupiąca. Gotową zabierz z patelni i odstaw na bok. Cebulę, seler i czosnek wrzuć na tę samą patelnię, dodaj masło i podsmaż.
- Dodaj bulion i wino (jeden kieliszek – wina, nie bulionu). Kolejno dodawaj ziemniaki, tymianek, liście laurowe i połowę pancetty. Gotuj na wolnym ogniu przez 25 minut.
- Pora wyłowić liście laurowe. Zmiksuj jedną czwartą zupy, a następnie wymieszaj ją z resztą.
- Dorzuć małże, śmietanę i natkę pietruszki. Udekoruj pancettą.
Zupa krem z buraków z kurczakiem
Poczciwy kurczak jest dobry nie tylko do budowania mięśni. Tym razem użyj też kości i resztek, aby zrobić bulion pełny glikozaminoglikanów (challenge: spróbuj to wymówić po trzech grzanych winach!). To one wspomagają produkcję kolagenu i pomagają smarować stawy. Z myślą o nartach.
Składniki:
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 2 łodygi selera naciowego
- 3 buraki
- 1 duża marchew
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka mielonego imbiru
- 600 ml warzywnego bulionu
- 3 piersi z kurczaka
Metoda:
- Weź nóż i pokrój w kostkę czosnek, cebulę, seler, buraki i marchewkę.
- Rozgrzej olej w rondelku, a następnie podsmażaj warzywa i imbir przez 5 minut, aż będą miękkie.
- Wlej bulion drobiowy i gotuj wszystko na wolnym ogniu przez 30 minut. Całość przelej do robota kuchennego lub użyj blendera ręcznego, aby zmiksować zupę na krem (do tego wariantu nie ubieraj swojego najlepszego swetra).
- W międzyczasie podsmaż piersi z kurczaka. Gotowe rozdrobnij dwoma widelcami.
- Przelej zupę do rondelka i dodaj kurczaka. Wymieszaj, dopraw, podawaj i jedz ze smakiem.
ZOBACZ TEŻ: Przepisy na zupy [5 propozycji na obiad]