[ X ]

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu), wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych na zasadach wskazanych w "Polityce prywatności"

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ


OCEŃ
4.0

4 przepisy na pomysłowe kanapki

Kromka, pajda, skibka, sznytka – zwał, jak zwał. Rzecz w tym, co na nią położysz. Kanapki z szynką i serem są passé. Nasze kompozycje to małe kulinarne arcydzieła, które już po pierwszym gryzie staną się Twoją słabością.

kanapki

Kanapka z krewetkami i cytryną

Niskotłuszczowe, wysokobiałkowe marzenie każdej bodybuilderki. Bonus: ta kromka dostarczy Ci sporo selenu, który opóźnia procesy starzenia.

SKŁADNIKI:

  • 1 łyżeczka drobno posiekanego koperku, plus trochę do przybrania
  • 2 łyżeczki serka śmietankowego
  • 1 łyżeczka gęstej śmietany
  • skórka i sok z 1 cytryny
  • pieprz
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 kromka chleba na zakwasie
  • 2 liście sałaty
  • 80 g ugotowanych krewetek koktajlowych

METODA:

  1. By przygotować dressing, wymieszaj koper, serek, śmietanę, połowę soku z cytryny i całość dopraw pieprzem.
  2. Chleb posmaruj masłem i ułóż na nim sałatę. 
  3. Następnie nałóż dressing i krewetki. Przybierz skórką z cytryny oraz koperkiem i posyp świeżo zmielonym pieprzem. Łatwizna.

kcal 270 | tłuszcz 10 g | białko 20 g | węgle 25 g | porcje 1

Kanapka z wędzoną pyrą i jarmużem

W tradycyjnym polskim domu sianko znajdziesz co najwyżej pod wigilijnym obrusem. Odpowiednio użyte nada Twoim potrawom bogatego, wędzonego aromatu – przekonaj się sama.

SKŁADNIKI:

  • 3-4 młode ziemniaki
  • garść siana (możesz kupić je w sklepie zoologicznym)
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 kromka żytniego chleba
  • garść jarmużu baby
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 cm chrzanu, startego
  • 2 krążki czerwonej cebuli
  • kilka solonych chipsów
  • sól i pieprz

METODA:

  1. Ziemniaki ugotuj do miękkości, ściągnij z nich skórę i odłóż do ostygnięcia. Gdy będą zimne, pokrój je w plastry.
  2. Siano umieść na patelni, podpal zapałką i poczekaj, aż trochę się spali. Następnie przykryj patelnię drugą patelnią, by zebrać w jednym miejscu cały dymny aromat.
  3. Chleb posmaruj masłem i ułóż na nim jarmuż.
  4. Plasterki ziemniaków posyp odrobiną uwędzonego siana i dorzuć na wierzch kanapki. Majonez wymieszaj z chrzanem i posmaruj nim ziemniaki.
  5. Kromkę przybierz kilkoma chrupiącymi chipsami, krążkami cebuli i przypraw solą oraz pieprzem.

kcal 289 | tłuszcz 16 g | białko 4 g | węgle 30 g | porcje 1

SPRAWDŹ: Owsianki na zdrowe śniadanie [6 przepisów]

REKLAMA

REKLAMA

Kanapka z kurczakiem, grzybami i awokado

Nie lubimy nudy, dlatego nawet zwykłą kanapkę z kurczakiem jemy w wersji na wypasie. Wystarczy kilka sztuczek kulinarnych i już nigdy nie zjesz marnego kromala z suchą kurą.

SKŁADNIKI:

  • 250 g grzybów shimeji
  • 250 g pieczarek
  • 100 ml octu jabłkowego
  • 100 ml oliwy
  • 100 ml wody
  • 5 ziarenek pieprzu
  • 2 liście laurowe
  • garść szałwii
  • sól i pieprz
  • 2 łyżka groszku
  • 1 pierś z kurczaka 
  • 1 łyżeczka gęstej śmietany
  • 1 łyżeczka majonezu
  • ½ łyżeczki musztardy
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 kromka chleba żytniego
  • garść rukoli
  • ½ awokado, pokrojonego w plastry
  • sok z ¼ limonki 
  • kilka gałązek szczypiorku

METODA:

  1. Grzyby pokrój na ćwiartki i podsmaż na patelni na złotobrązowo. Następnie dodaj ocet, oliwę, wodę, pieprz, liście laurowe, szałwię oraz szczyptę soli i gotuj przez kilka minut. Poczekaj, aż całość ostygnie, i przełóż do słoika. Pamiętaj, że płyn powinien przykryć grzyby. Pikle możesz przechowywać w lodówce.
  2. Kurczaka przypraw solą i pieprzem (możesz dorzucić ulubione zioła) i ugotuj na parze. Gdy będzie gotowe, poszarp mięso na kawałki. 
  3. Kurczaka wymieszaj z groszkiem, kilkoma grzybkami, śmietaną, majonezem i musztardą.
  4. Chleb posmaruj masłem, posyp rukolą i skrop sokiem z limonki. Na wierzch nałóż pastę z kurczaka.
  5. Kanapkę posyp szczypiorkiem oraz groszkiem, ułóż plasterki pieczarek i dopraw pieprzem.

kcal 473 | tłuszcz 23 g | białko 38 g | węgle 25 g | porcje 1

Kanapka z łososiem i burakiem

To boskie połączenie zwiększy nie tylko wydzielanie śliny, ale też wydolność organizmu. Zjedz, podziękuj azotanom zawartym w burakach i leć na siłownię.

SKŁADNIKI:

  • ¼ jabłka, pokrojonego w słupki
  • sok z ½ cytryny
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 kromka chleba na zakwasie
  • 1 żółty burak, pokrojony w plastry
  • 125 g wędzonego łososia
  • 2 łyżki piklowanych buraczków
  • ¼ szalotki, drobno posiekanej
  • 1 łyżeczka kaparów
  • 1 łyżeczka posiekanego koperku
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1½ łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej
  • sól i pieprz
  • garść rukwi wodnej (opcjonalnie)

METODA:

  1. Jabłko wymieszaj w miseczce z sokiem z cytryny. Chleb posmaruj masłem i ułóż na nim żółtego buraka oraz łososia.
  2. Na wierzch dorzuć piklowane buraczki, szalotkę, kapary i koperek.
  3. Z oleju, octu balsamicznego, musztardy, soli oraz pieprzu przygotuj winegret. Kanapkę polej odrobiną sosu, a następnie ułóż na niej jabłko oraz kilka liści rukwi wodnej, jeśli masz ochotę na zielony akcent.

kcal 533 | tłuszcz 21 g | białko 32 g | węgle 51 g | porcje 1

Wypróbuj także 4 przepisy na idealne klopsy oraz na zdrowe słodycze

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij