Gwiazda Insta: Sophie Guidolin
Dietetyczka, trenerka, właścicielka siłowni, autorka, matka czworga dzieci i światowej sławy modelka fitness. Słowem: kobieta orkiestra. Po ciążach, w czasie których przytyła prawie 30 kg, postawiła na zbilansowaną dietę (liczy kalorie i dba o odpowiednie proporcje makroskładników) oraz trening siłowy. W efekcie zyskała boskie ciało i już rok po urodzeniu bliźniaczek zdobyła złoto w zawodach Arnold Classic IFBB Bikini. Wspomniałyśmy, że Sophie jest też autorką książki „Macros, A Wellness and Lifestyle Guide”? To właśnie z niej pochodzą te przepisy.
ZOBACZ: Wiemy, co jadła Gal Gadot, przygotowując się do roli Wonder Woman
Wege curry z ziemniakami
Składniki:
- 500 g ziemniaków, pokrojonych w 2-centymetrowe kawałki
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 2 łyżeczki świeżego imbiru, startego
- 1 łyżeczka kuminu
- 2 łyżeczki mielonej kolendry
- 1⁄2 łyżeczki mielonej kurkumy
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka ziaren gorczycy
- 1 średnia czerwona cebula (100 g), grubo pokrojona
- 1 średnia cukinia (250 g), pocięta w cienkie plastry
- 1 średnia marchewka (45 g), pokrojona w dużą kostkę
- 100 g zielonej fasolki, pociętej
- 1 szklanka (250 ml) pełnotłustego mleczka kokosowego
- Do podania:
- 4 chlebki papad
- olej w spreju
- 1 średnia limonka (140 g), pocięta w łódeczki
Sposób przygotowania:
- Obrane ziemniaki wrzuć na wrzącą wodę i gotuj przez ok. 3 minuty lub do momentu, aż lekko zmiękną. Następnie dokładnie je odcedź.
- Czosnek, imbir, kumin, kolendrę i kurkumę wymieszaj do momentu, aż powstanie gęsta pasta. Możesz w tym celu użyć moździerza.
- Dużą patelnię ustaw na średnim ogniu i rozgrzej na niej oliwę. Dodaj przygotowaną wcześniej pastę wraz z gorczycą i przesmaż 2 minuty, by uwolnić aromaty. Wrzuć cebulę i smaż, mieszając przez ok. 5 minut, aż zmięknie. Dodaj cukinię, marchewkę, fasolkę, ziemniaki i mleczko kokosowe. Gotuj na wolnym ogniu przez 25 minut lub do momentu, aż warzywa zmiękną.
- Chlebki papad spryskaj olejem w spreju i podgrzej w mikrofalówce.
- Curry serwuj z chlebkami i świeżą limonką.
W porcji: 317 kcal, 18,7 g tłuszczu (11,6 g tłuszczy nasyconych), 25,4 g węglowodanów, 8,3 g błonnika, 8,2 g białka
Sałatka z gotowanym kurczakiem i komosą ryżową
Składniki:
- 500 g piersi z kurczaka, pokrojonych w plastry
- 1 szklanka (200 g) komosy ryżowej
- 2 szklanki (500 ml) wody
- 2 szklanki (60 g) rukwi wodnej
- 6 rzodkiewek (90 g), pokrojonych w cienkie plasterki
- 1 małe awokado (200 g), pokrojone w plastry
- 1⁄4 szklanki (50 g) pestek dyni
- Na dressing balsamiczny:
- 1⁄4 szklanki (60 ml) oliwy
- 1 1⁄2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżeczki octu balsamicznego
- 2 łyżeczki miodu
- 2 łyżeczki musztardy Dijon
Sposób przygotowania:
- Kurczaka oprósz solą oraz pieprzem i umieść w sitku do gotowania na parze, ustawionym w garnku z wrzącą wodą. Gotuj przez około pół godziny. Następnie przełóż mięso na deskę do krojenia i pokrój w cienkie plasterki. Możesz użyć także parowaru.
- W międzyczasie porządnie opłucz komosę. Przełóż ją do średniego garnka, zalej wodą i zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem do miękkości (przez ok. 10 minut). Ugotowaną komosę opłucz pod zimną wodą, a następnie odciśnij z jej nadmiaru.
- W małej misce wymieszaj wszystkie składniki na dressing balsamiczny i dopraw solą oraz pieprzem.
- Kurczaka i komosę wrzuć do dużej miski wraz z pozostałymi składnikami i wszystko wymieszaj z dressingiem. Serwuj i ciesz się każdym kęsem.
W porcji: 655 kcal, 38,3 g tłuszczu (7,4 g tłuszczy nasyconych), 39,2 g węglowodanów, 5,5 g błonnika, 38 g białka