4 przepisy na makarony z sosem

Dopadł Cię głód? Na ratunek wysyłamy włoską ekipę – makaron al dente oraz wybitne sosy. Wszystkie pyszne, aromatyczne i gotowe, by rozprawić się z głodem.

makaron fot. Shutterstock.com

Niewiele jest na świecie rzeczy, które poprawiają humor równie skutecznie, co miska włoskiej pasty ską- panej w aromatycznym sosie. Jedząc go często, łatwo jednak wpaść w makaronową stagnację i stracić tę radość. Aby urozmaicić Twój kulinarny repertuar rodem z Włoch, podrzucamy Ci cztery świetne przepisy. Jeśli wolisz je w wersji wegańskiej, sery zastąp wegańskimi zamiennikami (kupisz je przez internet lub w sklepach z żywnością bio i wege), a mięso i owoce morza pomiń lub wymień na dowolne wegańskie źródło białka, np. tofu.

REKLAMA

Tagliatelle z groszkiem

Porcja groszku i bobu, którą dostarczysz sobie, jedząc ten makaron, zawiera 22% dziennego zapotrzebowania na błonnik, który jest niezbędny do wsparcia różnorodności mikrobioty jelitowej.

Składniki:

  • 200 g świeżego lub mrożonego groszku
  • 200 g świeżego lub mrożonego bobu, obranego
  • 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
  • 50 ml oliwy
  • 600 g świeżego makaronu tagliatelle
  • garść mięty, posiekanej
  • 50 g parmezanu (lub wegańskiej alternatywy)

Metoda:

  1. Zacznij od ugotowania groszku i bobu. Wrzuć je do wrzącej, osolonej wody i gotuj przez 2-3 minuty. Następnie odsącz je na sitku i włóż do miski wypełnionej wodą z lodem.
  2. Na rozgrzaną patelnię wlej oliwę i wrzuć czosnek. Podsmażaj około minuty. Dodaj groszek oraz bób i podsmażaj 2 minuty. Zdejmij z ognia.
  3. W międzyczasie ugotuj makaron. Odsącz na sitku.
  4. Gotowy makaron wrzuć na patelnię i wymieszaj do połączenia. Dodaj świeżą miętę i posyp parmezanem.

Tagliatelle z omułkami

Oprócz solidnej porcji białka, omułki dostarczą Ci również kwasów tłuszczowych omega-3, które pomagają chronić skórę przed uszkodzeniami spowodowanymi przez promieniowanie słoneczne.

Składniki:

  • 2 kg małży
  • 350 g suchego makaronu tagliatelle lub linguine
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 ząbek czosnku, pokrojony na plasterki
  • szczypta chili w proszku
  • 250 g pomidorków, pokrojonych
  • skórka z 1 cytryny
  • 1 łyżka posiekanej pietruszki
  • 1 łyżka porwanej bazylii

Metoda:

  1. Zacznij od przygotowania małży. Wyszoruj je i pozbaw włókien wystających z muszli. Odstaw je na 10 minut w zimnej wodzie.
  2. Następnie wrzuć je na rozgrzaną, suchą patelnię i gotuj pod przykryciem przez 5 minut, aż się otworzą (te, które się nie otworzyły, wyrzuć). Małże pozostaw do ostygnięcia, a następnie obierz ze skorup.
  3. Na czystą patelnię wlej 1 łyżkę oliwy, dodaj czosnek, chili oraz pomidory i podsmażaj przez 5 minut.
  4. Makaron ugotuj, odsącz i wrzuć na patelnię razem z omułkami. Przed podaniem polej resztą oliwy i posyp skórką z cytryny.

Penne z bakłażanem

Nasunina – antyoksydant, który nadaje bakłażanom piękną, oberżynową barwę – odpowiada za neutralizację wolnych rodników, co sprawia, że ma działanie przeciwstarzeniowe.

Składniki:

  • 1 bakłażan
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 100 ml octu z czerwonego wina
  • 6 pomidorów, pokrojonych w kostkę
  • 375 g suchego makaronu penne lub rigatoni
  • 125 g sera ricotta salata, startego
  • garść bazylii, porwanej

Metoda:

  1. Bakłażana pokrój w podłużne plastry, a następnie w 2,5-cm kawałki. Umieść je w durszlaku, dopraw i pozostaw na mniej więcej 30 minut.
  2. Rozgrzej rondel, wlej oliwę, dodaj czosnek oraz bakłażana i podsmażaj, aż warzywa lekko się zezłocą.
  3. Wlej ocet, dodaj pomidory i gotuj przez 10 minut.
  4. W czasie gdy Twój sos się gotuje, przyrządź makaron. Zadbaj o to, by był al dente. Następnie odsącz go i dodaj do garnka z sosem.
  5. Gotowe danie poporcjuj i posyp serem oraz porwaną bazylią.

Fusilli z pancettą

Do wszystkich z klubu hejterów rodzynek: są one jednym z najlepszych źródeł boru, który odpowiada m.in. za mocne kości. Jeśli nie możecie przeżyć ich obecności w serniku, wcinajcie je z makaronem.

Składniki:

  • 1 kalafior, podzielony na różyczki
  • 375 g suchego makaronu fusilli
  • 1 łyżka oliwy
  • 100 g pancetty, pokrojonej
  • 100 g orzeszków piniowych
  • 100 g rodzynek
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 50 g parmezanu, startego

Metoda:

  1. Kalafiora ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Gotowe różyczki wyjmij przy użyciu łyżki cedzakowej, a wodę pozostaw w garnku na ogniu.
  2. Do gotującej się wody po kalafiorze wrzuć makaron i ugotuj al dente.
  3. W osobnym rondlu podgrzej oliwę i podsmaż pancettę. Gdy będzie złota, dodaj orzeszki piniowe, rodzynki oraz ugotowanego kalafiora. Dopraw solą i pieprzem.
  4. Do garnka dodaj ugotowany i odcedzony makaron. Przed podaniem posyp parmezanem i natką pietruszki.
Zobacz również:
Samo chodzenie czy bieganie nie wystarczy, aby dobrze przygotować się na wyprawę w góry. Żeby zrobić to solidnie, trzeba podnieść kąt.
ZOBACZ WIĘCEJ

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ

REKLAMA

REKLAMA