4 przepisy na klopsy doskonałe

Na letnim garden party, uroczystym obiedzie, po treningu i podczas lunchu w pracy. Można je jeść... na okrągło.

Christopher Testani
fot. Christopher Testani

Jak zrobić klopsa w 3 prostych krokach:

Przygotowaną mieszankę mięsa, soli, jajka, bułki tartej, przypraw, warzyw i ziół podziel na 30-50-gramowe porcje i uformuj z nich klopsiki. Pamiętaj, by cały czas mieć zwilżone dłonie – dzięki temu mięso nie będzie się do nich kleiło. Gotowe kulki układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Piekarnik nagrzej do 200 °C. Następnie włóż do niego blachę na środkowy poziom i piecz klopsy ok. 17 minut.

Gotowe klopsiki dodaj do sałatki, wsadź do zgrillowanej pity z warzywami, wrzuć do zupy z salsą lub po prostu polej sosem i zjedz jak szaszłyk.

Nasze ulubione przepisy

Meksykańskie klopsiki w zupie z domową salsą

W porcji: (3 klopsiki): 220 kcal, 7 g tłuszczu (2 g nasyconych kwasów tł.), 12 g węglowodanów, 2 g cukru, 2 g błonnika, 28 g białka

mielona wieprzowina + chili w proszku + kumin + papryka słodka + starta cebula + przeciśnięty przez praskę czosnek + posiekana kolendra

Salsa

Wymieszaj: 1 puszkę krojonych pomidorów, pół pokrojonej w kostkę cebuli, 1 posiekaną papryczkę jalapeño, sok z 1 limonki, ¼ szklanki posiekanej kolendry i ½ łyżeczki kuminu. Dopraw solą i pieprzem

Serwuj…

...w zupie na bulionie drobiowym z pomidorami, cebulą, zieloną fasolką szparagową, oregano i papryką. Nie zapomnij o salsie!

Christopher Testani
fot. Christopher Testani

Śródziemnomorskie klopsiki jagnięce z sosem tzatziki

W porcji: (3 klopsiki): 400 kcal, 24 g tłuszczu (10 g nasyconych kwasów tł.), 11 g węglowodanów, 2 g cukru, 2 g błonnika, 32 g białka

mielona jagnięcina + suszone oregano + płatki chili + kumin + cynamon + starta cebula + przeciśnięty przez praskę czosnek + posiekana natka pietruszki + skórka z cytryny

Tzatziki

Zetrzyj na tarce ½ średniego ogórka i odciśnij z nadmiaru wody. Wymieszaj go z 1 szklanką jogurtu greckiego, sokiem z ½ cytryny oraz 1 ząbkiem czosnku. Dopraw solą.

Serwuj…

...wsadzone do podpieczonego chlebka pita wraz z sałatą, pomidorkami koktajlowymi i czerwoną cebulą, polane sosem tzatziki.

Azjatyckie klopsiki z sosem orzechowym

W porcji: (3 klopsiki): 240 kcal, 11 g tłuszczu (3 g nasyconych kwasów tł.), 11 g węglowodanów, 2 g cukru,2 g błonnika, 23 g białka

mielony kurczak + sos sojowy + płatki chili + starta cebula + starta marchewka + przeciśnięty przez praskę czosnek + skórka limonki

Sos orzechowy

Wymieszaj ¼ szklanki masła orzechowego z 2 łyżkami wody, 1 łyżką sosu sojowego, soku z limonki i miodu i 1 łyżeczką czosnku do momentu, aż masa będzie gładka.

Serwuj…

...nadziane na szaszłyk, z solidną porcją sosu orzechowego.

Christopher Testani
fot. Christopher Testani

Wegetariańskie włoskie klopsiki z Pesto

W porcji: (3 klopsiki): 220 kcal, 2,5 g tłuszczu (0,5 g nasyconych kwasów tł.), 38 g węglowodanów, 2 g cukru, 8 g błonnika, 13 g białka

rozgnieciona biała fasola z puszki + suszone oregano + tarty parmezan + starta cebula + przeciśnięty przez praskę czosnek + skórka z cytryny + posiekany rozmaryn

Pesto

Zblenduj na gładką masę: 1 szklankę liści świeżej bazylii, 3 łyżki tartego parmezanu, po 2 łyżki oliwy, migdałów blanszowanych i soku z cytryny oraz 2 ząbki czosnku. Dopraw solą i pieprzem.

Serwuj…

...na sałatce z rukoli, pomidorów i mozzarelli, obficie polane bazyliowym pesto.

Zobacz też: 6 przepisów na wyjątkowe śniadanie

REKLAMA