Sałatka gado-gado z Indonezji
4 porcje
Składniki:
- 400 g młodych ziemniaków
- 4 jajka
- 1 szkl. marchewki w słupkach
- 1 szkl. zielonej fasolki, zblanszowanej
- 1 szkl. kapusty pekińskiej, posiekanej
- 1 szkl. kiełków fasolki mung
- 1 szkl. plasterków ogórka
- garść kolendry
- orzeszki ziemne, uprażone
- czipsy krewetkowe (opcjonalnie)
- Sos:
- 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
- 100 g masła orzechowego
- sok z 2 limonek
- 50 g brązowego cukru
- 1 łyżka sosu sojowego
- 2 łyżeczki sosu rybnego
- 1-2 chili, posiekane
- 60 ml mleczka kokosowego
Przygotowanie:
- Podróż do Indonezji rozpocznij od wyszorowania ziemniaków. Ugotuj je, odsącz i odstaw.
- Włóż jajka do wrzątku i gotuj 10-12 minut na twardo. Zalej je zimną wodą.
- Wszystkie składniki do sosu wymieszaj w misce, spróbuj i ewentualnie dopraw.
- Ziemniaki i jajka pokrój na ćwiartki lub połówki. Wszystkie składniki (ziemniaki, jajka, marchew, fasolkę, kiełki i ogórka) ułóż na dużym talerzu, ale nie mieszaj ich ze sobą. Gago-gado podaje się tak, by każdy mógł sam decydować, ile czego chce nałożyć na talerz.
- Udekoruj talerz listkami kolendry, orzeszkami ziemnymi i opcjonalnie czipsami krewetkowymi. Sos postaw obok w osobnej miseczce.
PATENCIK Jeżeli sos nie zostanie zjedzony do końca (a szansa jest mała, bo jest świetny), trzymaj go w lodówce i użyj np. do szybkiego smażenia lub do maczania sajgonek.
ZOBACZ: 4 zielone przepisy na jesienną chandrę
Kimchi ze smażonym ryżem i jajkiem z Korei
2 porcje
Składniki:
- 1 mała cebula, posiekana
- oliwa
- 1⁄2 szkl. grubo posiekanego kimchi, nieodsączonego
- 1 łyżka ziaren sezamu
- 2 szkl. ugotowanego ryżu
- 1⁄2 szkl. ugotowanego, łuskanego edamame
- 2-3 łyżeczki sosu sojowego
- 2 łyżeczki oleju sezamowego
- 2 jajka
- Przybranie:
- wodorosty nori, pocięte w cienkie paski
- listki kolendry
- posiekane zielone chili
- czipsy krewetkowe
Przygotowanie:
- Podsmaż cebulę na oliwie na średnim ogniu, po kilku minutach dorzuć kimchi razem z sokiem i gotuj jeszcze 5 minut.
- Na innej patelni, tym razem suchej, upraż na złoto ziarna sezamu. Odstaw.
- Zmniejsz ogień pod patelnią z kimchi i dodaj ryż, edamame, sos sojowy, olej sezamowy i wymieszaj wszystko ze sobą.
- Na patelni po sezamie rozgrzej nieco oliwy i usmaż jajka sadzone. Posól i popieprz, gdy już będą gotowe.
- Patelnię z ryżem i kimchi rozdziel do dwóch misek, na wierzch każdej z nich połóż jajko sadzone i udekoruj paseczkami wodorostów nori, uprażonymi ziarnami sezamu, listkami kolendry, plasterkami zielonego chili (sama zdecyduj o pestkach) i kilkoma krewetkowymi czipsami.
PATENCIK To świetny przepis na resztki ryżu z wczorajszego obiadu. A solenie jajek sadzonych po skończeniu smażenia (nie na początku) sprawi, że jajko nie zmętnieje i będzie się efektownie błyszczało.
Bibimbap z Korei
4 porcje
Składniki:
- 2-3 łyżki oleju sezamowego
- 1 szkl. marchewki w słupkach
- 1 szkl. cukinii w słupkach
- 4 szkl. szpinaku baby
- 2 ząbki czosnku, zmiażdżone
- 2-3 łyżki sosu sojowego
- 4 jajka
- 2 szkl. ugotowanego ryżu
- 1 szkl. kiełków fasoli
- 1⁄2 szkl. kimchi
- 2 łyżki ostrej pasty Gochujang (kupisz na delikatesyazjatyckie.pl)
- 4 dymki, grubo pocięte
- 2 łyżki ziaren sezamu, uprażonych
Przygotowanie:
- Na patelni rozgrzej łyżkę oleju sezamowego i podsmaż osobno marchewkę, cukinię i szpinak. Do każdej smażonej porcji dodaj sos sojowy i czosnek (ewentualnie olej). Rozdziel do osobnych miseczek.
- Ugotuj jajka w koszulkach – zagotuj wodę z odrobiną octu, łyżką zrób wir we wrzątku i wlej jajko wbite do miseczki.
- Rozdziel ryż do 4 misek i dołóż podsmażone warzywa w osobnych porcjach. Dodaj kiełki i grubo poszatkowane kimchi, a na wierzch gorące jajko.
- Na wierzch każdego jajka dorzuć trochę paprykowej pasty Gochujang, a całość posyp posiekaną dymką i uprażonym sezamem.
PATENCIK Ryż możesz zastąpić startym kalafiorem, a jeżeli obawiasz się, czy wyjdą Ci jajka w koszulkach, po prostu wyłóż miseczkę folią spożywczą, wbij delikatnie jajko i zawiąż jak sakiewkę. Teraz do wrzątku (już bez octu) i gotowe.
SPRAWDŹ: Orient express - 2 azjatyckie przepisy z jednego zestawu składników [zero waste]
Komentarze