4 przepisy na jajka z 4 stron świata

Jajka na śniadanie to standard, ale na obiad lub kolację? Na pożegnanie wakacji zabieramy Was do Indonezji, Meksyku, Korei, Włoch i na Bliski Wschód, żeby sprawdzić, jak jajko łączy wszystkie narody i smaki.

jajka przepisy fot. Shutterstock.com

Sałatka gado-gado z Indonezji

4 porcje

REKLAMA

Składniki:

  • 400 g młodych ziemniaków
  • 4 jajka
  • 1 szkl. marchewki w słupkach
  • 1 szkl. zielonej fasolki, zblanszowanej
  • 1 szkl. kapusty pekińskiej, posiekanej
  • 1 szkl. kiełków fasolki mung
  • 1 szkl. plasterków ogórka
  • garść kolendry
  • orzeszki ziemne, uprażone
  • czipsy krewetkowe (opcjonalnie)
  • Sos:
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 100 g masła orzechowego
  • sok z 2 limonek
  • 50 g brązowego cukru
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 łyżeczki sosu rybnego
  • 1-2 chili, posiekane
  • 60 ml mleczka kokosowego

Przygotowanie:

  1. Podróż do Indonezji rozpocznij od wyszorowania ziemniaków. Ugotuj je, odsącz i odstaw.
  2. Włóż jajka do wrzątku i gotuj 10-12 minut na twardo. Zalej je zimną wodą.
  3. Wszystkie składniki do sosu wymieszaj w misce, spróbuj i ewentualnie dopraw.
  4. Ziemniaki i jajka pokrój na ćwiartki lub połówki. Wszystkie składniki (ziemniaki, jajka, marchew, fasolkę, kiełki i ogórka) ułóż na dużym talerzu, ale nie mieszaj ich ze sobą. Gago-gado podaje się tak, by każdy mógł sam decydować, ile czego chce nałożyć na talerz.
  5. Udekoruj talerz listkami kolendry, orzeszkami ziemnymi i opcjonalnie czipsami krewetkowymi. Sos postaw obok w osobnej miseczce. 

PATENCIK Jeżeli sos nie zostanie zjedzony do końca (a szansa jest mała, bo jest świetny), trzymaj go w lodówce i użyj np. do szybkiego smażenia lub do maczania sajgonek.

ZOBACZ: 4 zielone przepisy na jesienną chandrę

Kimchi ze smażonym ryżem i jajkiem z Korei

2 porcje

Składniki:

  • 1 mała cebula, posiekana
  • oliwa
  • 1⁄2 szkl. grubo posiekanego kimchi, nieodsączonego
  • 1 łyżka ziaren sezamu
  • 2 szkl. ugotowanego ryżu
  • 1⁄2 szkl. ugotowanego, łuskanego edamame
  • 2-3 łyżeczki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego
  • 2 jajka
  • Przybranie:
  • wodorosty nori, pocięte w cienkie paski
  • listki kolendry
  • posiekane zielone chili
  • czipsy krewetkowe

Przygotowanie:

  1. Podsmaż cebulę na oliwie na średnim ogniu, po kilku minutach dorzuć kimchi razem z sokiem i gotuj jeszcze 5 minut.
  2. Na innej patelni, tym razem suchej, upraż na złoto ziarna sezamu. Odstaw.
  3. Zmniejsz ogień pod patelnią z kimchi i dodaj ryż, edamame, sos sojowy, olej sezamowy i wymieszaj wszystko ze sobą.
  4. Na patelni po sezamie rozgrzej nieco oliwy i usmaż jajka sadzone. Posól i popieprz, gdy już będą gotowe.
  5. Patelnię z ryżem i kimchi rozdziel do dwóch misek, na wierzch każdej z nich połóż jajko sadzone i udekoruj paseczkami wodorostów nori, uprażonymi ziarnami sezamu, listkami kolendry, plasterkami zielonego chili (sama zdecyduj o pestkach) i kilkoma krewetkowymi czipsami.

PATENCIK To świetny przepis na resztki ryżu z wczorajszego obiadu. A solenie jajek sadzonych po skończeniu smażenia (nie na początku) sprawi, że jajko nie zmętnieje i będzie się efektownie błyszczało.

Bibimbap z Korei

4 porcje

Składniki:

  • 2-3 łyżki oleju sezamowego
  • 1 szkl. marchewki w słupkach
  • 1 szkl. cukinii w słupkach
  • 4 szkl. szpinaku baby
  • 2 ząbki czosnku, zmiażdżone
  • 2-3 łyżki sosu sojowego
  • 4 jajka
  • 2 szkl. ugotowanego ryżu
  • 1 szkl. kiełków fasoli
  • 1⁄2 szkl. kimchi
  • 2 łyżki ostrej pasty Gochujang (kupisz na delikatesyazjatyckie.pl)
  • 4 dymki, grubo pocięte
  • 2 łyżki ziaren sezamu, uprażonych

Przygotowanie:

  1. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju sezamowego i podsmaż osobno marchewkę, cukinię i szpinak. Do każdej smażonej porcji dodaj sos sojowy i czosnek (ewentualnie olej). Rozdziel do osobnych miseczek.
  2. Ugotuj jajka w koszulkach – zagotuj wodę z odrobiną octu, łyżką zrób wir we wrzątku i wlej jajko wbite do miseczki.
  3. Rozdziel ryż do 4 misek i dołóż podsmażone warzywa w osobnych porcjach. Dodaj kiełki i grubo poszatkowane kimchi, a na wierzch gorące jajko.
  4. Na wierzch każdego jajka dorzuć trochę paprykowej pasty Gochujang, a całość posyp posiekaną dymką i uprażonym sezamem.

PATENCIK Ryż możesz zastąpić startym kalafiorem, a jeżeli obawiasz się, czy wyjdą Ci jajka w koszulkach, po prostu wyłóż miseczkę folią spożywczą, wbij delikatnie jajko i zawiąż jak sakiewkę. Teraz do wrzątku (już bez octu) i gotowe.

SPRAWDŹ: Orient express - 2 azjatyckie przepisy z jednego zestawu składników [zero waste]

REKLAMA

REKLAMA

jajka przepisy fot. Shutterstock.com

Wegetariańska frittata z Włoch

4 porcje

Składniki:

  • oliwa
  • 1 por, posiekany
  • 2 szkl. plasterków pieczarek
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 1 szkl. cukinii startej na dużych oczkach
  • 10-12 jajek
  • 1⁄2 szkl. mleka sojowego, niesłodzonego
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • 2 szkl. szpinaku baby
  • 1 łyżka papryczki chili, drobno posiekanej
  • listki bazylii

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 ̊C.
  2. Rozgrzej trochę oliwy na patelni nadającej się do piekarnika. Wrzuć pora i pieczarki – podsmażaj 5 minut i dodaj czosnek.
  3. Podsmażaj, mieszając od czasu do czasu, dodaj startą cukinię i jeszcze 3-4 minuty smażenia. 
  4. Wbij jajka do miski, wlej mleko, dopraw solą, pieprzem i wymieszaj. Dorzuć na patelnię z warzywami szpinak i wymieszaj. Wlej masę jajeczną na patelnię i wymieszaj, by wszystkie warzywa zostały przykryte. Posyp z wierzchu posiekanymi papryczkami i wstaw do piekarnika na 15-20 minut.
  5. Podawaj z listkami bazylii na wierzchu. 

PATENCIK Jeżeli zrobisz ją w niedzielę, to masz świetne lunche przez kilka następnych dni. Kawałki możesz odgrzewać w mikrofali, ale na zimno też smakuje.

ZOBACZ TEŻ: 4 przepisy na pomysłowe kanapki

Zobacz również:
Kitesurfing w Polsce z roku na rok staje się coraz popularniejszy. Jeszcze 16 lat temu uprawiała go garstka zapaleńców, dziś widok kite'a nad falami Bałtyku nie budzi już zdziwienia. Przez ten czas ewaluował nie tylko sprzęt, ale i technika pływania, rozgrywane podczas zawodów konkurencje i ilość zapaleńców na wodzie. Kitesurfing ma już tak wielu fanów na świecie, że znalazł się w programie Igrzysk Olimpijskich w Paryżu w 2024 roku.
ZOBACZ WIĘCEJ

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA