4 przepisy na dania ze starożytnymi zbożami

Nasi przodkowie doskonale wiedzieli, co jeść, by cieszyć się zdrowiem i mieć solidne pokłady energii. Korzystając z ich mądrości, nudną kaszę jęczmienną i poczciwe pyry wymieniamy na pradawne zboża.

pradawne zboża fot. Shutterstock.com

We wczesnych latach XXI wieku węglowodany cieszyły się wątpliwą renomą. Okrzyknięto je wrogiem szczupłej sylwetki i oskarżano o sabotowanie odchudzania. Na szczęście liczne badania prowadzone na przestrzeni ostatnich lat oczyściły dobre imię węgli i udowodniły, że pozostają one niezbędnym składnikiem zbilansowanej diety, zwłaszcza jeśli jesteś aktywna fizycznie. Niektóre z nich zyskały nawet miano superfoods. Znudzona ziemniakami, białym ryżem i kaszą jęczmienną? Przedstawiamy pradawne zboża.

Zupa z kurczakiem i amarantusem

Amarantus to wyjątkowo smaczne pseudozboże, które dostarcza organizmowi podnoszącą poziom dobrego cholesterolu i zwalczającą szkodliwe trójglicerydy niacynę. To świetny wybór, jeśli chcesz zapobiec chorobom serca i układu krążenia.

Składniki:

  • 1 cały kurczak
  • 2 marchewki, pokrojone w ćwiartki
  • 2 łodygi selera naciowego, pokrojone w ćwiartki
  • 2 cebule, pokrojone w ćwiartki
  • 2 liście laurowe
  • 8 liści melisy, poszarpanych
  • 300 g amarantusa
  • 2 pory, drobno posiekane

Metoda:

  1. Kurczaka włóż do dużego garnka razem z marchewkami, selerem, cebulą i ziołami.
  2. Wlej wodę (tyle, żeby przykryła kurczaka) i zagotuj. Następnie zmniejsz ogień, posól zupę i gotuj przez około 1,5-2 godziny.
  3. Ostrożnie wyjmij kurczaka i warzywa z garnka i odłóż je na talerz do lekkiego ostygnięcia.
  4. Oddziel mięso od kości i porozrywaj na niewielkie kawałki. Warzywa pokrój na mniejsze kawałki.
  5. Bulion, który został w garnku, podgrzewaj na średnim ogniu. Dodaj do niego przepłukany amarantus oraz posiekanego pora i gotuj przez 5 minut.
  6. Do garnka dodaj mięso i pokrojone warzywa. Podgrzewaj jeszcze kilka minut na niewielkim ogniu, aż amarantus będzie odpowiednio ugotowany. Na koniec, w razie potrzeby, dopraw.

Placuszki wege z płaskurką

Pszenica płaskurka, znana również jako farro, to nieodłączny element kuchni śródziemnomorskiej. Jej konsystencja przypomina nieco ryż i w 100 g dostarcza aż 15 g białka. To dobry wybór dla osób na diecie bezmięsnej.

Składniki:

  • 150 g pszenicy płaskurki
  • 6 cukinii
  • 4 łyżki oleju roślinnego
  • 4 szalotki, posiekane
  • 1 ząbek czosnku, posiekany
  • 2 łyżeczki mielonego kuminu
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 70 g sera cheddar, startego
  • skórka z 1 cytryny
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1⁄2 łyżeczki płatków chili
  • 5 jajek

Metoda:

  1. Płaskurkę wsyp do gotującej się wody i gotuj przez około 20 minut. Następnie odcedź i odstaw na bok.
  2. Cukinie zetrzyj na tarce o grubych oczkach, przełóż do miski i posyp solą.
  3. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, wrzuć szalotki, czosnek i podsmażaj, aż zmiękną. Następnie dodaj kumin, przemieszaj i odstaw.
  4. Dla superchrupkości odciśnij wodę, którą wypuściła starta cukinia. By to zrobić, najlepiej przełożyć ją na sitko i mocno docisnąć łyżką, aby pozbyć się możliwie jak największej ilości płynu. Następnie dodaj mąkę, ser, płaskurkę, skórkę z cytryny, natkę pieruszki i szalotkę z czosnkiem. Całość wymieszaj do połączenia. Z powstałej masy uformuj 10 kulek, które następnie spłaszcz.
  5. Placuszki smaż na reszcie oleju po kilka minut z każdej strony, do zrumienienia. Serwuj z jajkiem w koszulce (czyli dodatkową porcją białka!) i szczyptą płatków chili.

Wołowe klopsy z kaszą gryczaną

Jest bogata w błonnik i o połowę tańsza od komosy ryżowej. Kasza gryczana – bo o niej mowa – podczas trawienia wytwarza krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, które zapewniają prawidłowe funkcjonowanie jelit i zmniejszają ryzyko zachorowania na raka jelita grubego.

Składniki:

  • 600 g mielonej wołowiny
  • pęczek natki pietruszki, posiekanej
  • 6 łyżek sosu Worcestershire
  • 8 łyżek ketchupu
  • 2 cebule, posiekane
  • 4 łyżki oleju
  • 400 g krojonych pomidorów z puszki
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 200 g kaszy gryczanej prażonej, ugotowanej
  • 200 g sera cheddar, startego

Metoda:

  1. Zacznij od rozgrzania piekarnika do 180 °C.
  2. W dużej misce wymieszaj mięso, natkę, połowę sosu Worcestershire i ketchupu oraz jedną cebulę. Z powstałej masy uformuj 20 klopsików i odłóż je na bok.
  3. Drugą cebulę usmaż na oliwie. Dodaj pomidory, musztardę, 100 ml wody i pozostały sos Worcestershire oraz ketchup. Całość gotuj przez 10 minut na małym ogniu, a następnie zblenduj na gładko. Na koniec dodaj ugotowaną kaszę gryczaną i wymieszaj.
  4. Klopsy usmaż na złotobrązowo, włóż do naczynia żaroodpornego, zalej sosem z kaszą i posyp serem. Wstaw do piekarnika i piecz przez około 20 minut. Serwuj od razu po wyjęciu z piekarnika.

Gulasz z jagnięciną i komosą ryżową

Oprócz węglowodanów dostarcza również białko oraz sporą dawkę żelaza. Dzięki temu dostarcza organizmowi zastrzyk energii i paliwo dla mięśni.

Składniki:

  • 600 g łopatki jagnięcej, pokrojonej w większą kostkę
  • 4 łyżki mąki
  • 2 cebule, posiekane
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 2 łyżki purèe pomidorowego
  • 250 ml czerwonego wina
  • 2 liście laurowe
  • 5 gałązek rozmarynu
  • 600 ml bulionu drobiowego
  • 1 marchew, pokrojona
  • 1 pasternak, pokrojony
  • 1 batat, pokrojony
  • 180 g komosy ryżowej

Metoda:

  1. Piekarnik rozgrzej do 130 °C. Kawałki jagnięciny obtocz w mące wymieszanej z 1 łyżeczką soli i smaż na dużym ogniu bez mieszania po 1-2 minuty z każdej strony, aż zbrązowieją. Odstaw na bok.
  2. Cebulę włóż do naczynia żaroodpornego, polej oliwą, posyp kuminem i podsmażaj na płycie kuchennej, aż się skarmelizuje.
  3. Dodaj purèe pomidorowe, czerwone wino i zioła. Wlej bulion i 200 ml wody. Gotuj przez około 15 minut.
  4. Następnie do naczynia wrzuć jagnięcinę, przykryj pokrywką i wstaw do piekarnika na 2 godziny.
  5. Na koniec wrzuć do gulaszu marchew, pasternak, batata i komosę. Gotuj przez kolejnych 20 minut. Smacznego!
Zobacz również:
REKLAMA