[ X ]

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu), wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych na zasadach wskazanych w "Polityce prywatności"

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ


OCEŃ
5.0

4 przepisy na dania z truskawkami w roli głównej

Wiadomo, że są świetne z jogurtem lub w koktajlu, ale tym razem zaskoczymy Cię ich kulinarną wszechstronnością. Oto cztery truskawkowe wcielenia, po których pokochasz je jeszcze bardziej.

truskawki

Kochamy truskawki!

Nie tylko w smaku są rewelacyjne...

  1. Warto zapamiętać: truskawki zawierają naturalny flawonoid, fisetynę, którą naukowcy wiążą właśnie z poprawą pamięci, zapobieganiem chorobie Alzheimera i zmiejszaniem powikłań cukrzycowych. Wyliczyli nawet, po ilu sztukach dziennie da się zauważyć zmiany na lepsze: po 37. No, to do roboty!
  2. To się nazywa dobra wiadomość! Naukowcy podczas badań moczyli truskawki w alkoholu i okazało się, że taka kąpiel jeszcze zwiększa w nich ilość przeciwutleniaczy i zdolność do walki z wolnymi rodnikami. Testowano wprawdzie z czystym etanolem, ale pewnie rum też się nada. Trzeba próbować.
  3. Okazuje się, że pikniki na świeżym powietrzu są bezpieczniejsze z truskawkami. Uczeni odkryli, że truskawkowe antocyjany świetnie chronią przed promieniowaniem UV i nie pozwalają słońcu zbytnio szkodzić naszej skórze. Filtry też się przydadzą, ale jakby tak smarować się na plaży truskawowym smoothie?

SPRAWDŹ: Wiosenne przepisy na obiad w 15 minut

1. Śniadanie

NIBY-OWSIANKA Z CHIA, DAKTYLAMI I TRUSKAWKAMI

Składniki:

  • 480 ml mleka migdałowego
  • 180 g truskawek, plus trochę do przybrania 
  • 8 miękkich daktyli bez pestek
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 60 g nasion chia

Sposób:

  1. Zblenduj wszystkie składniki z wyjątkiem nasion chia. 
  2. Teraz dorzuć nasiona i energicznie mieszaj przez minutę.
  3. Przelej do misek i wrzuć do środka plasterki truskawek.
  4. Jeszcze raz zamieszaj. Śniadanie podano.

kcal 325 | tł. nas. 3,7 g | cukier 37,4 g | porcje 2

2. Lunch

SPAGHETTI Z CUKINII Z SOSEM POMIDOROWO-TRUSKAWKOWYM

Składniki:

  • Sos:
  • 200 g truskawek
  • 100 g pomidorków cherry
  • 90 g suszonych pomidorów, moczonych min. 3 godziny
  • 140 g nerkowców, moczonych całą noc
  • sok z 1 cytryny
  • 2 łyżki oliwy extra virgin
  • 20 g liści bazylii
  • 1 łyżeczka słodkiej, wędzonej papryki
  • Makaron:
  • 3 średnie cukinie
  • garść truskawek, pomidorków cherry i bazylii do przybrania

Sposób:

  1. Zmiksuj wszystkie składniki sosu do gładkiej konsystencji.
  2. Użyj spiralizera lub obieraczki i zrób z cukinii spaghetti.
  3. Najlepsze jest podane na zimno z surowym makaronem, ale możesz też wrzucić makaron na chwilę na patelnię z rozgrzaną odrobiną oliwy. Dorzuć na wierzch plasterki truskawek, połówki pomidorków i listki bazylii. Buon appetito.

kcal 490 | tł. nas. 6,7 g | cukier 9,4 g | porcje 3

ZOBACZ TEŻ: Ten koktajl obniży Ci ciśnienie [WH News]

REKLAMA

REKLAMA

3. Przekąska

NIBY-SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI

Składniki:

  • Baza:
  • 150 g daktyli, moczonych min. 3 godziny
  • 115 g orzechów brazylijskich
  • 45 g wiórków kokosowych
  • szczypta soli
  • Krem: 260 g nerkowców, moczonych całą noc
  • 210 g oleju kokosowego, roztopionego
  • 120 ml soku z limonki
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 140 g ksylitolu
  • Polewa: 600 g truskawek
  • 5 daktyli, bez pestek
  • 110 g syropu z agawy
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Sposób:

  1. Zblenduj wszystkie składniki bazy, przełóż miksturę do foremki i dociśnij ją do dna.
  2. Zblenduj składniki kremu do gładkości i rozprowadź go równomiernie na bazie w foremce. Wstaw formę do lodówki na przynajmniej 3 godziny.
  3. Zblenduj 200 g truskawek, syrop z agawy, daktyle i ekstrakt z wanilii.
  4. Pokrój pozostałe truskawki w ćwiartki i wrzuć je do polewy. Wyjmij formę z lodówki i wylej polewę na wierzch. Teraz wyjmij ciasto z formy i podziel na kawałki.
  5. Skądinąd ciasto się świetnie zamraża – nawet do 2 miesięcy – ale bez polewy. Tę zawsze trzeba robić na świeżo.

kcal 480 | tł. nas. 20,9 g | cukier 18,4 g | porcje 12

4. Kolacja

SUSHI NORI Z RYŻEM SŁONECZNIKOWYM, AWOKADO I TRUSKAWKAMI

Składniki:

  • 3 arkusze glonów nori
  • „Ryż”:
  • 180 g ziaren słonecznika, moczonych całą noc
  • 4 suszone pomidory, moczone przez 3 godziny
  • 2 łyżki białej pasty miso
  • Farsz:
  • ½ ogórka
  • garść truskawek
  • 1 awokado
  • sos sojowy

Sposób:

  1. Zblenduj grubo wszystkie składniki ryżu.
  2. Rozłóż arkusze nori – błyszczącą stroną do spodu – i rozsmaruj pastę od krawędzi do środka arkusza.
  3. Drobno posiekaj ogórka, truskawki i ułóż je na wysmarowanej pastą części arkuszy.
  4. Zroluj arkusze ruchem od siebie, tworząc rurkę z nadzieniem w środku. Zwilż wodą końcówki rurki i dociśnij, by się zamknęły. 
  5. Podawaj z ostrym nożem do cięcia na kawałki i miseczką sosu sojowego do zamaczania.

kcal 510 | tł. nas. 6,2 g | cukier 7 g | porcje 3

SPRAWDŹ: 10 przepisów na fit muffiny [deser na zdrowie]

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij