4 przepisy na dania z ryżem w roli głównej

Nasza z nim znajomość trwa już około 5000 lat i – miejmy nadzieję – potrwa przynajmniej drugie tyle. Bo ryż jest świetny i będziemy tego bronić.

dania z ryżem fot. Shutterstock.com

Ryż nadal pozostaje najbardziej popularnym węglowodanem na świecie, chociaż musiał oddać trochę pola różnym modnym wynalazkom (tak, tak, quinoa – o tobie mowa). Jednak decyzja, by go wycofać z diety i zastępować innymi dodatkami, jest pochopna, żeby nie powiedzieć beztroska. Dobrowolna rezygnacja ze zdrowotnych (i smakowych) dobrodziejstw ryżu nie leży w naszym interesie. A mocne serce, sprawniejszy mózg czy wydolne mięśnie na pewno tak.

REKLAMA

Paella z owocami morza

Używany do paelli ryż calasparra jest wybierany ze względu na swoją chłonność i zdolność kumulowania smaków i składników odżywczych. Tutaj z krewetkami dostajesz selen – świetny dla mózgu.

Składniki:

  • 4 łyżki oliwy
  • 3 szalotki, posiekane
  • 3 ząbki czosnku, pokrojone
  • 1 czerwona papryka, posiekana
  • 1 łyżka wędzonej papryki
  • 500 g ryżu calasparra
  • 250 ml białego wina
  • 1 l bulionu rybnego
  • 500 g omułków, oczyszczonych
  • 250 g surowych krewetek w pancerzach
  • 100 g bobu
  • sok z 1⁄2 cytryny
  • garść natki pietruszki, posiekanej

Sposób:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 °C. Na dużej, żeliwnej patelni (bez plastikowych uchwytów) rozgrzej oliwę, wrzuć szalotki, czosnek i czerwoną paprykę. Podsmażaj, aż papryka zmięknie. Wsyp wędzoną paprykę.
  2. Rozprowadź na patelni ryż i wlej wino – nie mieszaj! Gdy wino zostanie wchłonięte, wlej chochelkami bulion rybny i gotuj na małym ogniu 10 minut. Nadal niech Cię nie kusi zamieszać łopatką.
  3. Wstaw patelnię do piekarnika na 10 min. Wyjmij, dodaj krewetki, omułki i wstaw z powrotem do piekarnika na 3-4 minuty.
  4. Ugotuj młody bób (możesz go zastąpić zielonym groszkiem – tym razem bez gotowania) i posyp nim patelnię już na stole. Skrop sokiem z cytryny i posyp pietruszką.

Smażony ryż z brokułami

Czerwony ryż nie tylko cieszy oko, ale dostarcza antocyjanów – przeciwutleniaczy zwalczających wolne rodniki i poprawiających zdrowie serca. Inaczej mówiąc: dwa w jednym.

Składniki:

  • 250 g czerwonego ryżu
  • 4 łyżki oleju sezamowego
  • kawałek imbiru, pokrojonego w plasterki
  • 4 ząbki czosnku, pokrojonego
  • 1 czerwone chili
  • 1 cebula, posiekana
  • 1 trawa cytrynowa, zmiażdżona
  • 2 jajka
  • 200 g różyczek brokuła
  • 1 batat, pokrojony w paski
  • 3 dymki, posiekane
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 50 g orzechów arachidowych
  • 1 limonka

Sposób:

  1. Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odsącz, wzrusz widelcem i wstaw do lodówki.
  2. W woku rozgrzej połowę oleju i podsmaż imbir, czosnek, chili, cebulę i zmiażdżoną łodygę trawy cytrynowej. Wymieszaj, wyjmij łodygę, a resztę przełóż do miski.
  3. Rozgrzej resztę oleju w woku, wbij jajka, rozmieszaj i zrób jajecznicę. Dołóż ją do miski.
  4. Teraz wrzuć do woka rozdrobnione różyczki brokuła razem z paskami batata. Smaż, aż zmiękną.
  5. Dodaj ryż, zawartość miski, dymkę, sos sojowy i grubo posiekane orzeszki arachidowe. Wymieszaj i smaż, aż wszystko stanie się lekko chrupiące. Na koniec wciśnij sok z limonki i gotowe.

REKLAMA

REKLAMA

dania z ryżem fot. Shutterstock.com

Risotto z dynią i szałwią

Skrobia zawarta w ryżu arborio nadaje mu kremowość i podnosi indeks glikemiczny, dzięki czemu jest łatwo przyswajalnym źródłem energii i idealnym paliwem dla zmęczonych mięśni.

Składniki:

  • 1 duża dynia piżmowa
  • 1,25 l drobiowego lub warzywnego bulionu
  • 4 szalotki, posiekane
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 50 g masła
  • 500 g ryżu arborio
  • 250 ml wytrawnego białego wina
  • 75 g parmezanu (lub wegetariańskiego zastępnika), startego
  • garść szałwii

Sposób:

  1. Dynię obierz, wypestkuj i pokrój w kostkę (jeżeli używasz mrożonej dyni, nie musisz jej rozmrażać). Piecz ją w folii przez 30 minut w 200 °C.
  2. Podgrzej bulion w garnku. Roztop połowę masła na wysokiej patelni i podsmażaj szalotki z czosnkiem, aż zmiękną.
  3. Dodaj ryż, wlej wino i dokładnie wymieszaj. Kiedy ryż wchłonie całe wino, zacznij wlewać gorący bulion – po jednej chochli – cały czas mieszając. Zajmie to jakieś 20 minut.
  4. Kiedy risotto będzie już miękkie i kremowe, wmieszaj delikatnie kostki upieczonej dyni, resztę masła, parmezan, dopraw solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
  5. Poszarp na kawałki liście szałwii (będą bardziej aromatyczne) i posyp nimi każdą porcję na talerzu.

Kedgeree z rybą i jajkiem

W tym brytyjsko-indyjskim daniu możesz w zasadzie użyć każdej wędzonej ryby, ale z ryżu wybierz basmati. Nie rozgotowuje się na ciapkę i ma dużo błonnika, który zapewni sytość na długie godziny.

Składniki:

  • Około 480 g wędzonej makreli
  • 1 l mleka
  • 250 g ryżu basmati
  • 4 łyżki oleju słonecznikowego
  • 2 cebule, posiekane
  • 4 ząbki czosnku, pokrojone
  • 1 łyżka kurkumy
  • 1 małe zielone chili, pokrojone w krążki
  • 25 g świeżego imbiru, startego
  • garść kolendry
  • 4 jajka, ugotowane na miękko

Sposób:

  1. Filety ryby zagotuj w mleku przez 10 minut, zostaw do ostygnięcia, wyjmij i osusz. Zachowaj mleko.
  2. Rozgrzej na patelni połowę oleju, wysyp ryż i podsmaż go około minuty. Wlej 375 ml wody, przykryj i gotuj 15 minut, aż ryż wchłonie całą wodę. Łopatką lub widelcem zdrap ryż, który przywarł do dna patelni. Przełóż do miski.
  3. Rozgrzej pozostałą część oleju na patelni i podsmaż cebulę, czosnek, kurkumę, chili i imbir przez 10 minut. Dodaj kawałki ryby, wsyp ryż i podlej całość odrobiną ciepłego mleka.
  4. Podawaj z przekrojonym na pół jajkiem ugotowanym na miękko (wypływające żółtko jest boskie!) i poszarpanymi listkami kolendry.

Sprawdź również inne przepisy z tej serii:

Zobacz również:
Nasi eksperci odpowiedzieli na kolejną serię nurtujących Was pytań. 
ZOBACZ WIĘCEJ

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA