[ X ]

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu), wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych na zasadach wskazanych w "Polityce prywatności"

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
5.0

4 przepisy na dania z masłem orzechowym

Ponoć najlepiej smakuje wyjadane palcami prosto ze słoika. Być może jest w tym trochę prawdy, ale naszym zdaniem masło orzechowe zasługuje na specjalne miejsce przy stole. A nawet na cztery miejsca.

masło orzechowe

1. Smoothie bowl z masłem z nerkowców

Te najsłodsze i najbardziej kremowe spośród wszystkich orzechów dostarczą Ci witaminę K oraz wspierający odporność cynk. Z korzyścią dla zdrowia i urody.

SKŁADNIKI:

  • Na smoothie:
  • 2 zamrożone banany
  • 2 łyżki masła z nerkowców
  • 2 łyżki jogurtu (sojowego, kokosowego lub zwykłego)
  • 4 kostki lodu 
  • ¼ łyżeczki cynamonu
  • Dodatki:
  • ½ banana, pokrojonego
  • 100 g borówek
  • 10 g pyłku pszczelego (opcjonalnie)
  • 40 g masła z nerkowców

METODA:

  1. Składniki na smoothie umieść w kielichu blendera i zmiksuj na gładką masę o konsystencji sorbetu.
  2. Smoothie przelej do miski i posyp dodatkami: bananem, borówkami oraz pszczelim pyłkiem. Na koniec całość polej masłem z nerkowców.

Sprawdź: 5 przepisów na wegańskie słodkości

2. Pikantne tofu z brązowym ryżem

Jesteś weganką? Trzymaj sztamę z migdałami. Zawierają sporo wapnia, którego może Ci brakować, jeśli rezygnujesz ze spożywania nabiału.

SKŁADNIKI:

  • 200 g tofu, pokrojonego w kostkę
  • 120 g brązowego ryżu
  • 4 główki pak choi, pokrojone
  • świeża kolendra, do posypania
  • Na marynatę:
  • 3-cm kawałek imbiru, starty
  • 3 ząbki czosnku, rozgniecione
  • 1 łyżka miodu
  • 3 łyżki tamari
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 łyżka masła migdałowego
  • 1 łyżeczka chili w proszku

METODA:

  1. W miseczce wymieszaj wszystkie składniki na marynatę, a następnie wrzuć do niej tofu i odstaw na bok. 
  2. Podczas gdy tofu się marynuje, zajmij się ryżem. W garnku zagotuj wodę, następnie zmniejsz ogień, wrzuć ryż i gotuj go 45 minut.
  3. W międzyczasie wyjmij tofu z marynaty i podsmażaj na średnim ogniu na patelni, aż będzie lekko chrupiące.
  4. Gdy tofu będzie gotowe, zdejmij je z patelni i wlej na nią resztę marynaty oraz 100 ml wody. Całość zagotuj, następnie wrzuć pak choi i gotuj przez 1-2 minuty, aż lekko się skurczy. Gdy ryż się ugotuje, odcedź go i przełóż do dwóch misek. 
  5. Do sosu z pak choi dodaj tofu i wszystko porządnie wymieszaj. Serwuj z ryżem i świeżą kolendrą.

WYPRÓBUJ: Omlet na 4 sposoby [proste przepisy]

REKLAMA

REKLAMA

3. Spaghetti z cukinii w orzechowym sosie satay

Masło z orzeszków ziemnych to nieśmiertelny klasyk, który zjadłyśmy już na sto sposobów i ciągle nam mało. Zwykle ląduje w owsiankach, deserach i na placuszkach, dlatego tym razem stawiamy na fistaszki w wersji wytrawnej.

SKŁADNIKI:

  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 łyżka startego imbiru
  • 100 g groszku cukrowego
  • 2 cebulki dymki, posiekane
  • 2 główki pak choi, pokrojone
  • 3 cukinie, pocięte na makaron
  • 2 łyżeczki czarnego lub białego sezamu
  • świeża kolendra, posiekana
  • 1 chili, pokrojone w plastry
  • 1 łyżka orzechów ziemnych, posiekanych
  • Na sos satay:
  • 4 łyżki masła orzechowego
  • 3 łyżki tamari
  • 1 łyżka miodu
  • 100 ml mleka kokosowego
  • 1 łyżeczka płatków chili
  • sok i skórka z 2 limonek
  • ½ łyżeczki płatków chili

METODA:

  1. Wszystkie składniki na sos satay wymieszaj w miseczce i odstaw na bok.
  2. Na woku rozgrzej olej sezamowy, następnie wrzuć imbir, groszek oraz dymki. Podsmażaj, aż lekko się zrumienią. 
  3. Dodaj sos satay, spaghetti z cukinii i dokładnie wszystko wymieszaj. Nie podsmażaj za długo, ponieważ cukinia zrobi się zbyt miękka i zacznie się rozpadać. 4
  4. W międzyczasie na osobnej patelni podpraż ziarna sezamu. Pamiętaj, aby regularnie mieszać, by się nie spaliły.
  5. Makaron serwuj posypany kolendrą, sezamem, plasterkami chili oraz orzeszkami ziemnymi.

4. Chlebek bananowy z masłem laskowym

Dzięki słodkawemu smakowi orzechy laskowe idealnie sprawdzają się jako dodatek do wypieków. Ponadto zawierają dawkę zdrowych tłuszczów i minerałów.

SKŁADNIKI:

  • 2 banany
  • 50 g miodu
  • 1 łyżka masła migdałowego
  • 1 łyżka oleju kokosowego, roztopionego
  • 2 jajka
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 120 g mąki pszennej
  • 50 g mielonych migdałów
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • Na wierzch:
  • 100 g orzechów pekan
  • 100 g miodu
  • 100 g jogurtu kokosowego
  • 150 g masła z orzechów laskowych

METODA:

  1. Piekarnik nagrzej do 180 °C. 20-cm keksówkę wyłóż papierem do pieczenia. W misce rozgnieć widelcem banany, dodaj miód oraz olej kokosowy i dokładnie wymieszaj.
  2. W osobnej misce ubij jajka, następnie dodaj bananową mieszankę i dokładnie wymieszaj. Wsyp cynamon, mąkę, migdały oraz sodę i połącz delikatnie wszystkie składniki.
  3. Powstałą masę przełóż do wyłożonej papierem keksówki. Piecz przez 20-25 minut, aż chlebek będzie złotobrązowy. Możesz sprawdzić wykałaczką, czy ciasto nie jest surowe. 
  4. W międzyczasie przygotuj chrupiącą posypkę. Do małego garnuszka wsyp pekany i wlej miód. Całość zagotuj na małym ogniu. Następnie wyłóż orzechy na papier do pieczenia i pozostaw do ostygnięcia. Gdy będą zimne, posiekaj je na kawałki.
  5. Chlebek wyjmij z piekarnika, odstaw na 5-10 minut, a następnie wyjmij z formy i ostudź. Serwuj z miodowymi orzechami, kleksem jogurtu oraz masłem laskowym.

ZOBACZ TEŻ: Orzechy i masło orzechowe - wpływ na zdrowie i urodę


Komentarze

 (1)
ZOBACZ KOMENTARZE
REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij