Mimo że nasz kraj śmiało i bez przesady można nazwać ojczyzną kiszonek, kimchi przywędrowało do nas stosunkowo niedawno. To tradycyjne danie kuchni koreańskiej, które w tamtych stronach jest tak popularne, że lokalsi zamiast „cheese” podczas robienia zdjęcia krzyczą: „Kimchi”! Koreańczycy uwielbiają je nie tylko za intensywny i bogaty smak, który pobudza do pracy kubki smakowe, ale także za działanie probiotyczne. Badania sugerują, że przyjazne dla jelit bakterie mogą regulować apetyt oraz poziom cukru we krwi.
Jajecznica z kimchi, grzybami shiitake, szpinakiem i jarmużem
Oprócz oczywistych korzyści płynących ze sporej porcji białka, nasza niecodzienna jajecznica zapewni Ci także dawkę wspierającej układ odpornościowy witaminy D.
Składniki:
- 3 jajka
- sól i pieprz
- 1 łyżka oliwy
- ½ ząbka czosnku, posiekanego
- 1 łyżeczka drobno posiekanej szalotki
- 3 grzyby shiitake, pokrojone
- garść szpinaku
- 2 łyżki kimchi, drobno pokrojonego
- mała garść fioletowego jarmużu, pokrojonego na 3-cm kawałki
- mała garść szczypiorku, drobno pokrojonego, do podania
Metoda:
- Do dużej miski wbij jajka i rozkłóć je z solą i odrobiną wody. Na średnim ogniu ustaw patelnię i wlej na nią nieco oliwy.
- Na rozgrzaną oliwę wrzuć czosnek oraz szalotkę i podsmażaj przez minutę. Następnie dorzuć grzyby, kimchi, szpinak oraz jarmuż i smaż przez kolejne 2-3 minuty.
- Na patelnię wlej jajka i smaż, mieszając do momentu, aż jajecznica się zetnie. Jeśli lubisz mocno ściętą jajecznicę, smaż ją ok. 4-5 minut, a jeżeli wolisz bardziej wilgotną wersję, wystarczą 3 minuty. Gotowe danie przełóż na talerz i posyp szczypiorkiem.
Pankejki z kimchi i owocami morza
Krewetki w towarzystwie idealnie wyważonych proporcji węgli i tłuszczu to pewniak, jeśli planujesz budować mięśnie. Czas na #bodybuilding.
Składniki:
- 25 g mąki pełnoziarnistej
- 50 g mąki pszennej
- 150 ml wody
- 2 łyżki czerwonej pasty miso
- 75 g krewetek (lub mieszanki owoców morza), pokrojonych w 2-cm kawałki
- 1 dymka, pokrojona
- 40 g kimchi, pokrojonego w 2-cm kawałki
- 1 łyżka oliwy
- Na sos:
- 1 dymka, posiekana
- 4 łyżki sosu sojowego
- 1½ łyżki octu ryżowego
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 łyżka sezamu
- 1 łyżka płatków chili
Metoda:
- W miseczce wymieszaj wszystkie składniki na sos i odłóż na bok, by smaki się przegryzły.
- W osobnej misce wymieszaj obie mąki. Dodaj wodę oraz pastę miso i ponownie wymieszaj, aż wszystkie składniki się połączą. Gdy masa będzie gładka, dodaj do niej krewetki, dymkę oraz kimchi i dokładnie wszystko połącz.
- Dużą patelnię ustaw na średnim ogniu i wlej na nią odrobinę oliwy. Na rozgrzany tłuszcz wlej ciasto, formując placki o średnicy około 10 cm. Smaż 3-4 min z każdej strony – pankejki powinny być lekko chrupkie i przybrać złotobrązowy kolor. Jeśli jest taka potrzeba, dolej więcej oliwy.
- Usmażone placuszki przełóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Serwuj z przygotowanym wcześniej sosem.