[ X ]

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu), wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych na zasadach wskazanych w "Polityce prywatności"

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
PODZIEL SIĘ


OCEŃ
3.0

4 przepisy na dania z kimchi w roli głównej

Słyszałaś o niej? To koreańska krewna naszej kiszonej kapusty. Jak przystało na Azjatkę, pełna jest orientalnych aromatów, które świetnie komponują się z mocno kwaśnym, kiszonym smakiem. To jak, przezimujesz ją w swojej spiżarce?

kimchi

Mimo że nasz kraj śmiało i bez przesady można nazwać ojczyzną kiszonek, kimchi przywędrowało do nas stosunkowo niedawno. To tradycyjne danie kuchni koreańskiej, które w tamtych stronach jest tak popularne, że lokalsi zamiast „cheese” podczas robienia zdjęcia krzyczą: „Kimchi”! Koreańczycy uwielbiają je nie tylko za intensywny i bogaty smak, który pobudza do pracy kubki smakowe, ale także za działanie probiotyczne. Badania sugerują, że przyjazne dla jelit bakterie mogą regulować apetyt oraz poziom cukru we krwi.

Jajecznica z kimchi, grzybami shiitake, szpinakiem i jarmużem

Oprócz oczywistych korzyści płynących ze sporej porcji białka, nasza niecodzienna jajecznica zapewni Ci także dawkę wspierającej układ odpornościowy witaminy D.

Składniki:

  • 3 jajka
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka oliwy
  • ½ ząbka czosnku, posiekanego
  • 1 łyżeczka drobno posiekanej szalotki
  • 3 grzyby shiitake, pokrojone
  • garść szpinaku
  • 2 łyżki kimchi, drobno pokrojonego
  • mała garść fioletowego jarmużu, pokrojonego na 3-cm kawałki
  • mała garść szczypiorku, drobno pokrojonego, do podania

Metoda:

  1. Do dużej miski wbij jajka i rozkłóć je z solą i odrobiną wody. Na średnim ogniu ustaw patelnię i wlej na nią nieco oliwy.
  2. Na rozgrzaną oliwę wrzuć czosnek oraz szalotkę i podsmażaj przez minutę. Następnie dorzuć grzyby, kimchi, szpinak oraz jarmuż i smaż przez kolejne 2-3 minuty.
  3. Na patelnię wlej jajka i smaż, mieszając do momentu, aż jajecznica się zetnie. Jeśli lubisz mocno ściętą jajecznicę, smaż ją ok. 4-5 minut, a jeżeli wolisz bardziej wilgotną wersję, wystarczą 3 minuty. Gotowe danie przełóż na talerz i posyp szczypiorkiem.

Pankejki z kimchi i owocami morza

Krewetki w towarzystwie idealnie wyważonych proporcji węgli i tłuszczu to pewniak, jeśli planujesz budować mięśnie. Czas na #bodybuilding.

Składniki:

  • 25 g mąki pełnoziarnistej
  • 50 g mąki pszennej
  • 150 ml wody
  • 2 łyżki czerwonej pasty miso
  • 75 g krewetek (lub mieszanki owoców morza), pokrojonych w 2-cm kawałki
  • 1 dymka, pokrojona
  • 40 g kimchi, pokrojonego w 2-cm kawałki
  • 1 łyżka oliwy
  • Na sos:
  • 1 dymka, posiekana
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 1½ łyżki octu ryżowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 łyżka sezamu
  • 1 łyżka płatków chili

Metoda:

  1. W miseczce wymieszaj wszystkie składniki na sos i odłóż na bok, by smaki się przegryzły.
  2. W osobnej misce wymieszaj obie mąki. Dodaj wodę oraz pastę miso i ponownie wymieszaj, aż wszystkie składniki się połączą. Gdy masa będzie gładka, dodaj do niej krewetki, dymkę oraz kimchi i dokładnie wszystko połącz.
  3. Dużą patelnię ustaw na średnim ogniu i wlej na nią odrobinę oliwy. Na rozgrzany tłuszcz wlej ciasto, formując placki o średnicy około 10 cm. Smaż 3-4 min z każdej strony – pankejki powinny być lekko chrupkie i przybrać złotobrązowy kolor. Jeśli jest taka potrzeba, dolej więcej oliwy.
  4. Usmażone placuszki przełóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Serwuj z przygotowanym wcześniej sosem.

REKLAMA

REKLAMA

Warzywa z jogurtowym dipem z kimchi

Znudziły Ci się marchewki z hummusem? Następnym razem, gdy dopadnie Cię wilczy głód między posiłkami, postaw na talerz dobroci z podwójną porcją probiotycznej siły. Połączenie kimchi i jogurtu greckiego to świetne wsparcie dla jelit.

Składniki:

  • 200 g jogurtu greckiego
  • 140 g kimchi, odsączonego
  • olej sezamowy
  • czarny i biały sezam, do posypania
  • miks obranych i pokrojonych warzyw

Metoda:

  1. Do misy blendera wrzuć kimchi oraz jogurt i zmiksuj na gładko. Gotowy dip przelej do miseczki, polej olejem sezamowym i posyp sezamem.
  2. Serwuj z ulubionymi warzywami. My polecamy: groszek cukrowy, ogórki, rzodkiewki, machew, pomidorki koktajlowe oraz seler naciowy.

Bibimbap z tofu i kimchi

Duet kimchi + tofu czyni to danie kopalnią błonnika i żelaza. Solidna, acz niskokaloryczna porcja zapewni Ci sytość na długie godziny.

Składniki:

  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 360 g ryżu, ugotowanego 
  • 4½ łyżki oleju rzepakowego
  • 100 g kiełków fasoli 
  • 55 g grzybów shiitake, pokrojonych
  • ½ cukinii, pokrojonej w plastry
  • 180 g szpinaku
  • 1 marchew, pokrojona w słupki
  • 50 g tofu, pokrojonego w 2-cm kostki
  • 115 g kimchi, posiekanego
  • 1 jajko, usmażone
  • sezam, do podania
  • Na sos gochujang:
  • 2½ łyżki wina mirin
  • 3 łyżka pasty gochujang (lub pasty chili)
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki sezamu
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka posiekanej dymki
  • Na sojową przyprawę:
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki wina mirin
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 łyżeczka tartego imbiru
  • 1 łyżeczka sezamu
  • 1 łyżka oleju sezamowego

Metoda:

  1. Patelnię ustaw na średnim ogniu. Wlej na nią łyżkę oleju sezamowego i wrzuć ryż. Smaż 8-10 minut, aż spód będzie lekko chrupiący.
  2. W osobnych miskach wymieszaj składniki na sos gochujang oraz sojową przyprawę. 
  3. Na patelni rozgrzej ½ łyżki oleju rzepakowego, dodaj kiełki i 1 łyżeczkę sojowej przyprawy. Smaż przez 30 s, a następnie przełóż na ryż. Tę samą czynność powtórz z grzybami, szpinakiem i marchewką.
  4. Tofu podgrzej przez 45 s w mikrofalówce i ułóż na ryżu razem z kimchi. Na wierzch dorzuć sos, jajko i sezam. Przed zjedzeniem wymieszaj.

Wypróbuj też inne przepisy na dania: z bakłażanem, z masłem orzechowym i z makaronem.

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij