Zupa krem z selera z chrzanową śmietanką z kefiru
Prawdziwa uczta dla mikrobiomu Twoich jelit. Seler pełen błonnika i probiotyczny kefir to duet, który pobudzi go do życia i usprawni trawienie.
SKŁADNIKI:
- 1 seler, obrany i pokrojony
- 1 1⁄2 łyżki miodu
- 2 łyżki oliwy
- sól i pieprz
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 główka czosnku, z odkrojoną górną częścią
- 2 pory, pokrojone
- 1,5 litra bulionu
- 125 ml kefiru
- 30 g orzechów laskowych, posiekanych
- Na kefirową śmietankę:
- 60 ml kefiru
- 1 łyżka startego chrzanu
- sok i skórka z 1⁄2 cytryny
- garść pietruszki, posiekanej
- 1⁄2 łyżeczka soli i szczypta pieprzu
METODA:
- Piekarnik rozgrzej do 180 °C. Kawałki selera wymieszaj z miodem, połową oliwy, solą, pieprzem i tymiankiem. Przełóż je do naczynia żaroodpornego. Obok ułóż odwrócony obciętą częścią do dołu czosnek, a następnie naczynie umieść w piekarniku. Warzywa piecz, mieszając co jakiś czas przez godzinę. Czosnek wyjmij z piekarnika po 45 minutach.
- W dużym garnku rozgrzej pozostałą oliwę i podsmażaj na niej pory, aż zmiękną. Garnek zdejmij z ognia i wrzuć do niego seler oraz czosnek (z łatwością wyciśniesz go z łupin).
- Do naczynia żaroodpornego wlej chochlę bulionu i zeskrob przypieczone pozostałości. Płyn przelej do garnka razem z pozostałym bulionem i kefirem. Całość zblenduj na gładką zupę.
- Wszystkie składniki na śmietankę wymieszaj. Zupę serwuj z kleksem kefirowego sosu i orzechami.
Kurczak w sosie curry z kefirem
Sos na bazie kefiru to świetna alternatywa dla curry na mleczku kokosowym. Ma mniej tłuszczu, a – co za tym idzie – mniej kalorii, dostarcza bakterie dobre dla jelit i zawiera więcej białka niż jego kokosowy kolega.
SKŁADNIKI:
- 4 piersi z kurczaka
- 2 1⁄2 łyżki oliwy
- sól i pieprz
- 75 g rodzynek
- 60 ml octu jabłkowego
- 2 cebule, pokrojone
- 15 g świeżego imbiru, posiekanego
- 3 ząbki czosnku, posiekane
- 1 łyżeczka przecieru z pomidorów
- 125 ml kefiru
- 100g jogurtu greckiego
- sok z 1 cytryny, plus 1 łyżka
- 2 1⁄2 łyżeczki curry
- 1 łyżeczka kurkumy
- po 200 g białej i czerwonej kapusty, posiekanej
- 1 marchew, starta
- 100 g jarmużu, posiekanego
- 5 dymek, pokrojonych
- 10 suszonych moreli, namoczonych przez 20 min
- 30 g płatków migdałów
- garść natki pietruszki, posiekanej
METODA:
- Piekarnik rozgrzej do 180 °C. Piersi z kurczaka umieść w naczyniu żaroodpornym, polej 1⁄2 łyżki oliwy, dopraw solą i pieprzem, a potem piecz około 25 minut.
- Rodzynki umieść w rondlu z 125 ml wody i octem i gotuj na małym ogniu przez ok. 20 minut. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy i podsmaż na niej 2 cebule, imbir i czosnek.
- Usmażoną cebulę zblenduj na gładko z przecierem, kefirem, jogurtem, sokiem z 1 cytryny i przyprawami.
- W misce wymieszaj kapustę, marchew, jarmuż i dymki z pozostałą oliwą i sokiem z cytryny oraz szczyptą soli i pieprzu.
- Kurczaka pokrój w paski i wymieszaj z sosem, rodzynkami i morelami. Dodaj do sałatki i wszystko wymieszaj. Posyp pietruszką i migdałami.