4 przepisy na dania z kefirem w roli głownej

Zwykle stoi w cieniu i stanowi dodatek. Pora go docenić i potraktować z należytym szacunkiem. Pędź do sklepu po zapas kefiru i daj mu się wykazać.

kefir fot. Shutterstock.com
Owoce pod kruszonką z lodami z kefiru

Zupa krem z selera z chrzanową śmietanką z kefiru

Prawdziwa uczta dla mikrobiomu Twoich jelit. Seler pełen błonnika i probiotyczny kefir to duet, który pobudzi go do życia i usprawni trawienie.

SKŁADNIKI:

  • 1 seler, obrany i pokrojony
  • 1 1⁄2 łyżki miodu
  • 2 łyżki oliwy
  • sól i pieprz
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 główka czosnku, z odkrojoną górną częścią
  • 2 pory, pokrojone
  • 1,5 litra bulionu
  • 125 ml kefiru
  • 30 g orzechów laskowych, posiekanych
  • Na kefirową śmietankę:
  • 60 ml kefiru
  • 1 łyżka startego chrzanu
  • sok i skórka z 1⁄2 cytryny
  • garść pietruszki, posiekanej
  • 1⁄2 łyżeczka soli i szczypta pieprzu

METODA:

  1. Piekarnik rozgrzej do 180 °C. Kawałki selera wymieszaj z miodem, połową oliwy, solą, pieprzem i tymiankiem. Przełóż je do naczynia żaroodpornego. Obok ułóż odwrócony obciętą częścią do dołu czosnek, a następnie naczynie umieść w piekarniku. Warzywa piecz, mieszając co jakiś czas przez godzinę. Czosnek wyjmij z piekarnika po 45 minutach.
  2. W dużym garnku rozgrzej pozostałą oliwę i podsmażaj na niej pory, aż zmiękną. Garnek zdejmij z ognia i wrzuć do niego seler oraz czosnek (z łatwością wyciśniesz go z łupin).
  3. Do naczynia żaroodpornego wlej chochlę bulionu i zeskrob przypieczone pozostałości. Płyn przelej do garnka razem z pozostałym bulionem i kefirem. Całość zblenduj na gładką zupę.
  4. Wszystkie składniki na śmietankę wymieszaj. Zupę serwuj z kleksem kefirowego sosu i orzechami.

Kurczak w sosie curry z kefirem

Sos na bazie kefiru to świetna alternatywa dla curry na mleczku kokosowym. Ma mniej tłuszczu, a – co za tym idzie – mniej kalorii, dostarcza bakterie dobre dla jelit i zawiera więcej białka niż jego kokosowy kolega.

SKŁADNIKI:

  • 4 piersi z kurczaka
  • 2 1⁄2 łyżki oliwy
  • sól i pieprz
  • 75 g rodzynek
  • 60 ml octu jabłkowego
  • 2 cebule, pokrojone
  • 15 g świeżego imbiru, posiekanego
  • 3 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 łyżeczka przecieru z pomidorów
  • 125 ml kefiru
  • 100g jogurtu greckiego
  • sok z 1 cytryny, plus 1 łyżka
  • 2 1⁄2 łyżeczki curry
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • po 200 g białej i czerwonej kapusty, posiekanej
  • 1 marchew, starta
  • 100 g jarmużu, posiekanego
  • 5 dymek, pokrojonych
  • 10 suszonych moreli, namoczonych przez 20 min
  • 30 g płatków migdałów
  • garść natki pietruszki, posiekanej

METODA:

  1. Piekarnik rozgrzej do 180 °C. Piersi z kurczaka umieść w naczyniu żaroodpornym, polej 1⁄2 łyżki oliwy, dopraw solą i pieprzem, a potem piecz około 25 minut.
  2. Rodzynki umieść w rondlu z 125 ml wody i octem i gotuj na małym ogniu przez ok. 20 minut. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy i podsmaż na niej 2 cebule, imbir i czosnek.
  3. Usmażoną cebulę zblenduj na gładko z przecierem, kefirem, jogurtem, sokiem z 1 cytryny i przyprawami.
  4. W misce wymieszaj kapustę, marchew, jarmuż i dymki z pozostałą oliwą i sokiem z cytryny oraz szczyptą soli i pieprzu.
  5. Kurczaka pokrój w paski i wymieszaj z sosem, rodzynkami i morelami. Dodaj do sałatki i wszystko wymieszaj. Posyp pietruszką i migdałami.

Gryczane kaszotto z dynią i kefirem

Dania jednogarnkowe to najlepsze, co mogło przytrafić się zabieganym kobietom. Są błyskawiczne w przygotowaniu, do środka możesz wrzucić wszystko, na co tylko masz ochotę, a do umycia zostaje tylko jedno naczynie.

SKŁADNIKI:

  • 400 g dyni piżmowej, obranej i pokrojonej w kostkę
  • 1 1⁄2 łyżki oliwy
  • sól i pieprz
  • 1 cebula, posiekana
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 170 g kaszy gryczanej
  • 60 ml cydru
  • 500 ml bulionu
  • 2 łyżki płatków drożdżowych
  • 100 g jarmużu, posiekanego
  • 60 ml kefiru
  • 70 g orzechów włoskich, podprażonych
  • 50 g suszonej żurawiny

METODA:

  1. Piekarnik rozgrzej do 180 °C. Na blaszce wyłóż dynię wymieszaną z oliwą, solą oraz pieprzem i włóż do piekarnika na 30 minut. W dużym rondlu rozgrzej 1⁄2 łyżki oliwy, wrzuć cebulę oraz czosnek i podsmażaj ok. 5 minut.
  2. Do garnka dodaj kaszę, wszystko wymieszaj i podprażaj przez 2-3 minuty. Następnie wlej cydr, zamieszaj i poczekaj, aż płyn wyparuje. Wlej 200 ml bulionu i mieszaj, aż kasza go wchłonie. Czynność tę powtarzaj do wykorzystania całego bulionu lub do momentu, gdy kasza będzie miękka.
  3. Do ugotowanej kaszy dodaj pieczoną dynię i płatki drożdżowe. Garnek zdejmij z ognia, przykryj przykrywką i odstaw na 5 minut. Do naczynia żaroodpornego wrzuć jarmuż, natrzyj go oliwą i wstaw do piekarnika na 10 minut.
  4. Z garnka zdejmij pokrywkę. Dodaj kefir, orzechy i suszoną żurawinę. Gotowe danie przełóż na talerz, posyp odrobiną orzechów i żurawiny i polej kefirem.

Owoce pod kruszonką z lodami z kefiru

Szczęśliwe jelita, szczęśliwy mózg i najszczęśliwsze kubki smakowe. Nakarm swój nastrój porcją probiotycznych, korzennych lodów, jesienno-zimowych owoców i idealnie chrupiącej kruszonki. Gwarantujemy, że będzie zadowolony.

SKŁADNIKI:

  • 500 ml kefiru
  • 150 g jogurtu greckiego
  • 180 ml syropu klonowego
  • sok z 3 cytryn, skórka z 1 cytryny
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1⁄2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1⁄4 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 4 jabłka, bez skórki i gniazd nasiennych, pokrojone w łódeczki
  • 2 łyżki startego świeżego imbiru
  • 1 laska cynamonu
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 350 g mrożonych owoców leśnych
  • 160 g mąki kokosowej
  • 60 g wiórków kokosowych
  • 50 g płatków migdałów
  • 90 g orzechów włoskich
  • szczypta soli

METODA:

  1. W misie blendera zmiksuj: 400 ml kefiru, jogurt, 60 ml syropu, sok z 1 cytryny, cynamon, imbir, kardamon i ekstrakt. Przelej do foremek na lód i włóż do zamrażarki na co najmniej 4 godziny.
  2. Zamrożone kostki zblenduj z resztą kefiru do uzyskania gładkiej i kremowej konsystencji. Przechowuj w zamrażarce.
  3. Piekarnik rozgrzej do 180 °C. Jabłka, sok z 2 cytryn i skórkę z 1, świeży imbir, laskę cynamonu, anyż, 60 ml syropu i 100 ml wody umieść w rondlu i podgrzewaj na średnim ogniu, aż jabłka lekko zmiękną. Dodaj mrożone owoce i wymieszaj.
  4. W misce połącz mąkę, wiórki, migdały, orzechy włoskie, sól i 60 ml syropu. Owoce umieść w naczyniu żaroodpornym i posyp kruszonką. Zapiekaj 25 minut, aż całość lekko zbrązowieje. Serwuj na ciepło z gałką lodów.

Wypróbuj również inne przepisy z serii:

REKLAMA