Pamiętasz, jak babcia stawiała na stole kalafiora gotowanego w całości, posypanego bułką tartą, i mówiła: „Jedz, jedz, to zdrowe”? Dobrze wiedziała, co mówi. Badacze z Johns Hopkins University School of Medicine w Baltimore dowiedli, że białe różyczki spożywane regularnie chronią układ pokarmowy przed wieloma chorobami, m.in. wrzodami, rakiem żołądka i zapaleniem przełyku. Ma też prawie tyle samo witaminy C, co pomarańcze, i jest niskokaloryczny, więc świetnie sprawdzi się na diecie redukcyjnej.
Kalafiorowy makaron z serem
Tego kremowego, serowego klasyka nie da się nie lubić. Co prawda spora ilość tłuszczu czyni go wrogiem ścisłej diety, ale jesteśmy zdania, że raz na jakiś czas nie zaszkodzi. Zwłaszcza jeśli dorzucisz do niego kalafior i i jarmuż.
Składniki:
- 50 g masła
- 50 g mąki
- 1 litr mleka
- sól i pieprz
- 500 g makaronu typu kolanka, ugotowanego
- 200 g sera Grana Padano, startego
- 1 łyżeczka startej gałki muszkatołowej
- 5 dużych liści jarmużu, bez łodyg
- 8 średnich różyczek kalafiora, zblanszowanych (podgotowany przez 2-3 minuty we wrzącej wodzie, a następnie schłodzony w wodzie z lodem)
Metoda:
- Piekarnik rozgrzej do 200 °C. W międzyczasie przygotuj beszamel. W rondlu na małym ogniu roztop masło. Dodaj mąkę, połącz ją z masłem i podgrzewaj przez kilka minut, stale mieszając.
- Partiami zacznij dolewać mleko. Całość gotuj, mieszając do momentu, aż zgęstnieje (ok. 5-10 minut). Dopraw do smaku i odstaw do ostygnięcia.
- W dużej misce wymieszaj makaron z beszamelem i resztą składników (do osobnej miseczki odsyp 50 g Grana Padano). Całość przełóż do naczynia żaroodpornego i posyp pozostałym serem.
- Naczynie umieść w piekarniku i piecz przez 30-35 minut, aż ser lekko się przypiecze i zbrązowieje. Gotową zapiekankę wyjmij z piekarnika i odstaw na kilka minut.
Pieczony kalafior z kurkumą
Kurkuminie, czyli barwnikowi zawartemu w kurkumie, zawdzięczamy nie tylko piękny złoty kolor. Jest ona również bogatym źródłem antynowotworowych i przeciwzapalnych polifenoli.
Składniki:
- 1 średni kalafior, podzielony na małe różyczki
- 1 łyżka oleju roślinnego
- szczypta soli
- 2 dymki, posiekane
- gałązka kolendry, posiekana
- Na sos:
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 1 papryczka chili, drobno posiekana
- 1 łyżeczka płatków chili
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 2 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- 1 kawałek imbiru, wielkości kciuka, drobno posiekany
- 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
- 1 łyżeczka tamari
- 100 ml mleka kokosowego
- sok z 1 limonki
- 4 liście limonki kaffir
- szczypta soli
Metoda:
- Piekarnik rozgrzej do 200 °C. Zacznij od przy- gotowania sosu. W rondlu rozgrzej 1 łyżkę oleju, wrzuć papryczkę chili, płatki chili, koncentrat pomidorowy, kurkumę, cukier, imbir, czosnek, tamari i łyżkę wody. Gotuj na niezbyt dużym ogniu około 5 minut, następnie dodaj mleko kokosowe, sok z limonki i liście limonki. Gotuj przez 2 minuty, dopraw do smaku i odstaw na bok.
- W misce wymieszaj kalafior z olejem i solą. Przełóż na blachę, rozłóż równomiernie i piecz przez 15 minut, aż jego kolor zmieni się na złoty.
- Upieczonego kalafiora wrzuć do sosu i wymieszaj, by wszystkie różyczki pokryły się sosem. Danie serwuj posypane posiekaną dymką oraz kolendrą.