REKLAMA

4 przepisy na dania z kalafiorem w roli głównej

Gotowany, pieczony, surowy - jest świetny w każdej postaci. Wypróbuj 4 przepisy, dzięki którym zyska w Twojej kuchni status kulinarnego VIP-a.

pizza z kalafiora fot. Shutterstock.com

Pamiętasz, jak babcia stawiała na stole kalafiora gotowanego w całości, posypanego bułką tartą, i mówiła: „Jedz, jedz, to zdrowe”? Dobrze wiedziała, co mówi. Badacze z Johns Hopkins University School of Medicine w Baltimore dowiedli, że białe różyczki spożywane regularnie chronią układ pokarmowy przed wieloma chorobami, m.in. wrzodami, rakiem żołądka i zapaleniem przełyku. Ma też prawie tyle samo witaminy C, co pomarańcze, i jest niskokaloryczny, więc świetnie sprawdzi się na diecie redukcyjnej.

Kalafiorowy makaron z serem

Tego kremowego, serowego klasyka nie da się nie lubić. Co prawda spora ilość tłuszczu czyni go wrogiem ścisłej diety, ale jesteśmy zdania, że raz na jakiś czas nie zaszkodzi. Zwłaszcza jeśli dorzucisz do niego kalafior i i jarmuż.

Składniki:

  • 50 g masła
  • 50 g mąki
  • 1 litr mleka
  • sól i pieprz
  • 500 g makaronu typu kolanka, ugotowanego
  • 200 g sera Grana Padano, startego
  • 1 łyżeczka startej gałki muszkatołowej
  • 5 dużych liści jarmużu, bez łodyg
  • 8 średnich różyczek kalafiora, zblanszowanych (podgotowany przez 2-3 minuty we wrzącej wodzie, a następnie schłodzony w wodzie z lodem)

Metoda:

  1. Piekarnik rozgrzej do 200 °C. W międzyczasie przygotuj beszamel. W rondlu na małym ogniu roztop masło. Dodaj mąkę, połącz ją z masłem i podgrzewaj przez kilka minut, stale mieszając. 
  2. Partiami zacznij dolewać mleko. Całość gotuj, mieszając do momentu, aż zgęstnieje (ok. 5-10 minut). Dopraw do smaku i odstaw do ostygnięcia.
  3. W dużej misce wymieszaj makaron z beszamelem i resztą składników (do osobnej miseczki odsyp 50 g Grana Padano). Całość przełóż do naczynia żaroodpornego i posyp pozostałym serem.
  4. Naczynie umieść w piekarniku i piecz przez 30-35 minut, aż ser lekko się przypiecze i zbrązowieje. Gotową zapiekankę wyjmij z piekarnika i odstaw na kilka minut.

Pieczony kalafior z kurkumą

Kurkuminie, czyli barwnikowi zawartemu w kurkumie, zawdzięczamy nie tylko piękny złoty kolor. Jest ona również bogatym źródłem antynowotworowych i przeciwzapalnych polifenoli.

Składniki:

  • 1 średni kalafior, podzielony na małe różyczki
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • szczypta soli
  • 2 dymki, posiekane
  • gałązka kolendry, posiekana
  • Na sos:
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 1 papryczka chili, drobno posiekana
  • 1 łyżeczka płatków chili
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 1 kawałek imbiru, wielkości kciuka, drobno posiekany
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 1 łyżeczka tamari
  • 100 ml mleka kokosowego
  • sok z 1 limonki
  • 4 liście limonki kaffir
  • szczypta soli

Metoda:

  1. Piekarnik rozgrzej do 200 °C. Zacznij od przy- gotowania sosu. W rondlu rozgrzej 1 łyżkę oleju, wrzuć papryczkę chili, płatki chili, koncentrat pomidorowy, kurkumę, cukier, imbir, czosnek, tamari i łyżkę wody. Gotuj na niezbyt dużym ogniu około 5 minut, następnie dodaj mleko kokosowe, sok z limonki i liście limonki. Gotuj przez 2 minuty, dopraw do smaku i odstaw na bok. 
  2. W misce wymieszaj kalafior z olejem i solą. Przełóż na blachę, rozłóż równomiernie i piecz przez 15 minut, aż jego kolor zmieni się na złoty.
  3. Upieczonego kalafiora wrzuć do sosu i wymieszaj, by wszystkie różyczki pokryły się sosem. Danie serwuj posypane posiekaną dymką oraz kolendrą.

REKLAMA

REKLAMA

Wege burger z kalafiora

Przygotowanie buły z kalafiorowym stekiem zajmie Ci mniej czasu niż zamówienie burgera z dostawą do domu. Bonus: żadna kanapka z sieciówki nie dostarczy Ci tak solidnej porcji warzyw oraz witamin.

Składniki:

  • 1 kalafior
  • 1 bakłażan
  • 2 pieczarki portobello
  • 1 łyżka oliwy
  • sól i pieprz
  • 2 brioszki (lub inne bułki)
  • gałązka natki pietruszki, posiekana
  • Na sos z tahini:
  • 1 łyżka tahini
  • sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
  • 1 łyżka oliwy
  • kawałek imbiru, wielkości kciuka, posiekany
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • szczypta kuminu
  • szczypta płatków chili
  • gałązka natki pietruszki
  • gałązka kolendry
  • mała garść szpinaku

Metoda:

  1. Piekarnik rozgrzej do 200 °C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Kalafior pokrój na 2 około 2,5-cm plastry, a bakłażana na 2 podłużne plastry o grubości ok. 1 cm (resztę zachowaj na kolejny posiłek).
  2. Plastry kalafiora i bakłażana oraz pieczarki posmaruj oliwą, dopraw solą oraz pieprzem i ułóż na blaszce. Warzywa umieść w piekarniku i piecz przez 15-20 minut, aż kalafior się przypiecze, a pieczarki i bakłażan będą miękkie.
  3. W międzyczasie przygotuj sos. Wszystkie składniki wrzuć do misy blendera i zmiksuj na gładko, a następnie dopraw solą i pieprzem.
  4. Bułeczki przekrój na pół. Dolną połówkę posmaruj sosem. Następnie ułóż na niej pieczarkę, stek z kalafiora, plaster bakłażana, posyp natką pietruszki i przykryj drugą częścią bułki.

Pizza na kalafiorowym spodzie

Zamiast porcji glutenu – porcja warzyw i błonnika. Ta niskokaloryczna wersja włoskiego placka nasyci Cię na długo i wspomoże pracę jelit.

Składniki:

  • Na spód:
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 kalafior
  • 100 g mielonych migdałów
  • 2 jajka, rozkłócone
  • 1 łyżka oregano
  • 2 łyżki zaataru
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • sól i pieprz
  • Na sos:
  • 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 ząbek czosnku, posiekany
  • 1 łyżeczka harissy
  • 1 łyżeczka syropu klonowego
  • sól i pieprz
  • 10 g listków bazylii
  • Na pizzę:
  • 1 czerwona cebula, pocięta w piórka
  • 1 cukinia, pokrojona w plasterki
  • 1 ząbek czosnku, posiekany
  • 2 łyżki oliwy
  • sól i pieprz
  • 150 g burraty, pokrojonej
  • 25 g startego parmezanu
  • 1 łyżeczka płatków chili
  • 1 łyżka zaataru
  • 10 g listków bazylii

Metoda:

  1. Piekarnik rozgrzej do 180 °C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Różyczki kalafiora zmiksuj w blenderze. Następnie przełóż je do miski, przykryj folią spożywczą i podgrzej w mikrofalówce przez 4-6 minut.
  2. Całość odsącz z nadmiaru płynu na ręczniku papierowym, wsyp do dużej miski i połącz z resztą składników na spód.
  3. Masę przełóż na blachę, uklep i wyrównaj, by przypominała spód do pizzy, i piecz 30 minut.
  4. Wszystkie składniki na sos zmiksuj, przelej do rondla i podgrzewaj 10-15 minut, aż zgęstnieje.
  5. Cebulę i cukinię wymieszaj z oliwą, czosnkiem, solą i pieprzem, a następnie zgrilluj je na patelni.
  6. Z piekarnika wyjmij spód i zwiększ temperaturę do 220 °C. Posmaruj go sosem, posyp dodatkami i wstaw do piekarnika na 10-15 minut.

 

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA