4 przepisy na dania z jajkami w roli głównej

Jajko czy kura? Tym razem rozstrzygnięcie tego sporu jest banalnie proste: naszą kuchnię opanowują jajka. Z tej okazji serwujemy Wam 4 świetne dania pełne białka i dobrego smaku.

jajka przepisy fot. shutterstock.com

Zielone śniadaniowe burrito

Jajka na śniadanie? Nudy. Chyba że opakujesz je w pełnoziarnisty placek i zaserwujesz z odświeżającymi dodatkami. Zielone burrito to miła odmiana od klasycznej jajecznicy i omletów.

SKŁADNIKI:

  • 1 1⁄2 łyżki masła
  • 4 jajka z wolnego wybiegu, rozkłócone
  • 2 garści szpinaku, posiekane
  • sól i pieprz
  • 2 pełnoziarniste tortille
  • 1 awokado, pokrojone w plastry
  • 2 łyżki pomidorowej salsy

PRZYGOTOWANIE:

  1. Na patelni roztop masło, wlej jajka i mieszaj. Gdy jajka zaczną się ścinać, dodaj szpinak i dopraw solą oraz pieprzem.
  2. Kontynuuj mieszanie do momentu, aż uzyskasz jajecznicę o lubianej konsystencji. Gotowe jajka przełóż na podgrzaną tortillę, dodaj awokado oraz salsę pomidorową i zwiń. Smacznego.

ZOBACZ TEŻ: Nabiał - jeść czy nie?

Polenta z jarmużem i jajkiem sadzonym

Mniej znaczy więcej. Zwłaszcza wtedy, gdy nie masz czasu na gotowanie, a nie chcesz zapychać się niezdrowymi przekąskami. To błyskawiczny w przygotowaniu posiłek, który dostarczy sporo protein i witaminy C.

SKŁADNIKI:

  • 120 ml mleka
  • 350 ml wody
  • sól i pieprz
  • 100 g kaszki kukurydzianej
  • 30 g parmezanu
  • 1 duży pęczek jarmużu, posiekany
  • 2 łyżki oliwy
  • 4 jajka z wolnego wybiegu

PRZYGOTOWANIE:

  1. W rondelku zagotuj na dużym ogniu wodę z mlekiem i 1 łyżeczką soli. Wrzuć kaszkę i wymieszaj. Gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po zdjęciu z gazu dodaj parmezan i wymieszaj.
  2. W międzyczasie podsmaż na oliwie jarmuż i usmaż jajka. Wszystkie składniki przełóż na talerze.

SPRÓBUJ: Ajerkoniak bez cukru

Jajka po turecku

To taka jajecznica na sterydach. Bakłażan i papryka zapewniają dodatkową porcję błonnika, który wspiera działanie układu trawiennego i syci na dłużej niż same jajka. Double win.

SKŁADNIKI:

  • 1 łyżka oliwy
  • 1⁄2 bakłażana, pokrojonego w kostkę
  • 1⁄2 czerwonej papryki, pokrojonej w kostkę
  • sól i pieprz
  • 4 jajka z wolnego wybiegu, rozkłócone
  • szczypta papryki w proszku
  • 2 zgrillowane pełnoziarniste chlebki pita
  • kleks jogurtu greckiego
  • garść natki pietruszki, posiekanej

PRZYGOTOWANIE:

  1. Na patelni na dużym ogniu rozgrzej oliwę, wrzuć bakłażana i paprykę. Dopraw papryką w proszku i smaż około 7 minut, aż warzywa zmiękną.
  2. Dodaj jajka i całość dopraw solą oraz pieprzem. Mieszaj, aż jajka się zetną, ale nadal będą kremowe. Gotowe danie przełóż na talerz i serwuj posypane natką z pitą i kleksem jogurtu.

SPRÓBUJ TEŻ: 4 przepisy na omlet

Zielona zupa z lanym jajkiem

Zimowe menu nie może się obyć bez rozgrzewających i bogatych w warzywa zup. Nasza propozycja dostarcza również sporą, jak na zupę, porcję białka. Możesz śmiało potraktować ją jako posiłek potreningowy.

SKŁADNIKI:

  • 950 ml bulionu
  • 100 g mrożonego groszku
  • 1 chili, posiekane
  • 1 opakowanie szpinaku
  • 3 jajka z wolnego wybiegu, lekko rozkłócone
  • sól i pieprz
  • 6 cebulek dymek, posiekanych
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego

PRZYGOTOWANIE:

  1. Zacznij od zagrzania bulionu. Gotuj go na niewielkim ogniu.
  2. Dodaj groszek (możesz użyć też fasolki edamame), chili oraz szpinak. Gdy liście zwiędną, dodaj jajka i przemieszaj zupę.
  3. Całość dopraw. Dodaj również sos sojowy, olej i dymkę.
REKLAMA