Zielone śniadaniowe burrito
Jajka na śniadanie? Nudy. Chyba że opakujesz je w pełnoziarnisty placek i zaserwujesz z odświeżającymi dodatkami. Zielone burrito to miła odmiana od klasycznej jajecznicy i omletów.
SKŁADNIKI:
- 1 1⁄2 łyżki masła
- 4 jajka z wolnego wybiegu, rozkłócone
- 2 garści szpinaku, posiekane
- sól i pieprz
- 2 pełnoziarniste tortille
- 1 awokado, pokrojone w plastry
- 2 łyżki pomidorowej salsy
PRZYGOTOWANIE:
- Na patelni roztop masło, wlej jajka i mieszaj. Gdy jajka zaczną się ścinać, dodaj szpinak i dopraw solą oraz pieprzem.
- Kontynuuj mieszanie do momentu, aż uzyskasz jajecznicę o lubianej konsystencji. Gotowe jajka przełóż na podgrzaną tortillę, dodaj awokado oraz salsę pomidorową i zwiń. Smacznego.
ZOBACZ TEŻ: Nabiał - jeść czy nie?
Polenta z jarmużem i jajkiem sadzonym
Mniej znaczy więcej. Zwłaszcza wtedy, gdy nie masz czasu na gotowanie, a nie chcesz zapychać się niezdrowymi przekąskami. To błyskawiczny w przygotowaniu posiłek, który dostarczy sporo protein i witaminy C.
SKŁADNIKI:
- 120 ml mleka
- 350 ml wody
- sól i pieprz
- 100 g kaszki kukurydzianej
- 30 g parmezanu
- 1 duży pęczek jarmużu, posiekany
- 2 łyżki oliwy
- 4 jajka z wolnego wybiegu
PRZYGOTOWANIE:
- W rondelku zagotuj na dużym ogniu wodę z mlekiem i 1 łyżeczką soli. Wrzuć kaszkę i wymieszaj. Gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po zdjęciu z gazu dodaj parmezan i wymieszaj.
- W międzyczasie podsmaż na oliwie jarmuż i usmaż jajka. Wszystkie składniki przełóż na talerze.
SPRÓBUJ: Ajerkoniak bez cukru
Jajka po turecku
To taka jajecznica na sterydach. Bakłażan i papryka zapewniają dodatkową porcję błonnika, który wspiera działanie układu trawiennego i syci na dłużej niż same jajka. Double win.
SKŁADNIKI:
- 1 łyżka oliwy
- 1⁄2 bakłażana, pokrojonego w kostkę
- 1⁄2 czerwonej papryki, pokrojonej w kostkę
- sól i pieprz
- 4 jajka z wolnego wybiegu, rozkłócone
- szczypta papryki w proszku
- 2 zgrillowane pełnoziarniste chlebki pita
- kleks jogurtu greckiego
- garść natki pietruszki, posiekanej
PRZYGOTOWANIE:
- Na patelni na dużym ogniu rozgrzej oliwę, wrzuć bakłażana i paprykę. Dopraw papryką w proszku i smaż około 7 minut, aż warzywa zmiękną.
- Dodaj jajka i całość dopraw solą oraz pieprzem. Mieszaj, aż jajka się zetną, ale nadal będą kremowe. Gotowe danie przełóż na talerz i serwuj posypane natką z pitą i kleksem jogurtu.
SPRÓBUJ TEŻ: 4 przepisy na omlet
Zielona zupa z lanym jajkiem
Zimowe menu nie może się obyć bez rozgrzewających i bogatych w warzywa zup. Nasza propozycja dostarcza również sporą, jak na zupę, porcję białka. Możesz śmiało potraktować ją jako posiłek potreningowy.
SKŁADNIKI:
- 950 ml bulionu
- 100 g mrożonego groszku
- 1 chili, posiekane
- 1 opakowanie szpinaku
- 3 jajka z wolnego wybiegu, lekko rozkłócone
- sól i pieprz
- 6 cebulek dymek, posiekanych
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka oleju sezamowego
PRZYGOTOWANIE:
- Zacznij od zagrzania bulionu. Gotuj go na niewielkim ogniu.
- Dodaj groszek (możesz użyć też fasolki edamame), chili oraz szpinak. Gdy liście zwiędną, dodaj jajka i przemieszaj zupę.
- Całość dopraw. Dodaj również sos sojowy, olej i dymkę.