Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
5.0

4 przepisy na dania z fenkułem

Fenkuł Są takie smaki, do których trzeba dorosnąć. Czerwone wytrawne wina, pleśniowe sery, ostrygi i właśnie rzeczony fenkuł. Albo się w nim od razu zakochasz, albo miłość nadejdzie powoli, ale za to na zawsze.

fot. Agata Pec

Śniadanie: fenkułowe smoothie z gruszką

Wartości odżywcze: 100 kcal, 0,4 g tłuszczów nasyconych, 10,5 g cukru

Składniki na 2 porcje:

  • 1 fenku
  • 1/2 ogórka
  • 3 gruszki
  • sok z 1/2 cytryny
  • garść posiekanej świeżej kolendry

Dodatki (opcjonalnie):

  • olej konopny
  • mielony koper włoski
  • 2 plasterki cytryny
  • 2 gałązki kolendry
  • gałązki fenkułu (te wyglądające jak koperek)

Sposób przygotowania:

  1. Poranne przebudzenie gotowe w 2 minuty: po prostu zblenduj na gładko wszystkie składniki.
  2. Przelej przez gęste sito lub gazę i wrzuć kostkę lodu do szklanki.
  3. Możesz dodać kilka kropel oleju konopnego lub posypać zmielonymi nasionami kopru włoskiego i udekorować plasterkiem cytryny, kolendrą i gałązką fenkuła.

fot. Agata Pec

Lunch: sałata z algami, fenkułem i kiełkami fasoli

Wartości odżywcze: 480 kcal, 11,1 g tłuszczów nasyconych, 12,8 g cukru

Składniki na 2 porcje:

  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 ząbek czosnku, zmiażdżony
  • 5 g świeżego chili, posiekane
  • 100 g kiełków fasoli mung
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • szczypta soli
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 2 marchewki, pokrojone we wstążki
  • 1 fenkuł, pokrojony we wstążki
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 łyżki oliwy extra virgin
  • 30 g alg, namoczonych, odsączonych i posiekanych
  • 8 zielonych oliwek
  • garść orzechów pekan, przepołowionych

Sposób przygotowania:

  1. Na średnim ogniu rozgrzej olej na patelni, dodaj czosnek, chili i smaż minutę. Dorzuć kiełki, ocet ryżowy, sos sojowy, lekko posól, przykryj i duś 3-5 minut, od czasu do czasu mieszając.
  2. Włóż wstążki fenkuła i marchewki do miski, skrop oliwą i sokiem z cytryny, dopraw solą z pieprzem i dodaj algi, oliwki bez pestek i orzechy.
  3. Na wierzch sałaty wyłóż gorące kiełki z patelni i podawaj. Szefowie kuchni dodają w tym momencie kilka kropel oliwy truflowej, ale i bez takich zbytków sałata jest świetna.

Jeśli jesteś fanką ryb - sprawdź nasz przepis na okonia z fenkułem. Ta para została dla siebie stworzona!

fot. Agata Pec

Przekąska: fenkułowe lody z truskawkami

Wartości odżywcze: 120 kcal, 6,2 g tłuszczów nasyconych, 3,6 g cukru

Składniki na 4 porcje:

  • 400 ml gęstego mleczka kokosowego
  • 150 g fenkułu, posiekanego i zamrożonego
  • sok z 1 cytryny
  • 1/2 łyżeczki morskiej soli
  • 3 łyżki ksylitolu
  • 2 łyżeczki mielonych ziaren kopru włoskiego
  • 1 łyżeczka imbiru w proszku
  • 80 g truskawek Przybranie (opcjonalnie): 6 dużych truskawek
  • kilka gałązek fenkułu

Sposób przygotowania:

  1. Zblenduj wszystkie składniki, by uzyskać kremową konsystencję.
  2. Przełóż do plastikowego pojemnika i wstaw do zamrażalnika na przynajmniej 5 godzin.
  3. Przed podaniem wyjmij lody z zamrażalnika i jeszcze raz zblenduj – będą bardziej puszyste. Podawaj z kilkoma truskawkami i gałązką fenkułu.

fot. Agata Pec

Kolacja: grillowany fenkuł z czarną quinoa

Wartości odżywcze: 480 kcal, 2,3 g tłuszczów nasyconych, 12,5 g cukru

Składniki na 2 porcje:

  • 190 g czarnej quinoa
  • 1 fenkuł
  • sól i pieprz
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżka syropu daktylowego
  • 1 łyżeczka mielonego kopru włoskiego
  • 2 łyżki salsa verde
  • 6 cząstek grejpfruta, obranych z błon
  • 4 łyżki chutneya z mango
  • starte wiórki z fenkułu marynowane w soku z cytryny

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj quinoa ze szczyptą soli przez 15-20 minut, tak by zmiękła, ale się nie rozgotowała. Odstaw do ostygnięcia.
  2. Pokrój fenkuła wzdłuż na ćwiartki i wrzuć go do miski z sokiem cytrynowym, syropem daktylowym, mielonym koprem włoskim, solą, pieprzem – wymieszaj i odstaw na 5 minut. Rozgrzej grillową patelnię na wysokim ogniu i smaż przez 1-2 minuty, aż fenkuł lekko zbrązowieje.
  3. A teraz podanie a'la słynny mistrz kuchni Auguste Escoffier. Wyłóż quinoa na talerze i połóż na wierzch ćwiartki fenkuła. Rozsmaruj obok trochę salsy i połóż na niej cząstki grejpfruta, a następną kupkę stwórz z wiórków startego fenkuła skropionego sokiem z cytryny. Dzieło wieńczy mała miseczka z chutneyem. Cieszy oko, prawda?

Lubisz bardziej zdecydowane smaki? Oto przepisy na 4 dania z chili. Ostra papryczka podkręci smak potraw i Twój metabolizm. Same plusy!

Komentarze

 (1)
ZOBACZ KOMENTARZE
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij