4 przepisy na dania z burakami

Głęboko pod ziemią i tuż pod ziemistą skórą kryje się rubinowy klejnot. To prawdziwy skarb wśród warzyw, który zasługuje na honorowe miejsce w menu.

dania z burakami fot. shutterstock.com

Ceniony przez sportowców za zwiększające wytrzymałość mięśni azotany. Uwielbiany przez dietetyków za bogactwo cennych składników odżywczych wspierających i chroniących organizm. W naszej rodzimej kuchni spotkasz go w formie barszczu, wyciskanego soku lub dodatku do kotleta i ziemniaków. Jeśli chcesz poszerzyć swoje kulinarne horyzonty, zerknij na nasze buraczane propozycje i jedz na zdrowie.

Sałatka z burakiem i jajkiem

Ziemisty, słodki burak czerwony jest bogatym źródłem azotanów. To właśnie one doładowują mitochondria mięśni, zwiększając ich wytrzymałość. Jeśli bywasz na siłowni, sięgaj po nie regularnie.

SKŁADNIKI:

  • 1 kg buraków
  • 130 g cukru, plus 2 łyżeczki
  • 250 ml octu z czerwonego wina
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 2 łyżeczki musztardy Dijon
  • 6 łyżek śmietanki
  • sałata
  • kapka oliwy
  • 6 jajek, ugotowanych
  • świeży chrzan, obrany i starty, do podania
  • natka pietruszki, posiekana, do podania

PRZYGOTOWANIE:

  1. Buraki wyszoruj, a następnie gotuj w osolonej wodzie do miękkości (około godziny). Następnie obierz ze skóry i pokrój w ćwiartki. Wrzuć do miski.
  2. W rondelku podgrzej 250 ml wody, octu z czerwonego wina i cukier. Mieszaj do momentu, aż cukier całkiem się rozpuści. Powstałą marynatą zalej buraki.
  3. Śmietankę wymieszaj z octem jabłkowym, musztardą i cukrem. Gotowy dressing odstaw.
  4. Porwane liście sałaty rozłóż na talerze i polej oliwą. Na każdym ułóż buraki i przekrojone na połówki jajka. Całość polej przygotowanym wcześniej dressingiem oraz chrzanem. Na koniec posyp natką pietruszki.

Tatar wołowy z żółtym burakiem

Żółte buraki są łagodniejsze w smaku i bardziej łaskawe dla obierających je rąk. Za jego barwę odpowiada wulgaksantyna – barwnik, który wykazuje działanie przeciwzapalne i chroni m.in. przed zapaleniem stawów.

SKŁADNIKI:

  • 1 kawałek polędwicy wołowej
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 1 łyżka estragonu, posiekanego
  • 1 łyżka natki pietruszki, posiekanej
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżka kaparów
  • 1 szalotka, posiekana
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 żółte buraki
  • mała garść orzechów włoskich, posiekanych
  • 10 g rukwi wodnej
  • 2 łyżki octu z czerwonego wina
  • świeży chrzan, obrany i starty, do podania

PRZYGOTOWANIE:

  1. Polędwicę pokrój w kostkę, włóż do miski i dopraw musztardą, śmietaną, ziołami, kaparami oraz drobno posiekaną szalotką. Dodaj 1 łyżkę oliwy i dokładnie wymieszaj.
  2. Buraki gotuj w osolonej wodzie przez godzinę, następnie obierz, pokrój w łódeczki, polej pozostałą oliwą i piecz w piekarniku około 20 minut w 180 °C.
  3. Upieczone buraki rozłóż na 2 talerze, a następnie przy pomocy łyżki wyłóż tatara. Całość posyp orzechami, startym chrzanem i liśćmi rukwi, a następnie polej octem.

Ryba z buraczano-jabłkową remuladą

Buraki chioggia to dwukolorowa odmiana, którą śmiało możesz spożywać na surowo. Są bogatym źródłem błonnika, dzięki czemu pozytywnie wpływają na działanie układu pokarmowego. Bonus: nie plamią rąk.

SKŁADNIKI:

  • żółtko z 1 jajka
  • 1 cytryna
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 150 ml oleju, neutralnego (np. słonecznikowy), plus kapka do smażenia
  • 1 jabłko
  • 1 burak odmiany Chioggia
  • 1 łyżka kaparów
  • 1 łyżeczka natki pietruszki, posiekanej
  • 1 łyżeczka koperku, posiekanego
  • 1 łyżeczka szczypiorku, posiekanego
  • 2 filety makreli
  • garść orzechów laskowych, posiekanych

PRZYGOTOWANIE:

  1. Żółtko, musztardę i kapkę soku z cytryny wlej do wysokiego naczynia. Blenduj, wlewając cienkim strumieniem olej, do momentu gdy powstanie gęsty majonez.
  2. Jabłka i buraki pokrój w cienkie słupki.
  3. 40 g majonezu wymieszaj z pokrojonymi burakami i jabłkami (resztę przechowuj do 5 dni w lodówce), dodaj kapary i zioła.
  4. Filety usmaż na niewielkiej ilości oliwy – 2 minuty skórą do dołu i jeszcze 1 minutę z drugiej strony.
  5. Wszystkie składniki wyłóż na talerz i posyp orzechami.

Sałatka z burakami i czerwoną pomarańczą

Miniaturowe buraki są pozbawione goryczki i nieco słodsze od klasycznej odmiany. Dzięki temu świetnie sprawdzają się jako dodatek do sałatek. Ponadto są pełne przeciwutleniaczy, które wspierają zdrowie serca.

SKŁADNIKI:

  • 1 kg buraków baby, z liśćmi
  • bulwa fenkułu, razem z koprem
  • 2 kapki oliwy
  • 1⁄2 chili, bez nasion, drobno posiekana
  • 2 czerwone pomarańcze – 1 wyciśnięta, 1 pokrojona na filety
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego

PRZYGOTOWANIE:

  1. Odkrój liście buraków. Bulwy gotuj w osolonej wodzie około godziny.
  2. Fenkuł pokrój na cienkie plastry na mandolinie do warzyw lub bardzo ostrym nożem, a następnie włóż do wody z lodem.
  3. Ostudzone buraki obierz ze skóry i pokrój na łódki.
  4. By przygotować dressing, wymieszaj oliwę, chili, sok z pomarańczy i ocet. Połową polej obrane buraki.
  5. Upieczone buraki polane dressingiem rozłóż na talerze razem z fenkułem, koperkiem, kawałkami pomarańczy i liśćmi buraków. Każdą z porcji polej dodatkową porcją dressingu.
REKLAMA