Przepisy z bakłażanem
- Japońskie curry z bakłażanem
- Czekoladowe ciasto z bakłażana
- Falafele z bakłażana i ciecierzycy
- Kozi ser z bakłażanem i czarną fasolą
Bakłażan przywędrował do nas z Bliskiego Wschodu – to produkt, który niepodzielnie króluje w tradycyjnych potrawach kuchni tureckiej, arabskiej i izraelskiej. Świetnie sprawdza się w różnego rodzaju pastach, zapiekankach i gulaszach warzywnych. Ale prócz wielu zastosowań w kuchni ma on również wiele walorów zdrowotnych. Oberżyna jest źródłem silnego antyoksydantu o nazwie nasunina, który pomaga zwalczać wolne rodniki. Dostarcza również witamin B1 oraz B6, wspomagających prawidłowe działanie układu nerwowego, serca oraz mięśni. To jak, który przepis na danie z bakłażanem wypróbujesz jako pierwszy?
SPRAWDŹ TEŻ: Jak prawidłowo myć warzywa i owoce?
1. Japońskie curry z bakłażanem
Nie samym sushi Japonia stoi. Oto wegańskie curry, które nasyci i rozgrzeje w czasie, gdy Kraj Kwitnącej Wiśni nie kwitnie, a za oknem szaro, buro i ponuro.
Składniki:
- 4 łyżki mąki kukurydzianej
- 1 łyżeczka chińskiej przyprawy 5 smaków
- szczypta soli
- 2 bakłażany, przekrojone na ćwiartki
- 2 łyżki oliwy
- 1 cebula, posiekana
- 2 marchewki, pokrojone w kostkę
- ½ selera, pokrojonego w kostkę
- 1 ząbek czosnku, posiekany
- 2 łyżeczki curry
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka garam masala
- 500 ml bulionu
Metoda:
- W miseczce wymieszaj 2 łyżki mąki, przyprawę 5 smaków i sól. W mieszance dokładnie obtocz pokrojone kawałki bakłażana.
- Na patelnię wlej 1 łyżkę oliwy i ustaw ją na średnim ogniu. Ułóż na niej bakłażana i smaż po 3-4 minuty z każdej strony.
- Duży rondel ustaw na ogniu. Wlej resztę oliwy, wrzuć marchew, seler, czosnek i smaż 5-6 min. Wsyp curry i smaż kolejne 2-3 min. Potem wlej bulion i gotuj, aż zredukuje się o połowę.
- Gotowy sos zmiksuj na gładko wraz z 2 łyżkami mąki kukurydzianej. Serwuj z usmażonym bakłażanem.
kcal 365 | tłuszcz 19 g | białko 7 g | węgle 23 g | porcje 2
2. Czekoladowe ciasto z bakłażana
Przerabialiśmy już ciasto marchewkowe, brownie z buraka i placek z batatów. Teraz pora na niesamowity wypiek z bakłażanem w roli głównej. Jego największe atuty to spora dawka błonnika i obłędna, kremowa konsystencja.
Składniki:
- 1 łyżeczka oliwy
- 400 g bakłażana, obranego i pokrojonego w kostkę
- 340 g 70% ciemnej czekolady
- 250 g cukru
- 1 łyżka miodu
- 140 g ciemnego kakao (plus trochę do posypania)
- 170 g mąki migdałowej
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 duże jajka
- szczypta soli
- 1 łyżka orzeszków pinii
Metoda:
- Piekarnik nagrzej do 180 °C. Boki tortownicy wysmaruj oliwą, a spód wyłóż papierem do pieczenia.
- Bakłażana gotuj na parze przez około 20 minut. Ugotowane, ciepłe kostki bakłażana wrzuć do blendera razem z czekoladą i zmiksuj na gładko, a następnie przełóż do dużej miski i ostudź do temperatury pokojowej.
- Dodaj cukier, miód, kakao, mąkę migdałową oraz pszenną, proszek do pieczenia, jajka i sól. Dokładnie wymieszaj.
- Powstałą masę przelej do formy. Włóż do piekarnika i piecz ok. 45 min. Gdy ciasto będzie przypieczone z wierzchu, wyjmij tortownicę z piekarnika i odstaw do przestudzenia. Schłodzone ciasto posyp orzeszkami pinii i posyp przesianym przez sitko kakao.
Komentarze