[ X ]

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu), wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych na zasadach wskazanych w "Polityce prywatności"

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
PODZIEL SIĘ


OCEŃ
4.0

4 przepisy na dania z bakłażana

Wiedziałaś, że bakłażan nazywany jest również gruszką miłosną? A to dlatego, że jest silnym afrodyzjakiem. Jednocześnie dostarcza również masę antyoksydantów, witamin oraz minerałów. I bynajmniej nie są to gruszki na wierzbie.

bakłażan

Bakłażan przywędrował do nas z Bliskiego Wschodu – to produkt, który niepodzielnie króluje w tradycyjnych potrawach kuchni tureckiej, arabskiej i izraelskiej. Świetnie sprawdza się w różnego rodzaju pastach, zapiekankach i gulaszach warzywnych. Ale prócz wielu zastosowań w kuchni ma on również wiele walorów zdrowotnych. Oberżyna jest źródłem silnego antyoksydantu o nazwie nasunina, który pomaga zwalczać wolne rodniki. Dostarcza również witamin B1 oraz B6, wspomagających prawidłowe działanie układu nerwowego, serca oraz mięśni. To jak, który przepis wypróbujesz jako pierwszy?

SPRAWDŹ: Jak prawidłowo myć warzywa i owoce?

Japońskie curry z bakłażanem

Nie samym sushi Japonia stoi. Oto wegańskie curry, które nasyci i rozgrzeje w czasie, gdy Kraj Kwitnącej Wiśni nie kwitnie, a za oknem szaro, buro i ponuro.

Składniki:

  • 4 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka chińskiej przyprawy 5 smaków
  • szczypta soli
  • 2 bakłażany, przekrojone na ćwiartki
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 cebula, posiekana
  • 2 marchewki, pokrojone w kostkę
  • ½ selera, pokrojonego w kostkę 
  • 1 ząbek czosnku, posiekany
  • 2 łyżeczki curry
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka garam masala 
  • 500 ml bulionu

Metoda:

  1. W miseczce wymieszaj 2 łyżki mąki, przyprawę 5 smaków i sól. W mieszance dokładnie obtocz pokrojone kawałki bakłażana.
  2. Na patelnię wlej 1 łyżkę oliwy i ustaw ją na średnim ogniu. Ułóż na niej bakłażana i smaż po 3-4 minuty z każdej strony.
  3. Duży rondel ustaw na ogniu. Wlej resztę oliwy, wrzuć marchew, seler, czosnek i smaż 5-6 min. Wsyp curry i smaż kolejne 2-3 min. Potem wlej bulion i gotuj, aż zredukuje się o połowę. 
  4. Gotowy sos zmiksuj na gładko wraz z 2 łyżkami mąki kukurydzianej. Serwuj z usmażonym bakłażanem.

kcal 365 | tłuszcz 19 g | białko 7 g | węgle 23 g | porcje 2

Czekoladowe ciasto z bakłażana

Przerabialiśmy już ciasto marchewkowe, brownie z buraka i placek z batatów. Teraz pora na niesamowity wypiek z bakłażanem w roli głównej. Jego największe atuty to spora dawka błonnika i obłędna, kremowa konsystencja.

Składniki:

  • 1 łyżeczka oliwy
  • 400 g bakłażana, obranego i pokrojonego w kostkę
  • 340 g 70% ciemnej czekolady
  • 250 g cukru
  • 1 łyżka miodu
  • 140 g ciemnego kakao (plus trochę do posypania)
  • 170 g mąki migdałowej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 duże jajka
  • szczypta soli
  • 1 łyżka orzeszków pinii

Metoda:

  1. Piekarnik nagrzej do 180 °C. Boki tortownicy wysmaruj oliwą, a spód wyłóż papierem do pieczenia.
  2. Bakłażana gotuj na parze przez około 20 minut. Ugotowane, ciepłe kostki bakłażana wrzuć do blendera razem z czekoladą i zmiksuj na gładko, a następnie przełóż do dużej miski i ostudź do temperatury pokojowej.
  3. Dodaj cukier, miód, kakao, mąkę migdałową oraz pszenną, proszek do pieczenia, jajka i sól. Dokładnie wymieszaj.
  4. Powstałą masę przelej do formy. Włóż do piekarnika i piecz ok. 45 min. Gdy ciasto będzie przypieczone z wierzchu, wyjmij tortownicę z piekarnika i odstaw do przestudzenia. Schłodzone ciasto posyp orzeszkami pinii i posyp przesianym przez sitko kakao.

kcal 570 | tłuszcz 33 g | białko 13 g | węgle 58 g | porcje 8

ZOBACZ: 4 przepisy na zdrowe dania z żeń-szeniem

REKLAMA

REKLAMA

Falafele z bakłażana i ciecierzycy

Twoje falafele zwykle wychodzą suche jak wiór? Posłuchaj naszej rady i następnym razem do ciecierzycy dorzuć bakłażana. Dzięki niemu kulki będą niesamowicie wilgotne i kremowe.

Składniki:

  • 1 średni bakłażan, przekrojony wzdłuż
  • 2 łyżki oliwy
  • sól 
  • ½ łyżki kuminu
  • ½ łyżki mielonej kolendry
  • 225-g puszka ciecierzycy, odsączonej
  • 3 ząbki czosnku, posiekane
  • 35 g świeżej mięty i pietruszki, posiekanej
  • 70 g mąki z ciecierzycy

Metoda:

  1. Piekarnik rozgrzej do 200 °C. Bakłażana natrzyj oliwą i posyp solą. Ułóż go na blaszce do pieczenia i wsadź do piekarnika na 20-25 minut. Po upieczeniu wyjmij i ostudź.
  2. Wystudzonego bakłażana wydrąż i wrzuć do blendera razem z resztą składników. Całość zblenduj na gładko.
  3. Masę przełóż do miski, przykryj folią spożywczą i włóż do lodówki na 30 min. Po tym czasie ze schłodzonej masy uformuj 16 falafeli o średnicy 3-4 cm.
  4. Gotowe kulki usmaż na średnim ogniu na niewielkiej ilości oliwy (po 2-3 min z każdej strony). Serwuj z sałatą i ryżem.

kcal 204 | tłuszcz 10 g | białko 8 g | węgle 21 g | porcje 4

Kozi ser z bakłażanem i czarną fasolą

Problemy z zasypianiem? Słabe kości? Bakłażan melduje się na służbie! Dzięki zawartości miedzi, manganu oraz magnezu nasz bohater pomoże rozprawić się z bezsennymi nocami i zapobiegnie złamaniom.

Składniki:

  • 2 bakłażany, przekrojone na ćwiartki
  • ½ puszki czarnej fasoli, nieodsączonej
  • sok limonki, do smaku 
  • sól
  • 200 g sera koziego (lub meksykańskiego queso fresco)
  • 6 gałązek kolendry
  • 6 łyżek śmietany
  • Na marynatę:
  • 4 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 łyżeczka pasty chili
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki melasy (lub miodu)
  • 2 łyżki octu sherry
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 100 ml wody
  • sól

Metoda:

  1. Zacznij od przygotowania marynaty. Wszystkie składniki wrzuć do blendera i zmiksuj na gładko. Powstałą marynatę przelej do miski i dokładnie obtocz w niej ćwiartki bakłażanów. Zamarynowane warzywa schowaj do lodówki na co najmniej kilka godzin, a najlepiej na całą noc, jeśli masz taką możliwość.
  2. Gdy bakłażany odleżą swoje, wyjmij je z marynaty (resztę zostaw na później, będzie Ci potrzebna) i przełóż na patelnię grillową. Podsmażaj je na niewielkim ogniu, aż zmiękną.
  3. W międzyczasie zmiksuj czarną fasolę razem z zalewą. Gładką masę o konsystencji zupy przelej do rondla, dodaj pozostałą marynatę i gotuj przez ok. 5 min. Na koniec dopraw sokiem z limonki, solą oraz pieprzem.
  4. Do miski wlej trochę sosu z fasoli. Na wierzchu ułóż bakłażana, całość posyp serem oraz kolendrą i zwieńcz kleksem śmietany.

kcal 514 | tłuszcz 30 g | białko 20 g | węgle 39 g | porcje 2

ZOBACZ TEŻ: Czy jedzenie sezonowych warzyw pomaga schudnąć? [ekspert odpowiada]

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij