[ X ]

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu), wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych na zasadach wskazanych w "Polityce prywatności"

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
3.7

4 przepisy na cały dzień z dynią w roli głównej

Zalet ma tyle, ile pestek w środku. Nie przypadkiem karoca Kopciuszka została z niej zrobiona, bo dynia zachowuje się jak prawdziwa dama: pojawia się na przyjęciu późno i wychodzi przed północą. Spieszmy się cieszyć jej towarzystwem.

dynia przepisy fot. Shutterstock.com

Pani Dyniowatość

Odżywcze zalety tej sezonowej gwiazdy świecą nawet bez lampionu w środku.

Wzmocnij odporność

Już jedna porcja dyni dostarczy Ci cztery razy więcej witaminy A niż wymagana dzienna dawka, a zawarte w niej przeciwutleniacze są – wg naukowych badań – kluczowe dla całego układu odpornościowego. Żegnaj, jesienny katarze!

Zadbaj o swoje kości

Witamina C, której w dyni pełno, pomaga nam w produkcji kolagenu niezbędnego dla silnego szkieletu. Przyjmiemy też, przy okazji, solidną porcję manganu – minerału dbającego o właściwą strukturę naszych kości.

Zwalcz zmęczenie

Niski indeks glikemiczny dyni wart jest naszej uwagi: stabilizuje poziom cukru we krwi, zapobiegając skokom i spadkom energii, które nas wykańczają. Stały poziom życiowej dziarskości gwarantowany.

Dynia może z powodzeniem zastąpić kaloryczny makaron. Zobacz, jak w łatwy sposób przygotować dyniowe spaghetti z sosem bolońskim.

Śniadanie - Placki dyniowe z jajkiem w koszulce i awokado

kcal 380 | tł. nas. 6,9 g | cukier 2,4 g | porcji 4

Składniki:

  • 250 g dyni, obranej, startej
  • sól i pieprz
  • 5 jaj
  • 1 mała cebula, drobno posiekana
  • 1½ łyżki oliwy
  • 50 g pestek dyni, i trochę do dekoracji
  • 2 awokado, pokrojone w plasterki

Sposób:

  1. Do miski ze startą na dużych oczkach dynią wbij jajko, dopraw solą, pieprzem i wymieszaj.
  2. Na ½ łyżki oliwy podsmaż cebulę, aż zmięknie. Przełóż cebulę do miski z dynią, dorzuć pestki i wymieszaj.
  3. Rozgrzej 1 łyżkę oliwy na patelni na średnim ogniu. Rozdziel masę dyniową na 4 porcje, wyłóż na patelnię i przyciśnij lekko łopatką, formując placki. Smaż 5 minut, po czym delikatnie obróć na drugą stronę.
  4. Przygotuj 4 jaja w koszulkach, wbijając je do garnka z wrzącą, lekko osoloną wodą.
  5. Podawaj placki z jajkiem na wierzchu i kilkoma plasterkami awokado. Na talerzach posyp pestkami dyni (możesz je wcześniej uprażyć).

Lunch - Pasta z grillowanej dyni na żytnim chlebie

kcal 340 | tł. nas. 1,4 g | cukier 14,4 g | porcji 4

Składniki:

  • ½ średniej dyni, bez pestek
  • 1 łyżka oliwy
  • 100 g suszonych pomidorów w zalewie, drobno posiekanych
  • 2 łyżki bułki tartej
  • sól i pieprz
  • 1 główka brokuła
  • 4 kromki chleba na zakwasie

Sposób:

  1. Podziel dynię na kliny, skrop je oliwą i piecz w piekarniku 200 °C przez 25 minut, aż zmiękną. Wystudź, obierz skórkę i rozgnieć na gładko upieczone kawałki widelcem w misce.
  2. Dodaj posiekane pomidory i bułkę tartą, dopraw solą z pieprzem i dobrze wymieszaj.
  3. Poszarp brokuła na różyczki i mocno rozgrzej patelnię grillową bez tłuszczu. Podsmaż różyczki, aż lekko sczernieją, dopraw solą i pieprzem.
  4. Na patelni podsmaż kromki chleba. Zdejmij je i podsmażoną stronę wysmaruj dyniowym smarowidłem. Wstaw do piekarnika i grilluj przez chwilę. Podawaj z różyczkami brokuła na wierzchu.

Przekąska - Pudding z pieczonej dyni z mlekiem kokosowym i sałatką mango

kcal 180 | tł. nas. 3,8 g | cukier 34,8 g | porcji 4

Składniki:

  • 200 ml mleka kokosowego do picia
  • 200 ml mleczka kokosowego z puszki
  • 80 g brązowego cukru i trochę do posypania
  • 6 nasion zielonego kardamonu
  • 500 g dyni
  • 2 dojrzałe mango
  • 1 gałązka mięty, posiekana

Sposób:

  1. W małym garnku doprowadź do wrzenia mleko kokosowe, mleczko z puszki, cukier i kardamon. Odstaw na 30 minut, żeby kardamon oddał aromat. Po tym czasie wyjmij go z mleka.
  2. Obierz dynię i pokrój na cienkie paski – im cieńsze, tym lepiej. Przełóż paski do małych, żaroodpornych kokilek i zalej przygotowanym mlekiem.
  3. Posyp z wierzchu brązowym cukrem i piecz w piekarniku 200 °C około 40 minut.
  4. Obierz mango, pozbądź się pestek i pokrój je w małe paski.
  5. Podawaj gorące kokilki z wianuszkiem mango ułożonym na talerzu i posypane świeżą miętą.

Kolacja - Pilaw z warzywami i dynią w marynacie tandoori

kcal 350 | tł. nas. 0,9 g | cukier 17,6 g | porcji 4

Składniki:

  • 6 łyżek marynaty tandoori
  • 5 łyżek jogurtu naturalnego
  • 1 dynia piżmowa, obrana, pokrojona wzdłuż na ćwiartki
  • 200 g quinoa
  • 1 łyżka oleju
  • 1 czerwona cebula, posiekana
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cukinia
  • limonka, pokrojona w łódki

Sposób:

  1. Wymieszaj tandoori (kupisz np. w Lidlu) z jogurtem i pokryj marynatą ćwiartki dyni.
  2. Piecz ją 30 minut minut w piekarniku 200 °C, aż zmięknie.
  3. Wrzuć quinoa do garnka z wrzącą wodą, przykryj i gotuj 10-15 minut. Odsącz.
  4. Rozgrzej na średnim ogniu olej na patelni. Podsmaż przez kilka minut cebulę, dodaj pokrojone w małe kostki paprykę i cukinię. Smaż, aż zmiękną. Dodaj quinoa i podsmażaj jeszcze chwilę, mieszając. 
  5. Wyłóż quinoa z warzywami na talerz, połóż na nich upieczoną dynię i dwie łódeczki limonki obok (do wyciśnięcia).

Sprawdź także nasze inne dyniowe przepisy: burgery z dyni oraz leczo z dynią i tempehem.

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ

REKLAMA

REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij