1. Ogniste jajka po kalabryjsku
Włoska jajecznica z dodatkową porcją roślinnego białka i nieziemsko chrupiącą kromką. Bellissimo!
Składniki:
- 50 g gotowanej ciecierzycy
- 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżeczki posiekanego szczypiorku
- 3 łyżeczki oliwy
- sok z ½ cytryny
- sól i pieprz
- 2 jaja z wolnego wybiegu
- 25 g kiełbaski nduja
- 1 kromka chleba na zakwasie
- 1 ząbek czosnku
Metoda:
- W misce wymieszaj ciecierzycę, natkę ,szczypiorek, 2 łyżeczki oliwy, sok z cytryny i przyprawy.
- Pozostałą łyżeczkę oliwy wlej na średnio rozgrzaną patelnię, następnie wbij jajka i rozbełtaj jak jajecznicę. Gdy będzie prawie gotowa, zdejmij patelnię z ognia. Dodaj pokrojoną na kawałki kiełbaskę i wymieszaj.
- Chleb zgrilluj i natrzyj czosnkiem. Na kromkę nałóż jajka z kiełbaską oraz ziołową ciecierzycę. Smacznego.
SPRAWDŹ: Jajko czy kura - która białko jest bardziej wartościowe?
2. Zielone jajka z prosciutto
Delikatne jajko, mięciutki muffin, ziołowe pesto i słona szynka. Brzmi jak śniadanie kompletne.
Składniki:
- 2 jaja z wolnego wybiegu
- sól
- 1 muffin angielski
- masło, do smaku
- 2 plastry prosciutto
- garść rukoli
- 1 łyżka pesto
Metoda:
Na początek jajka w koszulkach. W średniej wielkości garnku zagotuj wodę (dla ułatwienia możesz dodać łyżkę octu – białko szybciej się zetnie i nie rozleje po całym garnku). Do kokilki lub filiżanki wbij całe jajko. Gotującą się wodę posól. Przy pomocy widelca lub trzepaczki zamieszaj szybkim ruchem wodę. Gdy pojawi się wir, w jego środek delikatnie wlej jajko. Gotuj około 2 minut na małym ogniu – jedno jajko na raz. 2. W międzyczasie podpiecz muffina i posmaruj go masłem. 3. Na chrupiącego muffina nałóż szynkę, rukolę, ugotowane jajka i zielone pesto. Jeśli nie przepadasz za kupnym, zrób domowe – zblenduj bazylię, orzeszki piniowe, czosnek, parmezan i trochę oliwy. Mniam!
3. Szparagi z jajecznym dipem
Masz ochotę na szybką przekąskę? Zamiast sięgać po nachosy z dipem serowym, wybierz bogate w żelazo i kwas foliowy szparagi oraz płynne, złote jajo.
Składniki:
- 8 zielonych szparagów
- sól i pieprz
- 2 jajka z wolnego wybiegu
- 1 łyżeczka masła
Metoda:
- W garnku zagotuj osoloną wodę i wrzuć do niej na 5 minut szparagi. Po wyjęciu powinny być al dente.
- W drugim garnku zagotuj wodę. Gdy będzie wrzeć, delikatnie włóż do niej jajka i gotuj w zależności od preferencji – 4-5 minut, jeśli lubisz jajka na miękko, lub 6-7 minut, jeżeli wolisz na półmiękko.
- Masło rozpuść i posmaruj nim szparagi, a następnie dopraw je solą i pieprzem. Ugotowane jajka umieść na podstawce, obierz i odetnij górną część białka, by dostać się do płynnego wnętrza. Szparagi maczaj w żółtku, a następnie zjedz białko.
PRZECZYTAJ: Wege białko - dlaczego warto jeść strączki
4. Stek z jajem
Różowiutki stek i idealnie usmażone jajo sadzone to kwintesencja diety paleo. Gotowa na obiad z epoki kamienia?
Składniki:
180 g steku ze świecy wołowej • sól i pieprz • 1 łyżka oliwy • 1 łyżka jogurtu greckiego • 1 łyżeczka harissy • 2 jajka z wolnego wybiegu • świeża mięta i kolendra, do posypania
Metoda:
- Przypraw stek i natrzyj go połową oliwy. Usmaż na rozgrzanej patelni zgodnie z upodobaniami – my proponujemy po 5 minut z każdej strony.
- W międzyczasie przygotuj sos. Jogurt wymieszaj dokładnie z harissą i odstaw na bok. Gdy stek będzie gotowy, przełóż go na talerz i pozwól mu odpocząć.
- Na zimną patelnię wlej resztę oliwy i wbij na nią jajka. Stopniowo podkręcaj temperaturę – dzięki temu białko będzie idealnie ścięte, a żółtko płynne.
- Stek pokrój w plastry i ułóż na talerzu w towarzystwie jajek, solidnego kleksa jogurtowego sosu i świeżych ziół.
ZOBACZ TEŻ: Przepisy na dania z jajkiem na twardo [jajo w 16 odsłonach]
Komentarze