[ X ]

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu), wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych na zasadach wskazanych w "Polityce prywatności"

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
3.7

4 proste przepisy z jajkiem [na śniadanie i na obiad]

Chyba nie musimy przekonywać Cię, że jajko to pozycja, która powinna znaleźć się w menu każdej aktywnej kobiety dbającej o zdrowie i sylwetkę?

przepisy z jajem

1. Ogniste jajka po kalabryjsku

Włoska jajecznica z dodatkową porcją roślinnego białka i nieziemsko chrupiącą kromką. Bellissimo!

Składniki:

  • 50 g gotowanej ciecierzycy
  • 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżeczki posiekanego szczypiorku
  • 3 łyżeczki oliwy
  • sok z ½ cytryny
  • sól i pieprz
  • 2 jaja z wolnego wybiegu
  • 25 g kiełbaski nduja
  • 1 kromka chleba na zakwasie
  • 1 ząbek czosnku

Metoda:

  1. W misce wymieszaj ciecierzycę, natkę ,szczypiorek, 2 łyżeczki oliwy, sok z cytryny i przyprawy.
  2. Pozostałą łyżeczkę oliwy wlej na średnio rozgrzaną patelnię, następnie wbij jajka i rozbełtaj jak jajecznicę. Gdy będzie prawie gotowa, zdejmij patelnię z ognia. Dodaj pokrojoną na kawałki kiełbaskę i wymieszaj.
  3. Chleb zgrilluj i natrzyj czosnkiem. Na kromkę nałóż jajka z kiełbaską oraz ziołową ciecierzycę. Smacznego.

SPRAWDŹ: Jajko czy kura - która białko jest bardziej wartościowe?

2. Zielone jajka z prosciutto

Delikatne jajko, mięciutki muffin, ziołowe pesto i słona szynka. Brzmi jak śniadanie kompletne.

Składniki:

  • 2 jaja z wolnego wybiegu
  • sól
  • 1 muffin angielski
  • masło, do smaku
  • 2 plastry prosciutto
  • garść rukoli
  • 1 łyżka pesto

Metoda:

Na początek jajka w koszulkach. W średniej wielkości garnku zagotuj wodę (dla ułatwienia możesz dodać łyżkę octu – białko szybciej się zetnie i nie rozleje po całym garnku). Do kokilki lub filiżanki wbij całe jajko. Gotującą się wodę posól. Przy pomocy widelca lub trzepaczki zamieszaj szybkim ruchem wodę. Gdy pojawi się wir, w jego środek delikatnie wlej jajko. Gotuj około 2 minut na małym ogniu – jedno jajko na raz. 2. W międzyczasie podpiecz muffina i posmaruj go masłem. 3. Na chrupiącego muffina nałóż szynkę, rukolę, ugotowane jajka i zielone pesto. Jeśli nie przepadasz za kupnym, zrób domowe – zblenduj bazylię, orzeszki piniowe, czosnek, parmezan i trochę oliwy. Mniam!

3. Szparagi z jajecznym dipem

Masz ochotę na szybką przekąskę? Zamiast sięgać po nachosy z dipem serowym, wybierz bogate w żelazo i kwas foliowy szparagi oraz płynne, złote jajo.

Składniki:

  • 8 zielonych szparagów
  • sól i pieprz
  • 2 jajka z wolnego wybiegu
  • 1 łyżeczka masła

Metoda:

  1. W garnku zagotuj osoloną wodę i wrzuć do niej na 5 minut szparagi. Po wyjęciu powinny być al dente.
  2. W drugim garnku zagotuj wodę. Gdy będzie wrzeć, delikatnie włóż do niej jajka i gotuj w zależności od preferencji – 4-5 minut, jeśli lubisz jajka na miękko, lub 6-7 minut, jeżeli wolisz na półmiękko.
  3. Masło rozpuść i posmaruj nim szparagi, a następnie dopraw je solą i pieprzem. Ugotowane jajka umieść na podstawce, obierz i odetnij górną część białka, by dostać się do płynnego wnętrza. Szparagi maczaj w żółtku, a następnie zjedz białko.

PRZECZYTAJ: Wege białko - dlaczego warto jeść strączki

4. Stek z jajem

Różowiutki stek i idealnie usmażone jajo sadzone to kwintesencja diety paleo. Gotowa na obiad z epoki kamienia?

Składniki:

180 g steku ze świecy wołowej • sól i pieprz • 1 łyżka oliwy • 1 łyżka jogurtu greckiego • 1 łyżeczka harissy • 2 jajka z wolnego wybiegu • świeża mięta i kolendra, do posypania

Metoda:

  1. Przypraw stek i natrzyj go połową oliwy. Usmaż na rozgrzanej patelni zgodnie z upodobaniami – my proponujemy po 5 minut z każdej strony. 
  2. W międzyczasie przygotuj sos. Jogurt wymieszaj dokładnie z harissą i odstaw na bok. Gdy stek będzie gotowy, przełóż go na talerz i pozwól mu odpocząć.
  3. Na zimną patelnię wlej resztę oliwy i wbij na nią jajka. Stopniowo podkręcaj temperaturę – dzięki temu białko będzie idealnie ścięte, a żółtko płynne.
  4. Stek pokrój w plastry i ułóż na talerzu w towarzystwie jajek, solidnego kleksa jogurtowego sosu i świeżych ziół.

ZOBACZ TEŻ: Przepisy na dania z jajkiem na twardo [jajo w 16 odsłonach]

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ

REKLAMA

REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij