4 proste przepisy na dania z tahini

Pasta z prażonego sezamu to przysmak Wschodu, ale czyż świat nie jest globalną wioską? Zgarnij tahini z półki w markecie, a następnie zgarnij pełną pulę w kuchni.

tahini fot. Shutterstock.com

Był czas, gdy tahini widywało się tylko w restauracjach inspirujących się kuchnią Bliskiego Wschodu. Ten czas jednak minął, a hummus na domówce miewa nierzadko nawet więcej zainteresowanych niż bekonowe prażynki. I dobrze, bo w przeciwieństwie do prażynek tahini (które tkwi w rzeczonym hummusie) to mieszanka zdrowych tłuszczów i jeszcze zdrowszych antyoksydantów. Smak dostajemy w pakiecie. Oto cztery pomysły, jak wycisnąć absolutne maksimum z gładkiej pasty sezamowej.

REKLAMA

Bakłażan z sosem tahini

Bakłażany – nieco skrzywdzone przez los jako emotikona – są bogate w błonnik i bardzo dobrze znoszą grillowanie. Mocy przeciwzapalnej doda daniu przyprawa sumak.

Składniki:

  • 20 g papryczek chili, bez szypułek
  • 4 ząbki czosnku, grubo posiekane
  • pół łyżeczki mielonego kardamonu
  • garść listków mięty
  • garść natki pietruszki
  • garść kolendry
  • sok z 1⁄2 cytryny
  • 75 ml oliwy plus trochę do smażenia
  • sól i pieprz
  • 4 bakłażany
  • 20 g orzeszków pinii, prażonych
  • 20 g ziarenek granatu
  • spora szczypta przyprawy sumak
  • garść natki pietruszki i koperku, grubo posiekane
  • Na sos tahini:
  • 100 g tahini
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku, dobrze posiekany
  • 100 ml lodowatej wody
  • szczypta soli

Przygotowanie:

  1. W blenderze zmiksuj chili z czosnkiem, aby uzyskać grubo siekaną pastę. Dodaj też kardamon, miętę, pietruszkę, kolendrę i sok z cytryny. Ponownie zmiksuj.
  2. Wlej oliwę i wymieszaj. Dopraw do smaku.
  3. Aby zrobić sos, wlej tahini do miseczki, dodaj sok z cytryny i czosnek. Stopniowo dodawaj lodowatej wody. Sypnij nieco soli.
  4. Bakłażany zgrilluj nad ogniem i pozostaw do ostygnięcia.
  5. Następnie obierz je, dopraw i skrop oliwą. Zblendowaną pastą wysmaruj duży talerz, ułóż bakłażany. Całość polej sosem tahini i dodaj pozostałe składniki.

ZOBACZ TEŻ: 3 proste przepisy na kolację we dwoje

Sałatka jerozolimska z tahini

Nie cytryna, a czerwona papryka jest prawdziwym gigantem, jeśli chodzi o zawartość witaminy C. Przemyśl solidną porcję tej sałatki, aby zadbać o odporność i wesprzeć odnowę komórek.

Składniki:

  • 4 pomidory, posiekane w kostkę
  • 1 papryka czerwona, grubo posiekana
  • 1 ogórek, pocięty na większe kawałki
  • 1⁄4 czerwonej cebuli, w kostkę
  • 1 szczypiorek, drobno posiekany
  • 1 zielona papryczka chili, pozbawiona nasion, posiekana
  • 80 ml oliwy
  • 3 łyżki soku z cytryny, jeszcze trochę do smaku (jeśli potrzebny)
  • sól i pieprz
  • 1 łyżeczka przyprawy zatar
  • 1⁄2 łyżeczki suszonej mięty
  • 2 łyżki posiekanych liści mięty
  • 2 łyżki natki pietruszki, posiekanej
  • 80 g sosu tahini (przepis znajdziesz wyżej)
  • 2 łyżki orzeszków pinii, prażonych
  • szczypta przyprawy sumak

Przygotowanie:

  1. Posiekane pomidory, paprykę, ogórka, czerwoną cebulę, szczypiorek i chili wrzuć do miski i przemieszaj.
  2. Wlej oliwę i sok z cytryny, dopraw solą i pieprzem do smaku, dorzuć zatar i suszoną miętę. Dobrze wymieszaj.
  3. Dodaj posiekaną miętę i natkę. Sprawdź, czy całość nie potrzebuje soli.
  4. Gotowy produkt ułóż na talerzu, skrop sosem tahini i posyp orzeszkami pinii oraz szczyptą sumaku.

SPRAWDŹ TEŻ: Zdrowe przepisy na kolację z makaronem. Lub makaron na na kolację :)

REKLAMA

REKLAMA

Buraczany dip z papryką i tahini

Azotany zawarte w burakach zwiększają przepływ krwi do płata czołowego mózgu. To z kolei wpływa na pamięć i... podejmowanie decyzji. Decyzja, co dziś na kolację, właśnie podjęła się sama.

Składniki:

  • 500 g czerwonej papryki
  • 800 g ugotowanych buraków, obranych
  • 3 ząbki czosnku, obrane
  • 2 duże czerwone papryczki chili
  • 220 g surowego tahini
  • 30 g kolendry
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 70 ml oliwy, dodatkowa do smażenia
  • 100 ml kwaśnej śmietany
  • szczypta soli
  • 40 g orzechów laskowych, uprażonych i posiekanych
  • kilka gałązek koperku
  • 4 pity, najlepiej prosto z pieca lub piekarnika

Przygotowanie:

  1. Papryki nadziej na szpikulec i opal nad ogniem na płycie kuchennej, aż skórka ściemnieje. Przełóż je do miski, przykryj folią spożywczą i odstaw na bok. Po schłodzeniu obierz ze skórki, pokrój i usuń pestki.
  2. Gotową paprykę i ugotowane buraki wrzuć do blendera z czosnkiem, chili i tahini. Posiekaj kolendrę, dodaj do blendera wraz z sokiem z cytryny i oliwą. Blenduj do uzyskania gładkiej masy. Dodaj połowę kwaśnej śmietany, zblenduj przez kilka sekund. Dopraw solą do smaku.
  3. Gotowy dip udekoruj orzechami, cienko pokrojoną chili, kilkoma gałązkami koperku i kleksem kwaśnej śmietany na środku. Serwuj z ciepłą pitą.

Filety z dorady z owocową salsą i tahini

Standardowa porcja dorady zapewni Ci ponad 30% dziennego zapotrzebowania na witaminę B6 i selen, który jest poważnym graczem wspomagającym układ odpornościowy. Nie żałuj sobie!

Składniki:

  • 4 dorady, wyfiletowane
  • szczypta płatków soli, do smaku
  • 4 łyżki oliwy
  • 160 g tahini
  • sok z 2 cytryn
  • 2 owoce kaki, obrane i posiekane
  • 20 g ziarenek granatu
  • kolendra, majeranek i tymianek, do udekorowania

Przygotowanie:

  1. Wykonaj 4 lub 5 ukośnych nacięć na każdym filecie – uważając, aby nie naciąć zbyt głęboko – i obficie dopraw płatkami soli.
  2. Podgrzej oliwę na patelni z grubym dnem i smaż filety skórą do dołu, aż będzie chrupiąca. Odwróć je na drugą stronę tylko raz i dosłownie na kilkanaście sekund.
  3. Przełóż rybę na talerz, przysmażoną skórą do góry. Zalej ją tahini, a następnie na całość wyciśnij sok z cytryny. Udekoruj owocami kaki, pestkami granatu i ziołami. Podawaj od razu lub poczekaj chwilę, aż oklaski nieco ucichną. Twoja decyzja.
Zobacz również:
Równowagi warto szukać zawsze, ale teraz wydaje się to zadanie szczególnie ważne.
ZOBACZ WIĘCEJ

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA