[ X ]

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu), wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych na zasadach wskazanych w "Polityce prywatności"

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
5.0

4 proste przepisy na dania z jabłkami

Jedzone jedno dziennie, jak mówi przysłowie, doprowadzi do bezrobocia Twojego lekarza rodzinnego. A ponieważ Polska jest jabłkową potęgą, sprawmy, by była także potęgą zdrowotną.

sałatka z jabłkiem 4 proste sposoby na przyrządzenie dań z jabłkiem w roli głównej.

Wielkie jabłko

A niechby i małe było, bo korzyści są wielkie...

1. Mówią o Tobie „zapominalska”? Zamień swój poranny sok na jabłkowy – tak twierdzą naukowcy z University of Massachusetts Lowell. Ich badania pokazują, że sok jabłkowy poprawia pracę mózgu, podnosząc poziom neurotransmiterów, zwłaszcza acetylocholiny. A ta jest ważna np. w leczeniu choroby Alzheimera.

2. Badacze z uniwersytetu stanowego w Ohio przekonują, że codzienne chrupanie jabłek może nas uchronić przed stwardnieniem tętnic, które prowadzi do zawałów serca i udarów mózgu. Udowodnili też 40-proc. spadek poziomu cholesterolu LDL u badanych, którzy jedli 1-2 jabłka dziennie przez 4 tygodnie. Niezły wynik, co?

3. Uczeni upierają się, by jabłko trafiło na stałe do menu przy treningu siłowym. Skórka jabłek pełna jest kwasu ursolowego, a ten dba o siłę mięśni i nie pozwala im się starzeć razem z nami. Myszy, którym do diety wprowadzono dawki kwasu ursolowego, zyskały 10% więcej masy mięśniowej i 30% więcej wytrzymałości w 2 miesiące. Tak, dwa.

Zobacz też: Ile kalorii ma jabłko

1. Śniadanie

Naleśniki z jabłkiem i cynamonem

kcal 500 | tł. nasyc. 4,8 g | cukier 34,8 g | porcji 2

SKŁADNIKI:

  • 110 g błyskawicznych płatków owsianych
  • ½ banana
  • 1 jabłko, pokrojone
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 125 ml mleka migdałowego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • Dżem:
  • 3 łyżki nasion chia
  • 1 garść malin, rozgniecionych
  • 1 kostka gorzkiej czekolady, starta
  • 12 łyżek wody
  • 2 łyżki miodu

SPOSÓB:

  1. W misce wymieszaj składniki dżemu i odstaw na 20 minut, mieszając od czasu do czasu. Potem wstaw do lodówki przynajmniej na godzinę.
  2. Zblenduj płatki do konsystencji mąki, dorzuć banana, połowę jabłka, cynamon, wlej mleko i ponownie zblenduj.
  3. Małą chochelką wylewaj ciasto na rozgrzaną patelnię i smaż po 50 sekund z każdej strony. Odkładaj na bok i powtarzaj, aż skończy się zapas ciasta.
  4. Pokrojoną drugą połowę jabłka zagotuj razem z miodem i cynamonem. Posmaruj miksturą naleśniki, dołóż jogurt i dżem z chia z lodówki.

2. Lunch

Sałatka z jabłkiem i quinoa

kcal 640 | tł. nasyc. 4,1 g | cukier 13,7 g | porcji 2

SKŁADNIKI:

  • 125 g quinoa
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka kuminu
  • szczypta soli
  • ¼ czerwonej kapusty, posiekanej
  • 200 g ciecierzycy, odsączonej
  • 1 marchewka, starta
  • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • garść zieleniny (np. rukwi wodnej, szpinaku lub rukoli)
  • 1 jabłko, starte
  • Dressing:
  • 2 łyżki oliwy extra virgin
  • 1 łyżeczka chrzanu
  • sok z 1 cytryny
  • 1 łyżka jogurtu

SPOSÓB:

  1. Zalej quinoa w garnku 250 ml wody, dodaj kurkumę, kumin i sól. Przykryj, doprowadź do wrzenia i gotuj 15-20 minut, aż quinoa wchłonie wodę. Rozdrobnij ją widelcem.
  2. Wymieszaj składniki dressingu i dopraw do smaku.
  3. Przełóż dressing do małej miseczki i postaw ją na środku talerza. Wokół ułóż przygotowane składniki sałaty – najlepiej na przemian, żeby cieszyły oko. Ale możesz też włożyć wszystko do pojemnika i zabrać lunch do pracy.

3. Przekąska

Shoty jabłkiem i imbirem

kcal 60 | tł. nasyc. 0,2 g | cukier 6,9 g | porcji 2

SKŁADNIKI:

  • 1 ½ cm korzenia imbiru
  • ½ limonki
  • ½ jabłka
  • garść szpinaku
  • 1 łyżeczki spiruliny
  • szczypta pieprzu cayenne

SPOSÓB:

  1. Obierz imbir i limonkę.
  2. Wrzuć wszystkie składniki do sokowirówki. Blender też się nada, ale potem musisz przelać przez sitko.
  3. Dostałaś 80-100 ml. Przelej do dwóch kieliszków i na zdrowie.

4. Kolacja

Sałata z jabłkiem i rakowymi szyjkami

kcal 500 | tł. nasyc. 6,2 g | cukier 14,6 g | porcji 2

SKŁADNIKI:

  • 6 młodych ziemniaków
  • 1 łyżeczka masła
  • gałązka koperku, posiekana
  • 100 g sałaty lodowej, poszarpanej
  • 1 czerwona papryka, posiekana
  • 1 chili, posiekane, bez pestek
  • 3 dymki, posiekane
  • 50 g pomidorków koktajlowych, połówki
  • 1 jabłko, posiekane
  • 1 łyżka kaparów
  • sok z 1 cytryny
  • trochę oliwy extra virgin
  • mała garść kiełków groszku
  • 40 g płatków migdałów
  • 150 g szyjek rakowych, ugotowanych

SPOSÓB:

  1. Zagotuj ziemniaki ze szczyptą soli, odsącz i dodaj do garnka masło i koperek. Zamieszaj.
  2. Wrzuć do miski sałatę, paprykę, chili, dymkę, pomidorki, jabłko i kapary. Skrop sokiem z cytryny i oliwą. Zamieszaj.
  3. Wyłóż na talerze i dodaj pokrojone ziemniaki, szyjki rakowe, kiełki i płatki migdałów. Jeżeli podprażysz te ostatnie na suchej patelni, będą bardziej aromatyczne. Kolację podano.

Jeżeli najbardziej lubisz jabłko w wersji na słodko, wypróbuj także przepis na jabłka pieczone pod chrupiącą kruszonką oraz przepis na nietypową płynną szarlotkę z chia i płatkami orkiszowymi w wersji light.

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ

REKLAMA

REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij