4 proste i szybkie przepisy na wrapy

Są jak kanapki w wersji 2.0. Z tą różnicą, że w placki możesz zawinąć dosłownie wszystko i zjeść o każdej porze dnia. Uniwersalnie, szybko i ze smakiem.

wrapy fot. Shutterstock.com

Można je jeść na śniadanie, lunch, obiad i kolację. I o każdej porze smakują równie dobrze. Wersja z jajkiem i łososiem to najlepsza opcja na rozpoczęcie dnia. Wkładka z dyni będzie odpowiednim wyborem na szybki i lekki lunch. Większy głód zaspokoją jagnięce kofty z tzatzikami, a zakończenie dnia niskokalorycznymi falafelami z bobu sprawi, że będziesz czuć się najedzona, ale nieprzejedzona. A to tylko 4 spośród nieskończonej ilości smakowitych kombinacji.

REKLAMA

Wrapy z łososiem, jajkiem i guacamole

To pozycja warta dopisania do śniadaniowego menu. Zawarta w łososiu i jajkach witamina D dba o zdrowie kości i wspomaga zrzucanie zbędnych kilogramów. Badania sugerują, że regularnie dostarczana może ograniczać wzrost ilości komórek tłuszczowych.

Składniki:

  • 1⁄2 awokado
  • 1⁄2 łyżeczki drobno posiekanej papryczki chili
  • odrobina soku z cytryny
  • 2 jajka, ugotowane na półmiękko i obrane
  • 40 g majonezu light
  • 2 pełnoziarniste tortille
  • 60 g łososia wędzonego na gorąco
  • 30 g rukoli
  • szczypta płatków chili
  • sól i pieprz

Metoda:

  1. Zacznij od rozgniecenia awokado widelcem. Dodaj do niego płatki chili, sól, pieprz oraz sok z cytryny i wymieszaj. Gotowe guacamole odstaw.
  2. Jajka pokrój na mniejsze kawałki i wymieszaj z majonezem i odrobiną soli oraz pieprzu.
  3. Na podgrzane (na patelni, w piekarniku lub w mikrofalówce) tortille wyłóż łyżkę guacamole, połowę jajek z majonezem i pół porcji łososia.
  4. Do wrapa dorzuć nieco rukoli i płatków chili. Zwiń i wcinaj.

ZOBACZ TEŻ: Guacamole w dwóch odsłonach

Wrapy z jagnięcymi koftami

Jedna porcja jagnięciny zawiera 45% zalecanej dziennej porcji cynku, który wspomaga produkcję testosteronu i, co za tym idzie, podnosi libido – zarówno u mężczyzn, jak i u kobiet.

Składniki:

  • 200 g chudej mielonej jagnięciny
  • garść liści oregano, posiekanych
  • garść liści tymianku, posiekanych
  • szczypta mielonego kuminu
  • szczypta mielonej kolendry
  • szczypta mielonych goździków
  • szczypta mielonego kardamonu
  • 1⁄2 łyżeczki ziaren gorczycy
  • 1⁄2 łyżeczki płatków chili
  • 1 ząbek czosnku, posiekany
  • odrobina oliwy
  • 80 g czerwonej kapusty, posiekanej
  • odrobina soku z cytryny
  • 2 pełnoziarniste tortille
  • 1 pomidor, pokrojony w plastry
  • 5 g świeżego chili, drobno posiekanego
  • garść liści mięty, posiekanych
  • Na tzatziki:
  • 50 g naturalnego jogurtu
  • 30 g ogórka, startego
  • szczypta wędzonej papryki

Metoda:

  1. Mielone mięso wymieszaj z ziołami, przyprawami i czosnkiem. Następnie uformuj niewielkie, podłużne kotleciki.
  2. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, polej oliwą i wyłóż na nią kofty. Wstaw do nagrzanego do 200 °C piekarnika i piecz przez 10 minut.
  3. Kapustę wymieszaj z sokiem z cytryny i odrobiną oliwy oraz soli.
  4. Składniki na tzatziki połącz w misce.
  5. Na tortille wyłóż kotleciki, kapustę, pomidora, miętę oraz tzatziki i zwiń.

REKLAMA

REKLAMA

Wrapy z pieczoną dynią i czerwoną cebulą

Porcja dyni piżmowej (a raczej zawarta w niej witamina A) wspiera działanie układu odpornościowego. Jej niedobór może zwiększać ryzyko infekcji, a także wydłużać czas rekonwalescencji. Wcinaj na zdrowie!

Składniki:

  • 1 dynia piżmowa
  • 1 czerwona cebula, posiekana
  • 1 łyżka oliwy
  • szczypta mielonego kuminu
  • szczypta mielonej kolendry
  • szczypta sumaku
  • szczypta płatków chili
  • szczypta czarnego sezamu
  • 40 g naturalnego jogurtu
  • 5 g liści mięty, posiekanych
  • 1⁄2 łyżeczki soku z granatu
  • 2 pełnoziarniste wrapy
  • 4 liście cykorii
  • 5 g płatków migdałów
  • 1 łyżka mieszanki nasion do sałatek

Metoda:

  1. Piekarnik rozgrzej do 200 °C. Dynię obierz ze skóry, przekrój wzdłuż na pół i pokrój w niewielkie łódeczki.
  2. Pokrojoną dynię wrzuć do miski razem z cebulą i wymieszaj z oliwą, przyprawami oraz sezamem. Całość przełóż na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i piecz przez 25 minut.  Jogurt wymieszaj z miętą i sokiem z granatu. Na każdy placek wyłóż trochę sosu, pieczoną dynię, cykorię, migdały i podprażone nasiona. W bonusie możesz też dorzucić granat.

Wrapy z zielonymi falafelami

Tradycyjne falafele przygotowuje się z ciecierzycy. W naszej wersji jej rolę odgrywa inne warzywo strączkowe – bób. Zawiera 7,5 g białka na 100 g produktu, jest delikatniejszy, a w duecie z groszkiem robi smaczne zamieszanie.

Składniki:

  • 200 g bobu
  • 50 g zielonego groszku
  • 1 pęczek mięty, posiekanej
  • szczypta mielonego kuminu
  • szczypta pieprzu cayenne
  • szczypta ziaren czarnuszki
  • skórka i sok z 1⁄2 cytryny
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • kapka oliwy
  • 2 pełnoziarniste wrapy
  • 40 g roszponki
  • 5 g prażonych nasion, np. słonecznika, sezamu lub siemienia lnianego

Metoda:

  1. Piekarnik rozgrzej do 180 °C. Do misy blendera wrzuć bób, groszek, miętę, przyprawy, sól, sok, skórkę z limonki i zblenduj. Na koniec dodaj mąką i wszystko dokładnie wymieszaj.
  2. Z powstałej masy formuj jednakowej wielkości kulki, a następnie każdą z nich lekko spłaszcz.
  3. Na patelni na średnim ogniu rozgrzej oliwę. Smaż na niej falafele do momentu, aż będą lekko chrupiące. Następnie przełóż je na blachę i piecz jeszcze 5 minut.
  4. Tortille wyłóż roszponką, dodaj nasiona i falafele. W razie potrzeby możesz dołożyć nieco vegan majo.

ZOBACZ TEŻ: Desery bez cukru - 4 świetne przepisy

Zobacz również:
Wolimy jechać, biegać, siedzieć i stać niż chodzić bez sensu. Tylko że chodzenie zawsze ma sens. I to nie byle jaki. Chodź, nie pożałujesz.
ZOBACZ WIĘCEJ

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA