[ X ]

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu), wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych na zasadach wskazanych w "Polityce prywatności"

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
PODZIEL SIĘ


OCEŃ
3.0

4 produkty, które warto mieć pod ręką

Oto krótka lista przekąsek, które dobrze jest mieć przy sobie.

1. Guma do żucia

Już jeden listek może poprawić Twoją uwagę i przyspieszyć proces przetwarzania informacji. Naukowcy z Wielkiej Brytanii poprosili badanych, aby wypełnili cztery testy. Część mogła korzystać z gumy, reszta musiała się zachowywać jak na prawdziwym egzaminie przystało. Okazało się, że żucie przyspiesza dostarczanie glukozy do mózgu, poprawiając funkcje kognitywne. Dodatkowo wspomaga naukę, co dowiodło inne brytyjskie badanie. Okazuje się bowiem, że jeżeli chcesz zapamiętać kilka włoskich słówek, przyjdzie Ci to zdecydowanie łatwiej, gdy Twoja szczęka pracuje równie aktywnie, co umysł.

ZOBACZ: Wpływ gumy do żucia na koncentrację i inne ciekawostki o mózgu

2. Orzechy

Większość orzechów jest bogata w cholinę, czyli składnych odżywczy, które poprawia pamięć. Jak wykazali badacze z University of North Carolina at Chapel Hil, jest ona wykorzystywana do wytwarzania neuroprzekaźników, które potem uczestniczą w przesyłaniu sygnałów między nerwami. „Cholina jest również ważna w procesie tworzenia się błon wokół neuronów, które przestają działać, jeśli ich ochronka niszczeje” – mówi dr Steven Zeisel. Dlatego serwuj sobie 50 gramów orzechów, zwłaszcza pistacji, orzechów nerkowca czy migdałów, dzięki czemu bez problemu osiągniesz 425 mg dzienniego spożycia choliny. Jeśli nie masz pewności, że Ci się udało, możesz sobie dołożyć jeszcze dwie łyżki masła orzechowego.

3. Owsianka

Porcja owsianki zapewni Twojemu mózgowi tyle glukozy, ile potrzebuje do sprawnego funkcjonowania. Irańscy naukowcy przeprowadzili na ten temat ciekawe badanie. Podzielili uczestników na trzy grupy. Jedna dostała na śniadanie płatki owsa z mlekiem, druga proteinowy shake (50 g białka), a trzecia napój bez żadnych wartości odżywczych. Okazało się, że ci, którzy rano serwują sobie posiłek bogaty w węglowodany, mają 60 minut później najbardziej wydajne umysły.

WYPRÓBUJ: Owsianki na zdrowe śniadanie [6 przepisów]

4. Truskawki

Oprócz tego, że kojarzą się z latem i są po prostu pyszne, zawierają również dużo witaminy C, która może powstrzymywać chorobę Alzheimera. Zgodnie z analizami przeprowadzonymi dla hrabstwa Cache w Utah, kobiety, które przyswajały jej znaczne ilości, miały mniejsze ryzyko zaburzeń poznawczych. Zgodnie z zaleceniami Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych, powinnaś przyjmować dziennie w pożywieniu 60 mg witaminy C, czyli mniej więcej tyle, ile kryje się w garści truskawek. Skończył się sezon, a do kolejnego jeszcze daleko? Wybieraj jagody albo... szpinak.

ZOBACZ TEŻ: Dietetyczne pojęcia, które musisz znać [przewodnik WH]

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ

REKLAMA

REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij