1. Kanapka z indykiem i hummusem z batatów
Domowej roboty hummus z dodatkiem batatów ma niższą zawartość tłuszczów niż cokolwiek, co możesz kupić w gotowym opakowaniu, a na dodatek jest pełen beta-karotenu, obniżającego ryzyko wystąpienia raka. Fitohormony w nim zawarte też budzą szacunek. Podobne w budowie do kobiecych hormonów pomagają obniżać ciśnienie krwi i poziom cholesterolu, chronią serce i odpędzają widmo osteoporozy.
Jedna porcja: 430 kcal, 12 g tłuszczów (3 g nasyconych), 41 g węglowodanów, 7 g błonnika, 38 g białka
Kanapka (składniki na 2 porcje)
- 4 kromki żytniego chleba
- 55 g hummusu z batatów
- 330 g plastrów ugotowanego indyka (ciemne mięso, bez skóry)
- 110 g kiełków brokułów
Hummus z batatów
- 0,5 kg batatów, obranych i pociętych w małe kostki,
- 225 g ciecierzycy z puszki – opłukanej i osuszonej,
- 55 g tahini,
- 1/2 cytryny, wyciśniętej,
- 2 łyżki oliwy extra vergine,
- 2 ząbki czosnku, posiekane,
- 1 łyżka cukru trzcinowego,
- 1 łyżka świeżej szałwii,
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki,
- 1/2 łyżeczki kuminu,
- sól, pieprz.
1. Ugotuj słodkie ziemniaki do miękkości i wystudź. Wrzuć wszystkie składniki do blendera i zmiksuj na gładko.
2. Przyrumień kromki w tosterze, wysmaruj je na bogato humusem, dodaj indyka, posyp kiełkami i przykryj kromkami.