[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
5.0

4 oryginalne przepisy na dania z truskawkami

Wiadomo, że truskawki smakują świetnie z jogurtem lub w koktajlu, ale tym razem zaskoczymy Cię ich kulinarną wszechstronnością. Oto cztery oryginalne przepisy na dania z truskawkami, po których pokochasz ten owoc jeszcze bardziej.

truskawki, owoce Truskawkowy zawrót głowy.

Śniadanie

Niby-owsianka z chia, daktylami i truskawkami

Kcal: 325 Tłuszcze nasycone: 3,7 g Cukier: 37,4 g

Składniki na 2 porcje:

  • 80 ml mleka migdałowego
  • 180 g truskawek
  • plus trochę do przybrania
  • 8 miękkich daktyli bez pestek
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 60 g nasion chia

Sposób przygotowania:

  1. Zblenduj wszystkie składniki z wyjątkiem nasion chia.
  2. Teraz dorzuć nasiona i energicznie mieszaj przez minutę.
  3. Przelej do misek i wrzuć do środka
  4. Jeszcze raz zamieszaj. Śniadanie podano.

Lunch

Spaghetti z cukinii z sosem pomidorowo-truskawkowym

Kcal: 490 Tłuszcze nasycone: 6,7 g Cukier: 9,4 g

Składniki na 3 porcje:

  • 200 g truskawek
  • 100 g pomidorków cherry
  • 90 g suszonych pomidorów moczonych min. 3 godziny
  • 140 g nerkowców, moczonych całą noc
  • sok z 1 cytryny
  • 2 łyżki oliwy extra virgin
  • 20 g liści bazylii
  • 1 łyżeczka słodkiej, wędzonej papryki
  • 3 średnie cukinie
  • garść truskawek, pomidorków cherry i bazylii do przybrania

Sposób przygotowania:

  1. Zmiksuj wszystkie składniki sosu do gładkiej konsystencji
  2. Użyj spiralizera lub obieraczki i zrób z cukinni spaghetti
  3. Najlepsze jest podane na zimno z surowym makaronem, ale możesz też wrzucić makaron na chwilę na patelnię z rozgrzaną odrobiną oliwy. Dorzuć na wierzch plasterki truskawek, połówki pomidorków i listki bazylii. Buon appetito.

Przekąska

Niby-sernik na zimno z truskawkami

Kcal: 480 Tłuszcze nasycone: 20,9 g Cukier: 18,4 g

Składniki na 12 porcji:

  • 150 g daktyli, moczonych min. 3 godziny
  • 115 g orzechów brazylijskich
  • 45 g wiórków kokosowych
  • szczypta soli
  • 260 g nerkowców, moczonych całą noc
  • 210 g oleju kokosowego, roztopionego
  • 120 ml soku z limonki
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 140 g ksylitolu
  • 600 g truskawek
  • 5 daktyli, bez pestek
  • 110 g syropu z agawy
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Sposób przygotowania: 

  1. Zblenduj wszystkie składniki bazy (daktyle, orzechy brazylijskie, wiórki kokosowe i sól), przełóż miksturę do foremki i dociśnij ją do dna.
  2. Zblenduj składniki kremu do gładkości i rozprowadź go równomiernie na bazie w foremce. Wstaw formę do lodówki na przynajmniej 3 godziny.
  3. Zblenduj 200 g truskawek, syrop z agawy, daktyle i ekstrakt z wanilii.
  4. Pokrój pozostałe truskawki w ćwiartki i wrzuć je do polewy. Wyjmij formę z lodówki i wylej polewę na wierzch. Teraz wyjmij ciasto z formy i podziel na kawałki.
  5. Skądinąd ciasto się świetnie zamraża – nawet do 2 miesięcy – ale bez polewy. Tę zawsze trzeba robić na świeżo.

REKLAMA

REKLAMA

truskawki na cerę fot. shutterstock.com

Kolacja

Sushi nori z ryżem słonecznikowym, awokado i truskawkami

Kcal: 510 Tłuszcze nasycone: 6,2 g Cukier: 7 g

Składniki na 3 porcje:

  • 3 arkusze glonów nori
  • 180 g ziaren słonecznika, moczonych całą noc
  • 4 suszone pomidory, moczone przez 3 godziny
  • 2 łyżki białej pasty miso
  • pół ogórka
  • garść truskawek
  • 1 awokado
  • sos sojowy

Sposób przygotowania:

  1. Zblenduj grubo wszystkie składniki ryżu - ziarna słonecznika, suszone pomidory i pastę miso
  2. Rozłóż arkusze nori – błyszczącą stroną do spodu – i rozsmaruj pastę od krawędzi do środka arkusza.
  3. Drobno posiekaj ogórka, truskawki i ułóż je na wysmarowanej pastą części arkuszy.
  4. Zroluj arkusze ruchem od siebie, tworząc rurkę z nadzieniem w środku. Zwilż wodą końcówki rurki i dociśnij, by się zamknęły.
  5. Podawaj z ostrym nożem do cięcia na kawałki i miseczką sosu sojowego do zamaczania.

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij