Śniadanie
Niby-owsianka z chia, daktylami i truskawkami
Kcal: 325 Tłuszcze nasycone: 3,7 g Cukier: 37,4 g
Składniki na 2 porcje:
- 80 ml mleka migdałowego
- 180 g truskawek
- plus trochę do przybrania
- 8 miękkich daktyli bez pestek
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 60 g nasion chia
Sposób przygotowania:
- Zblenduj wszystkie składniki z wyjątkiem nasion chia.
- Teraz dorzuć nasiona i energicznie mieszaj przez minutę.
- Przelej do misek i wrzuć do środka
- Jeszcze raz zamieszaj. Śniadanie podano.
ZOBACZ TEŻ: Dlaczego pomidor nie ma smaku?
Lunch
Spaghetti z cukinii z sosem pomidorowo-truskawkowym
Kcal: 490 Tłuszcze nasycone: 6,7 g Cukier: 9,4 g
Składniki na 3 porcje:
- 200 g truskawek
- 100 g pomidorków cherry
- 90 g suszonych pomidorów moczonych min. 3 godziny
- 140 g nerkowców, moczonych całą noc
- sok z 1 cytryny
- 2 łyżki oliwy extra virgin
- 20 g liści bazylii
- 1 łyżeczka słodkiej, wędzonej papryki
- 3 średnie cukinie
- garść truskawek, pomidorków cherry i bazylii do przybrania
Sposób przygotowania:
- Zmiksuj wszystkie składniki sosu do gładkiej konsystencji
- Użyj spiralizera lub obieraczki i zrób z cukinni spaghetti
- Najlepsze jest podane na zimno z surowym makaronem, ale możesz też wrzucić makaron na chwilę na patelnię z rozgrzaną odrobiną oliwy. Dorzuć na wierzch plasterki truskawek, połówki pomidorków i listki bazylii. Buon appetito.
ZOBACZ TEŻ: Jaki miód wybrać? [najzdrowsze rodzaje]
Przekąska
Niby-sernik na zimno z truskawkami
Kcal: 480 Tłuszcze nasycone: 20,9 g Cukier: 18,4 g
Składniki na 12 porcji:
- 150 g daktyli, moczonych min. 3 godziny
- 115 g orzechów brazylijskich
- 45 g wiórków kokosowych
- szczypta soli
- 260 g nerkowców, moczonych całą noc
- 210 g oleju kokosowego, roztopionego
- 120 ml soku z limonki
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 140 g ksylitolu
- 600 g truskawek
- 5 daktyli, bez pestek
- 110 g syropu z agawy
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Sposób przygotowania:
- Zblenduj wszystkie składniki bazy (daktyle, orzechy brazylijskie, wiórki kokosowe i sól), przełóż miksturę do foremki i dociśnij ją do dna.
- Zblenduj składniki kremu do gładkości i rozprowadź go równomiernie na bazie w foremce. Wstaw formę do lodówki na przynajmniej 3 godziny.
- Zblenduj 200 g truskawek, syrop z agawy, daktyle i ekstrakt z wanilii.
- Pokrój pozostałe truskawki w ćwiartki i wrzuć je do polewy. Wyjmij formę z lodówki i wylej polewę na wierzch. Teraz wyjmij ciasto z formy i podziel na kawałki.
- Skądinąd ciasto się świetnie zamraża – nawet do 2 miesięcy – ale bez polewy. Tę zawsze trzeba robić na świeżo.
Komentarze