Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
5.0

4 dania, dzięki którym pokochasz chili

Im częściej jesz ostre dania, tym bardziej je lubisz. Za chwilę dorzucisz chili do porannego musli i wyjdzie Ci to tylko na dobre. WH namawia do doprawienia sobie życia.

ostre potrawy fot. Christopher Testani

Kapsaicynie, głównej substancji nadającej ostrość paprykom, poświęcono już tomy opracowań naukowych. I wszystkie w jednym są zgodne: jest świetna i świetnie na nas działa. Pobudza żołądek do produkcji kwasów trawiennych, przyspiesza metabolizm i spalanie kalorii, chroni przed cukrzycą, osteoporozą, nadciśnieniem, chorobami serca i nowotworami oraz dzielnie zwalcza hordy wolnych rodników. Więcej zachęt? Poprawia też ukrwienie i zwiększa libido.

Kalafior tikka masala

W jednej porcji: 230 kcal, 13 g tłuszczów (w tym 4 g tłuszczów nasyconych), 24 g węglowodanów, 11 g cukru, 7 g błonnika, 7 g białka

Składniki na 4 porcje:

  • 1 kalafior
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 cebuli, posiekanej
  • 2 łyżeczki imbiru, startego
  • 1 papryka serrano, zblendowana
  • 1 łyżka curry
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 puszka pomidorów
  • 1/4 szklanki gęstej śmietany
  • 1/2 szklanki posiekanej kolendry

Sposób przygotowania:

1. Rozgrzej piekarnik do 205 °C. Skrop różyczki kalafiora 1 łyżką oleju i wyłóż je na blasze. Piecz około 20 minut.

2. Rozgrzej pozostały olej na patelni i podsmaż cebulę ok. 5 minut. Dodaj imbir, paprykę, curry, przecier i gotuj minutę. Teraz posól i dodaj pomidory z puszki, przykryj i gotuj 15 min. Zdejmij z ognia, wmieszaj śmietanę i połowę posiekanej kolendry.

3. Rozdziel sos do 4 misek, połóż na wierzch upieczone różyczki kalafiora i posyp resztą kolendry.

Źródło ostrości: papryka serrano

Mała, ostra, o intensywnym roślinnym smaku. W duecie z imbirem zmniejsza bolesność mięśni po wysiłku i działa przeciwzapalnie.

Podkręć: dodaj szczyptę soli, która uwrażliwia kubki smakowe na ostrość.

Ugaś: hinduski sposób to jogurt naturalny z pokrojonym w kostki ogórkiem.

ostre potrawy fot. Christopher Testani

Wieprzowina po syczuańsku

W jednej porcji: 270 kcal, 16 g tłuszczów (w tym 3 g tłuszczów nasyconych), 13 g węglowodanów, 6 g cukru, 3 g błonnika, 21 g białka

Składniki na 4 porcje:

  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
  • 1,5 łyżeczki sosu sojowego
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 2 łyżki wody
  • 2 łyżki oleju arachidowego
  • 2 szklanka zielonej fasolki szparagowej
  • 10 suszonych czerwonych chili, posiekanych
  • 1 łyżeczka ziaren pieprzu syczuańskiego
  • 350 g polędwiczki wieprzowej, pokrojonej w paski
  • 2,5 cm korzenia imbiru, plasterki
  • 3 ząbki czosnku, plasterki
  • 5 dymek, pokrojone tylko białe części
  • 1/4 szklanki orzechów arachidowych, posiekanych

Sposób przygotowania:

1. Zrób sos: wymieszaj pierwszych 6 składników z listy i odstaw.

2. Rozgrzej na średnim ogniu na dużej patelni olej arachidowy. Wrzuć fasolki i podsmażaj 3-5 minut, mieszając. Dodaj chili i ziarna pieprzu i smaż ok. minuty.

3. Wrzuć mięso i smaż 1-2 minuty, stale mieszając. Dodaj imbir, czosnek oraz dymkę i dodatkowe 2-3 minuty smażenia. Teraz wlej sos i gotuj jeszcze minutę, aż zgęstnieje. Posyp orzeszkami ziemnymi i gotowe.

Źródło ostrości: suszone chili

Są małe, czerwone i groźne. Podczas procesu suszenia tracą swój roślinny, lekko owocowy posmak i nabierają jeszcze więcej ostrości. W jednym daniu z pieprzem syczuańskim nakręcą metabolizm do kosmicznych prędkości.

Podkręć: skrop danie na talerzu olejem z chili

Ugaś: podawaj z ryżem. Skrobia złagodzi ostrość

ostre potrawy fot. Christopher Testani

Małże z winem i płatkami czerwonego chili

W jednej porcji: 310 kcal, 5 g tłuszczów (w tym 1 g tłuszczów nasyconych), 46 g węglowodanów, 2 g cukru, 2 g błonnika, 15 g białka

Składniki na 4 porcje:

  • 1 łyżka oliwy
  • 1/4 szklanki cebuli, posiekanej
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/4 łyżeczki płatków chili
  • 1/2 szklanki wytrawnego, białego wina
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 kg małży, ok. 22 sztuk
  • 225 g linguine, ugotowanych zgodnie z instrukcją na opakowaniu

Sposób przygotowania:

1. Rozgrzej oliwę w dużym garnku na średnim ogniu i wrzuć cebulę, plasterki czosnku i płatki chili. Podsmażaj ok. 5 minut, mieszając.

2. Wlej wino i wodę i doprowadź do wrzenia. Teraz wrzuć małże i przykryj. Gotuj ok. 5 minut, aż wszystkie muszle się otworzą (wyrzuć te, które pozostaną zamknięte).

3. Rozdziel makaron na 4 talerze, potem sprawiedliwie, po równo, małże i posyp posiekaną natką pietruszki.

Źródło ostrości: płatki chili

Już szczypta potrafi ożywić nawet najnudniejsze danie. Warto też pamiętać, że temperatura podbija ostrość – im danie bardziej gorące, ty m odczucie ostrości mocniejsze. Wspólnie z czosnkiem zmniejszają ryzyko raka.

Podkręć: posyp posiekanymi i marynowanymi chili.

Ugaś: połowę płatków chili zastąp wędzoną papryką.

ostre potrawy fot. Christopher Testani

Palący kurczak

W jednej porcji: 345 kcal, 18 g tłuszczów (w tym 3 g tłuszczów nasyconych), 12 g węglowodanów, 7 g cukru, 1,5 g błonnika, 34 g białka

Składniki na 4 porcje:

  • 1/3 szklanki oleju
  • 1/4 szklanki soku z limonki
  • 1 czerwona cebula, posiekana
  • 1 papryka habanero
  • 3 dymki, posiekane w całości
  • 3 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 łyżka świeżego tymianku
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 2 łyżeczki ziela angielskiego, zmielonego
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki pieprzu, świeżo zmielonego
  • 1,5 kg udek kurczaka, bez skory i kości

Sposób przygotowania:

1. Zblenduj wszystkie składniki oprócz, rzecz jasna, kurczaka. Połowę zalewy wlej do worka z zatrzaskiem, włóż do niego mięso, zamknij, wstrząśnij i wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny. Resztę zalewy wlej do pojemnika i też do lodówki.

2. Rozgrzej grilla lub patelnię, zdejmij z mięsa nadmiar marynaty i smaż ok. 5 minut na stronę. Podawaj z zalewą z lodówki w charakterze sosu.

Źródło ostrości: papryka habanero

Z powszechnie dostępnych na rynku habanero ma najwyższą koncentrację kapsaicyny, więc można spodziewać się piekła. Ale w parze ze słodkim cynamonem ureguluje poziom cukru we krwi.

Podkręć: dodaj do marynaty ostry sos tabasco lub sriracha.

Ugaś: pozbądź się pestek i białych błon z habanero.

Spróbuj także potraw na słodko z odrobiną pikanterii. Nieoczywiste połączenie kakao i chilli podkręci nie tylko smak potraw, ale również Twój metabolizm!

Komentarze

 (4)
ZOBACZ KOMENTARZE
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij