Kapsaicynie, głównej substancji nadającej ostrość paprykom, poświęcono już tomy opracowań naukowych. I wszystkie w jednym są zgodne: jest świetna i świetnie na nas działa. Pobudza żołądek do produkcji kwasów trawiennych, przyspiesza metabolizm i spalanie kalorii, chroni przed cukrzycą, osteoporozą, nadciśnieniem, chorobami serca i nowotworami oraz dzielnie zwalcza hordy wolnych rodników. Więcej zachęt? Poprawia też ukrwienie i zwiększa libido.
Kalafior tikka masala
W jednej porcji: 230 kcal, 13 g tłuszczów (w tym 4 g tłuszczów nasyconych), 24 g węglowodanów, 11 g cukru, 7 g błonnika, 7 g białka
Składniki na 4 porcje:
- 1 kalafior
- 2 łyżki oleju
- 1/2 cebuli, posiekanej
- 2 łyżeczki imbiru, startego
- 1 papryka serrano, zblendowana
- 1 łyżka curry
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 puszka pomidorów
- 1/4 szklanki gęstej śmietany
- 1/2 szklanki posiekanej kolendry
Sposób przygotowania:
1. Rozgrzej piekarnik do 205 °C. Skrop różyczki kalafiora 1 łyżką oleju i wyłóż je na blasze. Piecz około 20 minut.
2. Rozgrzej pozostały olej na patelni i podsmaż cebulę ok. 5 minut. Dodaj imbir, paprykę, curry, przecier i gotuj minutę. Teraz posól i dodaj pomidory z puszki, przykryj i gotuj 15 min. Zdejmij z ognia, wmieszaj śmietanę i połowę posiekanej kolendry.
3. Rozdziel sos do 4 misek, połóż na wierzch upieczone różyczki kalafiora i posyp resztą kolendry.
Źródło ostrości: papryka serrano
Mała, ostra, o intensywnym roślinnym smaku. W duecie z imbirem zmniejsza bolesność mięśni po wysiłku i działa przeciwzapalnie.
Podkręć: dodaj szczyptę soli, która uwrażliwia kubki smakowe na ostrość.
Ugaś: hinduski sposób to jogurt naturalny z pokrojonym w kostki ogórkiem.
Komentarze
~Beata, 2018-03-24 19:25:39
Potwierdzenie zgłoszenia naruszenia regulaminu
Czy zgłoszony wpis zawiera treści niezgodne z regulaminem?