4 dania, dzięki którym pokochasz chili

Im częściej jesz ostre dania, tym bardziej je lubisz. Za chwilę dorzucisz chili do porannego musli i wyjdzie Ci to tylko na dobre. WH namawia do doprawienia sobie życia.

ostre potrawy fot. Christopher Testani
fot. Christopher Testani

Kapsaicynie, głównej substancji nadającej ostrość paprykom, poświęcono już tomy opracowań naukowych. I wszystkie w jednym są zgodne: jest świetna i świetnie na nas działa. Pobudza żołądek do produkcji kwasów trawiennych, przyspiesza metabolizm i spalanie kalorii, chroni przed cukrzycą, osteoporozą, nadciśnieniem, chorobami serca i nowotworami oraz dzielnie zwalcza hordy wolnych rodników. Więcej zachęt? Poprawia też ukrwienie i zwiększa libido.

REKLAMA

Kalafior tikka masala

W jednej porcji: 230 kcal, 13 g tłuszczów (w tym 4 g tłuszczów nasyconych), 24 g węglowodanów, 11 g cukru, 7 g błonnika, 7 g białka

Składniki na 4 porcje:

  • 1 kalafior
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 cebuli, posiekanej
  • 2 łyżeczki imbiru, startego
  • 1 papryka serrano, zblendowana
  • 1 łyżka curry
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 puszka pomidorów
  • 1/4 szklanki gęstej śmietany
  • 1/2 szklanki posiekanej kolendry

Sposób przygotowania:

1. Rozgrzej piekarnik do 205 °C. Skrop różyczki kalafiora 1 łyżką oleju i wyłóż je na blasze. Piecz około 20 minut.

2. Rozgrzej pozostały olej na patelni i podsmaż cebulę ok. 5 minut. Dodaj imbir, paprykę, curry, przecier i gotuj minutę. Teraz posól i dodaj pomidory z puszki, przykryj i gotuj 15 min. Zdejmij z ognia, wmieszaj śmietanę i połowę posiekanej kolendry.

3. Rozdziel sos do 4 misek, połóż na wierzch upieczone różyczki kalafiora i posyp resztą kolendry.

Źródło ostrości: papryka serrano

Mała, ostra, o intensywnym roślinnym smaku. W duecie z imbirem zmniejsza bolesność mięśni po wysiłku i działa przeciwzapalnie.

Podkręć: dodaj szczyptę soli, która uwrażliwia kubki smakowe na ostrość.

Ugaś: hinduski sposób to jogurt naturalny z pokrojonym w kostki ogórkiem.

REKLAMA

REKLAMA

ostre potrawy fot. Christopher Testani
fot. Christopher Testani

Wieprzowina po syczuańsku

W jednej porcji: 270 kcal, 16 g tłuszczów (w tym 3 g tłuszczów nasyconych), 13 g węglowodanów, 6 g cukru, 3 g błonnika, 21 g białka

Składniki na 4 porcje:

  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
  • 1,5 łyżeczki sosu sojowego
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 2 łyżki wody
  • 2 łyżki oleju arachidowego
  • 2 szklanka zielonej fasolki szparagowej
  • 10 suszonych czerwonych chili, posiekanych
  • 1 łyżeczka ziaren pieprzu syczuańskiego
  • 350 g polędwiczki wieprzowej, pokrojonej w paski
  • 2,5 cm korzenia imbiru, plasterki
  • 3 ząbki czosnku, plasterki
  • 5 dymek, pokrojone tylko białe części
  • 1/4 szklanki orzechów arachidowych, posiekanych

Sposób przygotowania:

1. Zrób sos: wymieszaj pierwszych 6 składników z listy i odstaw.

2. Rozgrzej na średnim ogniu na dużej patelni olej arachidowy. Wrzuć fasolki i podsmażaj 3-5 minut, mieszając. Dodaj chili i ziarna pieprzu i smaż ok. minuty.

3. Wrzuć mięso i smaż 1-2 minuty, stale mieszając. Dodaj imbir, czosnek oraz dymkę i dodatkowe 2-3 minuty smażenia. Teraz wlej sos i gotuj jeszcze minutę, aż zgęstnieje. Posyp orzeszkami ziemnymi i gotowe.

Źródło ostrości: suszone chili

Są małe, czerwone i groźne. Podczas procesu suszenia tracą swój roślinny, lekko owocowy posmak i nabierają jeszcze więcej ostrości. W jednym daniu z pieprzem syczuańskim nakręcą metabolizm do kosmicznych prędkości.

Podkręć: skrop danie na talerzu olejem z chili

Ugaś: podawaj z ryżem. Skrobia złagodzi ostrość

REKLAMA

ostre potrawy fot. Christopher Testani
fot. Christopher Testani

Małże z winem i płatkami czerwonego chili

W jednej porcji: 310 kcal, 5 g tłuszczów (w tym 1 g tłuszczów nasyconych), 46 g węglowodanów, 2 g cukru, 2 g błonnika, 15 g białka

Składniki na 4 porcje:

  • 1 łyżka oliwy
  • 1/4 szklanki cebuli, posiekanej
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/4 łyżeczki płatków chili
  • 1/2 szklanki wytrawnego, białego wina
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 kg małży, ok. 22 sztuk
  • 225 g linguine, ugotowanych zgodnie z instrukcją na opakowaniu

Sposób przygotowania:

1. Rozgrzej oliwę w dużym garnku na średnim ogniu i wrzuć cebulę, plasterki czosnku i płatki chili. Podsmażaj ok. 5 minut, mieszając.

2. Wlej wino i wodę i doprowadź do wrzenia. Teraz wrzuć małże i przykryj. Gotuj ok. 5 minut, aż wszystkie muszle się otworzą (wyrzuć te, które pozostaną zamknięte).

3. Rozdziel makaron na 4 talerze, potem sprawiedliwie, po równo, małże i posyp posiekaną natką pietruszki.

Źródło ostrości: płatki chili

Już szczypta potrafi ożywić nawet najnudniejsze danie. Warto też pamiętać, że temperatura podbija ostrość – im danie bardziej gorące, ty m odczucie ostrości mocniejsze. Wspólnie z czosnkiem zmniejszają ryzyko raka.

Podkręć: posyp posiekanymi i marynowanymi chili.

Ugaś: połowę płatków chili zastąp wędzoną papryką.

REKLAMA

REKLAMA

ostre potrawy fot. Christopher Testani
fot. Christopher Testani

Palący kurczak

W jednej porcji: 345 kcal, 18 g tłuszczów (w tym 3 g tłuszczów nasyconych), 12 g węglowodanów, 7 g cukru, 1,5 g błonnika, 34 g białka

Składniki na 4 porcje:

  • 1/3 szklanki oleju
  • 1/4 szklanki soku z limonki
  • 1 czerwona cebula, posiekana
  • 1 papryka habanero
  • 3 dymki, posiekane w całości
  • 3 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 łyżka świeżego tymianku
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 2 łyżeczki ziela angielskiego, zmielonego
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki pieprzu, świeżo zmielonego
  • 1,5 kg udek kurczaka, bez skory i kości

Sposób przygotowania:

1. Zblenduj wszystkie składniki oprócz, rzecz jasna, kurczaka. Połowę zalewy wlej do worka z zatrzaskiem, włóż do niego mięso, zamknij, wstrząśnij i wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny. Resztę zalewy wlej do pojemnika i też do lodówki.

2. Rozgrzej grilla lub patelnię, zdejmij z mięsa nadmiar marynaty i smaż ok. 5 minut na stronę. Podawaj z zalewą z lodówki w charakterze sosu.

Źródło ostrości: papryka habanero

Z powszechnie dostępnych na rynku habanero ma najwyższą koncentrację kapsaicyny, więc można spodziewać się piekła. Ale w parze ze słodkim cynamonem ureguluje poziom cukru we krwi.

Podkręć: dodaj do marynaty ostry sos tabasco lub sriracha.

Ugaś: pozbądź się pestek i białych błon z habanero.

Spróbuj także potraw na słodko z odrobiną pikanterii. Nieoczywiste połączenie kakao i chilli podkręci nie tylko smak potraw, ale również Twój metabolizm!

Zobacz również:
Na siłowni lubimy sprawdzone rozwiązania, a jeszcze bardziej nowe wyzwania. Liny podpadają pod obydwa kryteria. Trenując z nimi, będziesz wyglądać i czuć się jak twardzielka. Opanuj podstawy i spróbuj kilku nowych ruchów.
ZOBACZ WIĘCEJ

Komentarze

 (1)
ZOBACZ KOMENTARZE
REKLAMA