
Krem z dyni i batatów
Składniki na 4 porcje:
- 1 dynia piżmowa
- 2 ząbki czosnku
- 2 bataty
- 25 g masła
- 1 cebula
- 1 l bulionu
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- 1 łyżeczka sproszkowanej kurkumy
- 1 łyżeczka sproszkowanego imbiru
- szczypta gałki muszkatołowej
- listki tymianku
Sposób przygotowania:
- Obierz dynię, usuń nasiona i pokrój w kostkę. Bataty obierz i również pokrój w kostkę.
- W dużym garnku roztop masło i zeszklij posiekaną cebulę i czosnek. Wsyp kostki dyni i batatów, dopraw solą, kurkumą i imbirem, podsmażaj przez około 5 minut.
- Wlej gorący bulion, zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj do miękkości. Zblenduj (z odrobiną mleka lub słodkiej śmietany – opcjonalnie), dopraw i podawaj posypane grzankami i tymiankiem.
ZOBACZ TEŻ: Rodzaje dyni, których musisz spróbować

Spaghetti ze szpinakiem
Składniki na 2 porcje:
- 1 dynia makaronowa
- 2 ząbki czosnku
- 1/4 szkl. oliwy extra vergine
- 2 szkl. listków szpinaku baby
- 2 łyżki pestek dyni
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- kilka pieczarek
Sposób przygotowania:
- Dynię makaronową przekrój wzdłuż na pół, wyjmij łyżką pestki, posyp solą, pieprzem i skrop oliwą. Wstaw do pie-karnika (miąższem do spodu) i piecz 30 minut w temperaturze 180 °C.
- Wyjmij, ostudź i widelcem wyskrob miąższ z połówek, tak by powstały nitki.
- Na dużej patelni rozgrzej oliwę i podsmaż posiekany czosnek. Dorzuć plasterki pieczarek, po chwili liście szpinaku i wymieszaj. Wsyp nitki makaronu, delikatnie wymieszaj i dopraw. Posyp pestkami dyni i gotowe.
Komentarze