[ X ]

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu), wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych na zasadach wskazanych w "Polityce prywatności"

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
PODZIEL SIĘ


OCEŃ
3.0

3 smaczne przepisy na dania z dyni

Dyniowy sezon w pełni. Wykorzystaj go dobrze.

Krem z dyni i batatów

Składniki na 4 porcje:

  • 1 dynia piżmowa
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 bataty
  • 25 g masła
  • 1 cebula
  • 1 l bulionu
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1 łyżeczka sproszkowanej kurkumy
  • 1 łyżeczka sproszkowanego imbiru
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • listki tymianku

Sposób przygotowania:

  1. Obierz dynię, usuń nasiona i pokrój w kostkę. Bataty obierz i również pokrój w kostkę.
  2. W dużym garnku roztop masło i zeszklij posiekaną cebulę i czosnek. Wsyp kostki dyni i batatów, dopraw solą, kurkumą i imbirem, podsmażaj przez około 5 minut.
  3. Wlej gorący bulion, zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj do miękkości. Zblenduj (z odrobiną mleka lub słodkiej śmietany – opcjonalnie), dopraw i podawaj posypane grzankami i tymiankiem.

ZOBACZ TEŻ: Rodzaje dyni, których musisz spróbować

Spaghetti ze szpinakiem

Składniki na 2 porcje:

  • 1 dynia makaronowa
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/4 szkl. oliwy extra vergine
  • 2 szkl. listków szpinaku baby
  • 2 łyżki pestek dyni
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • kilka pieczarek

Sposób przygotowania:

  1. Dynię makaronową przekrój wzdłuż na pół, wyjmij łyżką pestki, posyp solą, pieprzem i skrop oliwą. Wstaw do pie-karnika (miąższem do spodu) i piecz 30 minut w temperaturze 180 °C.
  2. Wyjmij, ostudź i widelcem wyskrob miąższ z połówek, tak by powstały nitki.
  3. Na dużej patelni rozgrzej oliwę i podsmaż posiekany czosnek. Dorzuć plasterki pieczarek, po chwili liście szpinaku i wymieszaj. Wsyp nitki makaronu, delikatnie wymieszaj i dopraw. Posyp pestkami dyni i gotowe.

REKLAMA

REKLAMA

Chlebek dyniowy

Składniki na 6 porcji:

  • 200 g mąki pszennej
  • 2/3 szklanki miodu
  • 2 duże jajka
  • 1/2 szklanki roztopionego oleju kokosowego
  • 1/4 szklanki mleka
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • 300 g purée z dyni (upieczona i zblendowana dynia)
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 garści orzechów włoskich, posiekanych
  • 1 1/2 łyżki dobrej przyprawy korzennej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • skórka otarta z 1/2 cytryny

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik rozgrzej do 175 °C. Keksówkę o wymiarach ok. 20 x 13 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  2. W jednej misce wymieszaj wszystkie suche składniki, a w drugiej mokre. Mokrą mieszankę wlej do suchej i zmiksuj do połączenia.
  3. Gotowe ciasto przelej do formy i wstaw do piekarnika. Piecz przez 50-60 minut do suchego patyczka. Gdy przestygnie, posyp cukrem pudrem.

ZOBACZ TEŻ: Czy jedzenie sezonowych warzyw pomaga schudnąć? [ekspert odpowiada]

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij