Naładowane witaminami i odżywczymi składnikami, niskokaloryczne, sycące, bo pełne błonnika, rozgrzewające, proste w obsłudze i, co najważniejsze, smaczne. Naprawdę, czego więcej można wymagać od prostego dania? Aha, składniki są tanie i powszechnie dostępne.
Zalety odżywcze fit zupy kremu
Rozdrabnianie warzyw na purée jest dla naszego układu trawiennego świetnym pomysłem, bo zaoszczędza mu pracy. Blender zrobił za niego pierwszy krok, więc od razu można przejść do skutecznego wchłaniania składników odżywczych
Należy jednak zanotować, że rozdrabnianie i gotowanie niektórych warzyw (np. buraków czy marchewki) podwyższa ich indeks glikemiczny, więc cierpiący na cukrzycę typ II muszą z nimi uważać. Z drugiej strony – i bądź tu mądry, człowieku – podgrzewanie karotenoidów, czyli najcenniejszego skarbu np. marchewki, pozwala nam na lepsze i większe ich wchłanianie. Co więc robić? Gotować, ale krótko.
Z czym jeść dietetyczną zupę krem?
Jeżeli chodzi o liczbę kcal, to najlepiej z niczym, ale w WH doskonale wiemy, że zdrowa dieta, to dobrze zbilansowana dieta, dlatego uważamy, że warto dorzucić do zupy krem jakiś dodatek (nawet kosztem kilku dodatkowych kcal). Do zupy kremu pasują:
- grzanki z chleba pełnoziarnistego
- pestki dyni
- ziarna słonecznika
- posiekane orzechy
- natka pietruszki
- koperek
- kolendra
- liście jarmużu (wymasowane i podpieczone)
1. Fit zupa krem marchwiowa
Wartości odżywcze w 1 porcji:
- 230 kcal
- 15 g tłuszczów (2 g tłuszczów nasyconych)
- 24 g węglowodanów
- 7 g cukru
- 4 g błonnika
- 4 g białka
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 200 °C.
- Do brytfanny wrzuć 450 g obranej i pociętej marchwi, 2 przepołowione szalotki, 2 nieobrane ząbki czosnku, 1/2 łyżeczki morskiej soli, 1,5 łyżeczki curry, 1/4 łyżeczki pieprzu i wlej 3 łyżki oleju z awokado.
- Piecz 20-25 minut, obracając warzywa w połowie pieczenia.
- Pozwól warzywom ostygnąć, obierz czosnek, przełóż całość do blendera i zmiksuj.
- Dodaj 2 łyżki masła z nerkowców, 2,5 szklanki bulionu warzywnego i znowu zblenduj.
- Przelej do garnka i podgrzej na średnim ogniu. Wciśnij sok z 1 limonki.
Jesteś fanką zup? Świetnie się składa, bo mamy dla Ciebie sporo ciekawych przepisów. Wypróbuj: