3 przepisy na zupy kremy [niskokaloryczne dania]

Najlepszym przyjacielem człowieka nie jest wcale pies, tylko blender. Przynajmniej w kuchni. Oto 3 propozycje WH na zrobienie z niego dobrego użytku. Specjalnie dla Was przygotowałyśmy przepisy na zupy kremy. Wszystkie dietetyczne, bo poniżej 250 kcal.

| Data aktualizacji: 2020-12-29
zupa krem z marchewki przepis fot. shutterstock.com
fot. shutterstock.com

Naładowane witaminami i odżywczymi składnikami, niskokaloryczne, sycące, bo pełne błonnika, rozgrzewające, proste w obsłudze i, co najważniejsze, smaczne. Naprawdę, czego więcej można wymagać od prostego dania? Aha, składniki są tanie i powszechnie dostępne.

Zalety odżywcze fit zupy kremu

Rozdrabnianie warzyw na purée jest dla naszego układu trawiennego świetnym pomysłem, bo zaoszczędza mu pracy. Blender zrobił za niego pierwszy krok, więc od razu można przejść do skutecznego wchłaniania składników odżywczych

Należy jednak zanotować, że rozdrabnianie i gotowanie niektórych warzyw (np. buraków czy marchewki) podwyższa ich indeks glikemiczny, więc cierpiący na cukrzycę typ II muszą z nimi uważać. Z drugiej strony – i bądź tu mądry, człowieku – podgrzewanie karotenoidów, czyli najcenniejszego skarbu np. marchewki, pozwala nam na lepsze i większe ich wchłanianie. Co więc robić? Gotować, ale krótko.

Z czym jeść dietetyczną zupę krem?

Jeżeli chodzi o liczbę kcal, to najlepiej z niczym, ale w WH doskonale wiemy, że zdrowa dieta, to dobrze zbilansowana dieta, dlatego uważamy, że warto dorzucić do zupy krem jakiś dodatek (nawet kosztem kilku dodatkowych kcal). Do zupy kremu pasują:

  • grzanki z chleba pełnoziarnistego
  • pestki dyni
  • ziarna słonecznika
  • posiekane orzechy
  • natka pietruszki
  • koperek
  • kolendra
  • liście jarmużu (wymasowane i podpieczone)

1. Fit zupa krem marchwiowa

Wartości odżywcze w 1 porcji:

  • 230 kcal
  • 15 g tłuszczów (2 g tłuszczów nasyconych)
  • 24 g węglowodanów
  • 7 g cukru
  • 4 g błonnika
  • 4 g białka

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 200 °C.
  2. Do brytfanny wrzuć 450 g obranej i pociętej marchwi, 2 przepołowione szalotki, 2 nieobrane ząbki czosnku, 1/2 łyżeczki morskiej soli, 1,5 łyżeczki curry, 1/4 łyżeczki pieprzu i wlej 3 łyżki oleju z awokado.
  3. Piecz 20-25 minut, obracając warzywa w połowie pieczenia.
  4. Pozwól warzywom ostygnąć, obierz czosnek, przełóż całość do blendera i zmiksuj.
  5. Dodaj 2 łyżki masła z nerkowców, 2,5 szklanki bulionu warzywnego i znowu zblenduj.
  6. Przelej do garnka i podgrzej na średnim ogniu. Wciśnij sok z 1 limonki.

Jesteś fanką zup? Świetnie się składa, bo mamy dla Ciebie sporo ciekawych przepisów. Wypróbuj:

zupa krem brokułowa przepis fot. shutterstock.com
fot. shutterstock.com

2. Fit zupa krem brokułowa

Wartości odżywcze w jednej porcji:

  • 180 kcal
  • 8 g tłuszczów (1 g tłuszczów nasyconych)
  • 22 g węglowodanów
  • 1 g cukru
  • 9 g błonnika
  • 8 g białka

Sposób przygotowania:

  1. W garnku rozgrzej 2 łyżki oliwy na średnim ogniu. Wrzuć grubo posiekaną małą cebulę, 1/8 łyżeczki morskiej soli i podsmażaj 5 minut.
  2. Wlej 2 łyżki wody, przykryj, zmniejsz ogień i gotuj 15-20 minut. Mieszaj od czasu do czasu.
  3. W garnku do gotowania na parze zagotuj 2 szklanki wody. Połóż na sicie 450 g różyczek brokuła, 2 obrane ząbki czosnku, przykryj i gotuj na parze 8 minut.
  4. Przełóż brokuły, czosnek i wlej 1 szklankę wody z gotowania do blendera.
  5. Dodaj podsmażoną wcześniej cebulę, 1 szkl. ugotowanej białej fasoli z puszki, 2 łyżeczki białej pasty miso, 1,5 szkl. bulionu warzywnego i 2 łyżki soku z limonki. Zblenduj.
zupa krem z buraków przepis fot. shutterstock.com
fot. shutterstock.com

3. Fit zupa krem buraczana

Składnik odżywcze w jednej porcji:

  • 150 kcal
  • 3,5 g tłuszczów (0,5 g tłuszczów nasyconych)
  • 27 g węglowodanów
  • 9 g cukru
  • 5 g błonnika
  • 3 g białka

Buraki podwyższą Twoją odporność i żegnaj, katarze!

Sposób przygotowania:

  1. Grubo posiekaj 350 g botwinki – same liście, łodygi odrzuć. Buraki obierz i poszatkuj.
  2. W garnku rozgrzej łyżkę oliwy na średnim ogniu, dodaj 1/2 szklanki posiekanej cebuli i 1/4 szklanki korzenia selera. Podsmażaj 3 min.
  3. Dorzuć posiekaną botwinę i buraki, 250 g pokrojonych ziemniaków, 1 starty korzeń pietruszki i 1/4 łyżeczki soli. Podsmażaj 2 min.
  4. Wlej 1/3 szklanki soku pomarańczowego i po chwili 3 szklanki bulionu warzywnego. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj 20 min. Dopraw solą i pieprzem.
  5. Przelej do blendera i zmiksuj na gładko.
REKLAMA