[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
5.0

3 przepisy na zupy-kremy [niskokaloryczne dania]

Najlepszym przyjacielem człowieka nie jest wcale pies, tylko blender. Przynajmniej w kuchni. Oto 3 propozycje WH na zrobienie z niego dobrego użytku. Specjalnie dla Was przygotowałyśmy przepisy na zupy-kremy. Wszystkie poniżej 250 kcal.

zupa krem z marchewki przepis fot. shutterstock.com

Naładowane witaminami i odżywczymi składnikami, niskokaloryczne, sycące, bo pełne błonnika, rozgrzewające, proste w obsłudze i, co najważniejsze, smaczne. Naprawdę, czego więcej można wymagać od prostego dania? Aha, składniki są tanie i powszechnie dostępne.

Blendery w dłoń!

Rozdrabnianie warzyw na purée jest dla naszego układu trawiennego świetnym pomysłem, bo zaoszczędza mu pracy. Blender zrobił za niego pierwszy krok, więc od razu można przejść do skutecznego wchłaniania składników odżywczych

Należy jednak zanotować, że rozdrabnianie i gotowanie niektórych warzyw (np. buraków czy marchewki) podwyższa ich indeks glikemiczny, więc cierpiący na cukrzycę typ II muszą z nimi uważać. Z drugiej strony – i bądź tu mądry, człowieku – podgrzewanie karotenoidów, czyli najcenniejszego skarbu np. marchewki, pozwala nam na lepsze i większe ich wchłanianie. Co więc robić? Gotować, ale krótko.

Zupa-krem marchwiowa

Wartości odżywcze w 1 porcji:

  • 230 kcal
  • 15 g tłuszczów (2 g tłuszczów nasyconych)
  • 24 g węglowodanów
  • 7 g cukru
  • 4 g błonnika
  • 4 g białka

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 200 °C.
  2. Do brytfanny wrzuć 450 g obranej i pociętej marchwi, 2 przepołowione szalotki, 2 nieobrane ząbki czosnku, 1/2 łyżeczki morskiej soli, 1,5 łyżeczki curry, 1/4 łyżeczki pieprzu i wlej 3 łyżki oleju z awokado.
  3. Piecz 20-25 minut, obracając warzywa w połowie pieczenia.
  4. Pozwól warzywom ostygnąć, obierz czosnek, przełóż całość do blendera i zmiksuj.
  5. Dodaj 2 łyżki masła z nerkowców, 2,5 szklanki bulionu warzywnego i znowu zblenduj.
  6. Przelej do garnka i podgrzej na średnim ogniu. Wciśnij sok z 1 limonki.

Jesteś fanką zup? Świetnie się składa, bo mamy dla Ciebie sporo ciekawych przepisów. Wypróbuj:

zupa krem brokułowa przepis fot. shutterstock.com

Zupa-krem brokułowa

Wartości odżywcze w jednej porcji:

  • 180 kcal
  • 8 g tłuszczów (1 g tłuszczów nasyconych)
  • 22 g węglowodanów
  • 1 g cukru
  • 9 g błonnika
  • 8 g białka

Sposób przygotowania:

  1. W garnku rozgrzej 2 łyżki oliwy na średnim ogniu. Wrzuć grubo posiekaną małą cebulę, 1/8 łyżeczki morskiej soli i podsmażaj 5 minut.
  2. Wlej 2 łyżki wody, przykryj, zmniejsz ogień i gotuj 15-20 minut. Mieszaj od czasu do czasu.
  3. W garnku do gotowania na parze zagotuj 2 szklanki wody. Połóż na sicie 450 g różyczek brokuła, 2 obrane ząbki czosnku, przykryj i gotuj na parze 8 minut.
  4. Przełóż brokuły, czosnek i wlej 1 szklankę wody z gotowania do blendera.
  5. Dodaj podsmażoną wcześniej cebulę, 1 szkl. ugotowanej białej fasoli z puszki, 2 łyżeczki białej pasty miso, 1,5 szkl. bulionu warzywnego i 2 łyżki soku z limonki. Zblenduj.

zupa krem z buraków przepis fot. shutterstock.com

Zupa-krem buraczana

Składnik odżywcze w jednej porcji:

  • 150 kcal
  • 3,5 g tłuszczów (0,5 g tłuszczów nasyconych)
  • 27 g węglowodanów
  • 9 g cukru
  • 5 g błonnika
  • 3 g białka

Buraki podwyższą Twoją odporność i żegnaj, katarze!

Sposób przygotowania:

  1. Grubo posiekaj 350 g botwinki – same liście, łodygi odrzuć. Buraki obierz i poszatkuj.
  2. W garnku rozgrzej łyżkę oliwy na średnim ogniu, dodaj 1/2 szklanki posiekanej cebuli i 1/4 szklanki korzenia selera. Podsmażaj 3 min.
  3. Dorzuć posiekaną botwinę i buraki, 250 g pokrojonych ziemniaków, 1 starty korzeń pietruszki i 1/4 łyżeczki soli. Podsmażaj 2 min.
  4. Wlej 1/3 szklanki soku pomarańczowego i po chwili 3 szklanki bulionu warzywnego. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj 20 min. Dopraw solą i pieprzem.
  5. Przelej do blendera i zmiksuj na gładko.

WH 01-02/2017

Produkty z kategorii: blendery znajdziesz w sekcji WH Zakupy: blendery ranking

Komentarze

 (1)
ZOBACZ KOMENTARZE
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij