Myślisz, że imprezowy koktajl po prostu musi mieć w składzie jakiś potwornie przesłodzony chemiczny syrop? Otóż nie. Możesz zaskoczyć dziewczyny, podając im podczas babskiego wieczoru kolorowe drinki na bazie naturalnie słodkich warzyw. Mniej kalorii, więcej zabawy. I jedna z pięciu porcji warzyw odhaczona.
Panna Cornelia
Składniki:
- ½ szklanki rumu
- ½ szklanki słodkiej kukurydzy z puszki
- 2 łyżki świeżego soku z cytryny
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki wody
- 6 kropli bittera (opcjonalnie)
- gałka muszkatołowa lub cynamon
Przygotowanie
W shakerze rozdrobnij kukurydzę na mleczną papkę. Dodaj rum, sok z cytryny, miód, wodę, bitter (jeśli używasz) i lód; dobrze wstrząśnij. Przecedź napój do szklanek, udekoruj gałką muszkatołową lub cynamonem.
Czerwona królowa
Składniki:
- ⅓ szklanki dżinu
- 1 mały burak, ugotowany
- 2 truskawki
- 3 łyżki soku z limonki
- ⅓ szklanki piwa imbirowego
- 3 łyżki syropu waniliowego (DIY: ½ szklanki wody + ½ szklanki cukru + ½ laski wanilii – duś przez 10 minut)
- 2 plasterki limonki
Przygotowanie
Zblenduj dżin, buraka i truskawki na gładkie purèe. Dodaj sok z limonki, piwo imbirowe i syrop waniliowy. Podawaj na lodzie, udekoruj plastrem limonki.
Latino samuraj
Składniki: ½ szklanki tequili lub mezcalu ¾ szklanki rzodkwi japońskiej, grubo startej 5 liści bazylii, posiekanych 2 łyżki soku z limonki ¾ szklanki piwa imbirowego
Przygotowanie
W shakerze rozgnieć rzodkiew z bazylią. Dodaj tequilę (lub mezcal), sok z limonki i lód, wstrząśnij. Przecedź do szklanek z lodem, zalej piwem imbirowym. Udekoruj plasterkiem rzodkwi.
ZOBACZ TEŻ: Domowa pizza - prosty i zdrowy przepis
Komentarze