3 przepisy na sprawdzone dania i dobrane do nich wino

Nie zazdrościmy Włochom czy Francuzom klimatu, bo u nas też bywa – no, czasem, ale bywa – ładnie. Ale tego, że pijają wina do posiłków, to tego tak – zazdrościmy.

Słatka z rukolą, figami i kozim serem FOT. HOTELPIWNICZNA.PL/shutterstock.com

Sałatka z rukolą, figami i kozim serem

Odpowiednio dobrane do dania wino jest jak joker w talii kart – użyty, zmienia cały przebieg gry. Do tej genialnej sałatki wypróbuj włoskie półsłodkie, różowe wino.

Słatka z rukolą, figami i kozim seremFOT. HOTELPIWNICZNA.PL/shutterstock.com

Składniki na 2 porcje:

  • 1 opakowanie miksu sałat z rukolą i szpinakiem
  • 100 g zwartego sera koziego
  • garść orzechów włoskich
  • 2 dojrzałe figi
  • 3 łyżki oliwy extra vergine
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • szczypta soli
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Sałatę z opakowania – nawet tę umytą – trzeba ponownie umyć w domu. Zrób to i dobrze ją osusz w wirówce lub papierowym ręcznikiem. Wyłóż liście na duży talerz lub paterę, połóż na nich figi pokrojone w ćwiartki i posyp pokruszonym kozim serem.
  2. Posiekaj grubo orzechy i upraż na suchej patelni, aż zaczną pachnieć; wysyp je na wierzch sałatki. Wymieszaj miód z sokiem z cytryny i szczyptą soli, wlej oliwę i mieszaj do gładkości. Polej sałatkę dressingiem i posyp świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Risotto z krewetkami

Dodawanie wina do gotowania risotto jest znanym patentem kucharzy na uszlachetnianie dania. Tutaj naszym jokerem jest włoskie, półwytrawne białe wino.

Risotto z krewetkamifoT. HOTELPIWNICZNA.PL/shutterstock.com

Składniki na 2 porcje:

  • 150 g ryżu arborio do risotto
  • 10 świeżych krewetek
  • 500 ml warzywnego lub rybnego bulionu
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka masła
  • 100 ml białego wina
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 liść laurowy
  • 1/2 małej cebuli
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • sól i świeżo mielony czarny pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Zamiast krewetek możesz użyć mieszanki mrożonych owoców morza – rozmroź je na sicie i osusz. Krewetki obierz. W garnku zagotuj wino, wrzuć krewetki (lub owoce morza), przykryj i gotuj 2 minuty. Odsącz i zachowaj wino.
  2. Na patelni rozgrzej masło z oliwą, wrzuć posiekaną cebulę i duś kilka minut. Dodaj ryż, zmiażdżony czosnek i liść laurowy. Mieszaj, aż ryż stanie się szklisty, wlej wino z garnka i gotuj, aż się wchłonie. Następnie małymi porcjami wlewaj bulion i gotuj na małym ogniu, mieszając. Zaczekaj z następną porcją bulionu, aż wchłonie się poprzednia. Z ostatnią porcją dodaj krewetki (lub owoce morza) i posiekaną natkę pietruszki, po czym gotuj 2 minuty. Dopraw i podawaj.

SPRAWDŹ: Przepis na morskie risotto

Makaron z sosem serowym i brokułami

Czerwone, półwytrawne, lekko schłodzone włoskie wino wykona tutaj swoją robotę. Wyczujesz owocowe nuty, ale nie przykryją one smaku kremowego sosu, a raczej podbiją jego aksamitność.

makaron z sosem serowym i brokułamifot. HOTELPIWNICZNA.PL/shutterstock.com

Składniki na 2 porcje:

  • 150 g makaronu penne
  • 10 różyczek brokuła
  • 150 g sera cheddar
  • 3 łyżki startego parmezanu
  • 1/2 łyżeczki musztardy Dijon
  • 1 szkl. śmietany 18%
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Różyczki brokuła ugotuj w osolonym wrzątku na półtwardo. Odsącz, podziel na mniejsze kawałki i odstaw. Podobnie zrób z makaronem: też ugotuj go al dente i odsącz.
  2. W tym czasie zetrzyj cheddar na dużych oczkach. Na dużą patelnię wlej śmietanę i podgrzej ją, nie dopuszczając do zagotowania. Wmieszaj musztardę. Wrzuć starty cheddar i mieszaj, aż się rozpuści. Teraz dodaj 2 łyżki parmezanu – jeżeli sos jest zbyt gęsty, wlej trochę mleka.
  3. Wrzuć makaron i różyczki brokuła. Gotuj chwilę i dopraw solą i pieprzem, pamiętając jednak, że sery są słone.
  4. Rozłóż na talerze, posyp resztą parmezanu i podawaj.

ZOBACZ TEŻ: 4 proste przepisy na dania z tahini

Zobacz również:
REKLAMA