Sałatka z rukolą, figami i kozim serem
Odpowiednio dobrane do dania wino jest jak joker w talii kart – użyty, zmienia cały przebieg gry. Do tej genialnej sałatki wypróbuj włoskie półsłodkie, różowe wino.

Składniki na 2 porcje:
- 1 opakowanie miksu sałat z rukolą i szpinakiem
- 100 g zwartego sera koziego
- garść orzechów włoskich
- 2 dojrzałe figi
- 3 łyżki oliwy extra vergine
- 1 łyżka płynnego miodu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- szczypta soli
- świeżo zmielony czarny pieprz
Sposób przygotowania:
- Sałatę z opakowania – nawet tę umytą – trzeba ponownie umyć w domu. Zrób to i dobrze ją osusz w wirówce lub papierowym ręcznikiem. Wyłóż liście na duży talerz lub paterę, połóż na nich figi pokrojone w ćwiartki i posyp pokruszonym kozim serem.
- Posiekaj grubo orzechy i upraż na suchej patelni, aż zaczną pachnieć; wysyp je na wierzch sałatki. Wymieszaj miód z sokiem z cytryny i szczyptą soli, wlej oliwę i mieszaj do gładkości. Polej sałatkę dressingiem i posyp świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Risotto z krewetkami
Dodawanie wina do gotowania risotto jest znanym patentem kucharzy na uszlachetnianie dania. Tutaj naszym jokerem jest włoskie, półwytrawne białe wino.

Składniki na 2 porcje:
- 150 g ryżu arborio do risotto
- 10 świeżych krewetek
- 500 ml warzywnego lub rybnego bulionu
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka masła
- 100 ml białego wina
- 1 ząbek czosnku
- 1 liść laurowy
- 1/2 małej cebuli
- 2 łyżki natki pietruszki
- sól i świeżo mielony czarny pieprz
Sposób przygotowania:
- Zamiast krewetek możesz użyć mieszanki mrożonych owoców morza – rozmroź je na sicie i osusz. Krewetki obierz. W garnku zagotuj wino, wrzuć krewetki (lub owoce morza), przykryj i gotuj 2 minuty. Odsącz i zachowaj wino.
- Na patelni rozgrzej masło z oliwą, wrzuć posiekaną cebulę i duś kilka minut. Dodaj ryż, zmiażdżony czosnek i liść laurowy. Mieszaj, aż ryż stanie się szklisty, wlej wino z garnka i gotuj, aż się wchłonie. Następnie małymi porcjami wlewaj bulion i gotuj na małym ogniu, mieszając. Zaczekaj z następną porcją bulionu, aż wchłonie się poprzednia. Z ostatnią porcją dodaj krewetki (lub owoce morza) i posiekaną natkę pietruszki, po czym gotuj 2 minuty. Dopraw i podawaj.
SPRAWDŹ: Przepis na morskie risotto
Makaron z sosem serowym i brokułami
Czerwone, półwytrawne, lekko schłodzone włoskie wino wykona tutaj swoją robotę. Wyczujesz owocowe nuty, ale nie przykryją one smaku kremowego sosu, a raczej podbiją jego aksamitność.

Składniki na 2 porcje:
- 150 g makaronu penne
- 10 różyczek brokuła
- 150 g sera cheddar
- 3 łyżki startego parmezanu
- 1/2 łyżeczki musztardy Dijon
- 1 szkl. śmietany 18%
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Sposób przygotowania:
- Różyczki brokuła ugotuj w osolonym wrzątku na półtwardo. Odsącz, podziel na mniejsze kawałki i odstaw. Podobnie zrób z makaronem: też ugotuj go al dente i odsącz.
- W tym czasie zetrzyj cheddar na dużych oczkach. Na dużą patelnię wlej śmietanę i podgrzej ją, nie dopuszczając do zagotowania. Wmieszaj musztardę. Wrzuć starty cheddar i mieszaj, aż się rozpuści. Teraz dodaj 2 łyżki parmezanu – jeżeli sos jest zbyt gęsty, wlej trochę mleka.
- Wrzuć makaron i różyczki brokuła. Gotuj chwilę i dopraw solą i pieprzem, pamiętając jednak, że sery są słone.
- Rozłóż na talerze, posyp resztą parmezanu i podawaj.
ZOBACZ TEŻ: 4 proste przepisy na dania z tahini