3 przepisy na naleśniki

Ty, goście i naleśniki – smakowity scenariusz imprezki. Zaproś przyjaciół na wspólne gotowanie, przygotujcie naleśniki ze szpinakiem, po meksykańsku lub z jabłkami i przekonaj się, jak z płaskiego repertuaru można stworzyć towarzyski i kulinarny hit. Wypróbuj 3 farsze do naleśników.

naleśniki fot. shutterstock.com
fot. shutterstock.com

Diabeł tkwi w szczegółach... farszu. Bo naleśnik to danie, którego osobowość odkryjesz dopiero wtedy, gdy dotrzesz do jego wnętrza. A możliwości wypełnienia płaskiej formy smakowitą treścią masz nieskończenie wiele. To zależy i od Twojej wyobraźni, i od... zawartości lodówki.

To prawda, że trochę się nasmażysz, ale już sam farsz praktycznie sam się robi, a ty, dochodząc do perfekcji w obracaniu naleśników, zyskasz dozgonny podziw obserwatorów bez względu na płeć.

I nie przejmuj się – jest niemal regułą, że pierwszy naleśnik się nie udaje, bo wchłania nadmiar tłuszczu. Następne na pewno będą lepsze.

Naleśniki to nie tylko żelazny repertuar kuchenny, to także znakomity pretekst towarzyski. Wspólne gotowanie i późniejsze konsumowanie potraw jest obecnie bardzo trendy, więc przygotowaliśmy przepisy, które świetnie sprawdzą się w gronie przyjaciół.

Mamy propozycje dla mięso- i roślinożerców, dla wielbicieli słodkich lub pikantnych składniko-detali. Słowem, dla wszystkich, których cieszy dobre jedzenie.

1. Naleśniki z chilli con carne

  • Czas przygotowania: około 40 min
  • Porcja: dla 5 osób
  • Szacunkowa wartość kaloryczna: 190 kcal (jeden naleśnik)

Przygotuj (na 10 naleśników):

  • 0,5 kg chudego mięsa mielonego (indycze lub wieprzowo-wołowe)
  • 1 puszkę czerwonej fasoli
  • 2 drobno posiekane cebule
  • 1 zieloną paprykę pokrojoną w drobną kostkę
  • 2 małe puszki koncentratu pomidorowego
  • kilka kropel sosu tabasco
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 szczypty soli i przyprawy meksykańskiej.

Przygotowanie:

Mięso podsmaż na oliwie, pamiętaj, żeby rozdrobnić je widelcem na patelni, bo w przeciwnym razie usmażysz półkilogramowy kotlet mielony. Odlej nadmiar tłuszczu.

W dużym garnku lub brytfannie przysmaż na oliwie cebulę i zieloną paprykę. Dodaj podsmażone mięso, koncentrat pomidorowy, fasolę i przyprawy. Duś przez około 30 minut bez przykrycia, od czasu do czasu mieszając, żeby odparowała woda i farsz zgęstniał.

Farsz nałóż na naleśniki, zwiń je w rulon lub jak omlet (na połowę). Podawaj jako danie samodzielne, bez dodatków.

Inny wariant

Możesz też je zapiec. Zwiń naleśniki w rulony. Ułóż je ciasno obok siebie w wysmarowanym masłem żaroodpornym naczyniu i posyp pikantnym, startym na tarce serem, może być np. ser morski. Wstaw do gorącego piekarnika (200 OC) i zapiecz przez 10-15 minut.

Z czym najlepiej smakuje: z jasnym, pełnym piwem.

naleśniki fot. shutterstock.com
fot. shutterstock.com

2. Naleśniki z jabłkami

  • Czas przygotowania: około 20 minut
  • Porcja: dla 5 osób
  • Szacunkowa kaloryczność: 110 kcal (1 naleśnik)

Przygotuj (na 10 naleśników):

  • 2 słoiczki musu jabłkowego
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 2 łyżki soku cytrynowego
  • 3 łyżki rodzynek
  • 1/3 szklanki cukru
  • lody waniliowe lub jogurtowe
  • łyżeczkę rumu.

Przygotowanie

Rodzynki przełóż do miseczki i zalej na 10 minut wrzątkiem, odcedź, gdy napęcznieją. Mus jabłkowy wymieszaj z sokiem z cytryny, dodaj cukier i podsmaż na łyżce masła (5-6 min), pod koniec smażenia dodaj rodzynki. Odstaw farsz, aby lekko ostygł.

Naleśniki posmaruj masą jabłkową, złóż jak krokiety i lekko podsmaż na łyżce masła. Podaj z dwiema skropionymi rumem gałkami lodów.

A może naleśniki z kremem czekoladowym? Zobacz, jak wykonać zdrowy krem z awokado jak nutella.

Z czym najlepiej smakuje: z gorzką czarną kawą.

Naleśniki jako deser powinny być jedzone widelcem i łyżką. Widelec (trzymany w lewej dłoni) służy tylko do unieruchomienia naleśnika, natomiast łyżką odkrawasz małe kawałki i zjadasz je.

naleśniki fot. shutterstock.com
fot. shutterstock.com

3. Naleśniki ze szpinakiem

  • Czas przygotowania: około 25 minut
  • Porcja: dla 5 osób
  • Szacunkowa wartość kaloryczna: 140 kcal (1 naleśnik)

Przygotuj (na 10 naleśników):

  • 1/2 kg mrożonego szpinaku
  • 4 łyżki masła klarowanego
  • 150 g sera feta light (ok. pół opakowania)
  • 1 łyżeczkę curry
  • 1 łyżeczkę słodkiej papryki
  • 3 łyżki śmietany
  • ząbek czosnku.

Przygotowanie:

Mrożonego szpinaku nie rozmrażaj, tylko pokrusz na małe kawałki. W rondlu lub na głębokiej patelni roztop 2 łyżki masła, a kiedy się spieni, dodaj przyprawy i rozgnieciony czosnek, następnie, ciągle mieszając, smaż je 10 sekund.

Wrzuć na przyprawy szpinak, wymieszaj, przykryj i zagotuj. Pogotuj 10 minut pod przykryciem. Szpinak na farsz do naleśników powinien być dość gęsty, dlatego duś go jeszcze przez 10 minut bez przykrycia.

Dodaj do szpinaku śmietanę i szczyptę soli, a kiedy trochę przestygnie – fetę pokrojoną w kostkę. Na środku każdego naleśnika układaj sporą łyżkę farszu szpinakowego. Zawijaj naleśniki jak lubisz – w rulon, na połowę czy (jak krokiety) na pół i jeszcze raz na pół.

Z czym najlepiej smakuje: z wytrawnym białym winem, lekko schłodzonym przed podaniem. 

Tekst: Aldona Mioduszewska

F 2003/10

REKLAMA