Diabeł tkwi w szczegółach... farszu. Bo naleśnik to danie, którego osobowość odkryjesz dopiero wtedy, gdy dotrzesz do jego wnętrza. A możliwości wypełnienia płaskiej formy smakowitą treścią masz nieskończenie wiele. To zależy i od Twojej wyobraźni, i od... zawartości lodówki.
To prawda, że trochę się nasmażysz, ale już sam farsz praktycznie sam się robi, a ty, dochodząc do perfekcji w obracaniu naleśników, zyskasz dozgonny podziw obserwatorów bez względu na płeć.
I nie przejmuj się – jest niemal regułą, że pierwszy naleśnik się nie udaje, bo wchłania nadmiar tłuszczu. Następne na pewno będą lepsze.
Naleśniki to nie tylko żelazny repertuar kuchenny, to także znakomity pretekst towarzyski. Wspólne gotowanie i późniejsze konsumowanie potraw jest obecnie bardzo trendy, więc przygotowaliśmy przepisy, które świetnie sprawdzą się w gronie przyjaciół.
Mamy propozycje dla mięso- i roślinożerców, dla wielbicieli słodkich lub pikantnych składniko-detali. Słowem, dla wszystkich, których cieszy dobre jedzenie.
1. Naleśniki z chilli con carne
- Czas przygotowania: około 40 min
- Porcja: dla 5 osób
- Szacunkowa wartość kaloryczna: 190 kcal (jeden naleśnik)
Przygotuj (na 10 naleśników):
- 0,5 kg chudego mięsa mielonego (indycze lub wieprzowo-wołowe)
- 1 puszkę czerwonej fasoli
- 2 drobno posiekane cebule
- 1 zieloną paprykę pokrojoną w drobną kostkę
- 2 małe puszki koncentratu pomidorowego
- kilka kropel sosu tabasco
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 szczypty soli i przyprawy meksykańskiej.
Przygotowanie:
Mięso podsmaż na oliwie, pamiętaj, żeby rozdrobnić je widelcem na patelni, bo w przeciwnym razie usmażysz półkilogramowy kotlet mielony. Odlej nadmiar tłuszczu.
W dużym garnku lub brytfannie przysmaż na oliwie cebulę i zieloną paprykę. Dodaj podsmażone mięso, koncentrat pomidorowy, fasolę i przyprawy. Duś przez około 30 minut bez przykrycia, od czasu do czasu mieszając, żeby odparowała woda i farsz zgęstniał.
Farsz nałóż na naleśniki, zwiń je w rulon lub jak omlet (na połowę). Podawaj jako danie samodzielne, bez dodatków.
Inny wariant
Możesz też je zapiec. Zwiń naleśniki w rulony. Ułóż je ciasno obok siebie w wysmarowanym masłem żaroodpornym naczyniu i posyp pikantnym, startym na tarce serem, może być np. ser morski. Wstaw do gorącego piekarnika (200 OC) i zapiecz przez 10-15 minut.
Z czym najlepiej smakuje: z jasnym, pełnym piwem.