Pierożki z czarnej fasoli (6 porcji)
Intensywna barwa tych czarnych pereł wskazuje, że mają więcej przeciwutleniaczy niż ich jaśniejsze kuzynki.
- 1/4 szklanki kolendry,
- 2 szalotki, posiekane,
- 2 ząbki czosnku, zgniecione,
- 1 łyżka startego imbiru,
- 100 g ugotowanej czarnej fasoli,
- 100 g soi edamame w łupinach,
- 1 łyżka oleju sezamowego,
- 24 arkusze ciasta na pierożki wonton,
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek,
- 2 łyżki niskosodowego sosu sojowego,
- 2 łyżeczki sosu sriracha,
- 1 łyżeczka miodu.
1. Zblenduj kolendrę, szalotkę, czosnek i imbir. Dodaj do tego fasolę, soję oraz olej sezamowy i blenduj dalej, aż powstanie możliwie jednorodna masa.
2. Nałóż 1 łyżkę masy na środek arkusza ciasta. Zwilż jego brzegi wodą i zawiń w trójkąt, a potem przyciśnij brzegi, żeby się skleiły.
3. Podgrzej na patelni na średnim ogniu łyżkę oleju i włóż pierożki – pamiętaj, że nie mogą się stykać. Smaż je przez 2 minuty, potem dodaj 1/4 szklanki wody, przykryj i trzymaj na małym ogniu kolejne 2 minuty (aż zaczną stawać się prześwitujące). Przełóż je na talerz, wytrzyj patelnię i powtarzaj cały proces, aż usmażysz wszystkie.
4. Wymieszaj razem sosy sojowy, sriracha oraz miód i posmaruj pierożki.
Na porcję (4 pierożki, z sosem): 222 kcal, 6 g tłuszczu, 33 g węglowodanów, 2 g cukru, 574 mg sodu, 5 g błonnika, 9 g protein
Przetestuj także przepis na sos tamari i dania z kaszą.
Komentarze