REKLAMA

3 proste przepisy na kolację we dwoje [+dobrane do dań wina]

Dobre jedzenie nie potrzebuje hucznej ani eleganckiej oprawy. Zawsze, bez względu na okoliczności, będzie smakować wyśmienicie. Jeśli jednak lubisz dodać swojemu posiłkowi nieco sznytu, postaw na lampkę dobrze dobranego wina. Poniżej znajdziesz przepisy i trunki, które pasują do siebie idealnie.

kolacja we dwoje fot. Shutterstock.com

Roladki z wędzonego łososia z serem, czosnkiem i ziołami

Składniki:

  • 4 plastry wędzonego łososia
  • 2 jajka
  • 1 serek ricotta
  • 1 łyżka chrzanu
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki koperku
  • 2 łyżki szczypiorku
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz 

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj jajka na twardo, wystudź je, obierz i bardzo drobno posiekaj.
  2. Cienkie plastry łososia ułóż na aluminiowej folii, tak by zachodziły na siebie.
  3. W misce wymieszaj jajka, serek, łyżkę chrzanu, przepuszczony przez praskę ząbek czosnku, drobno posiekany koperek i szczypiorek. Dopraw morską solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
  4. Wyłóż przygotowany farsz na płaty łososia i delikatnie zwiń je w rulon (folia sprawi, że ryba gładko odejdzie od powierzchni). Wstaw do lodówki przynajmniej na godzinę. Wyjmij, pokrój na mniejsze kawałki i przewiąż je szczypiorkiem. Podawaj z tostami i butelką schłodzonego Casillero del Diablo Chardonnay.

Królik po prowansalsku

Składniki:

  • 200 ml czerwonego wina Carlo Rossi Dark
  • 200 ml bulionu drobiowego
  • 3 łyżki ostrej musztardy Dijon
  • 5 gałązek tymianku
  • 1 główka czosnku
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Kawałki królika osusz i natrzyj solą, pieprzem i posiekanym tymiankiem z 3 gałązek. Rozgrzej masło z oliwą na patelni i obsmaż kawałki mięsa na złoto z każdej strony.
  2. Przełóż królika do żaroodpornego naczynia, wlej wino, bulion, wrzuć 2 gałązki tymianku, a główkę (lub dwie) przekrój w poprzek na pół i włóż do środka.
  3. Wstaw z przykrywką do piekarnika 200 oC na ok. godzinę, aż mięso będzie miękkie. Pod koniec pieczenia zdejmij pokrywkę, żeby kawałki mięsa się zrumieniły.
  4. Wyjmij mięso z brytfanny, przecedź sos przez sito do innego naczynia, wmieszaj 3 łyżki musztardy, spróbuj i ewentualnie dopraw. Polej królika na talerzu.

Flan truskawkowy

Składniki:

  • Flan:
  • 125 g kremowego serka
  • 3 jajka
  • 170 ml zagęszczonego mleka
  • 80 g cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • Sos:
  • 250 g truskawek
  • 40 g cukru
  • 30 ml wody
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • ziarna wanilii 
  1. Zmiksuj składniki, wysmaruj foremki masłem i wlej masę.
  2. Włóż do naczynia, wlej wodę do połowy wysokości foremek i piecz godzinę w 200 oC. Wystudź i wstaw do lodówki
  3. Z cukru i wody zrób syrop i zblenduj ze składnikami sosu. Podawaj z mocno schłodzonym, słodkim różowym winem Gancia Frizzante

ZOBACZ TEŻ: Zdrowa kolacja - 5 przepisów

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ

REKLAMA

REKLAMA