Roladki z wędzonego łososia z serem, czosnkiem i ziołami
Składniki:
- 4 plastry wędzonego łososia
- 2 jajka
- 1 serek ricotta
- 1 łyżka chrzanu
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki koperku
- 2 łyżki szczypiorku
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Sposób przygotowania:
- Ugotuj jajka na twardo, wystudź je, obierz i bardzo drobno posiekaj.
- Cienkie plastry łososia ułóż na aluminiowej folii, tak by zachodziły na siebie.
- W misce wymieszaj jajka, serek, łyżkę chrzanu, przepuszczony przez praskę ząbek czosnku, drobno posiekany koperek i szczypiorek. Dopraw morską solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
- Wyłóż przygotowany farsz na płaty łososia i delikatnie zwiń je w rulon (folia sprawi, że ryba gładko odejdzie od powierzchni). Wstaw do lodówki przynajmniej na godzinę. Wyjmij, pokrój na mniejsze kawałki i przewiąż je szczypiorkiem. Podawaj z tostami i butelką schłodzonego Casillero del Diablo Chardonnay.
Królik po prowansalsku
Składniki:
- 200 ml czerwonego wina Carlo Rossi Dark
- 200 ml bulionu drobiowego
- 3 łyżki ostrej musztardy Dijon
- 5 gałązek tymianku
- 1 główka czosnku
- 1 liść laurowy
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy
- sól, świeżo zmielony czarny pieprz
Sposób przygotowania:
- Kawałki królika osusz i natrzyj solą, pieprzem i posiekanym tymiankiem z 3 gałązek. Rozgrzej masło z oliwą na patelni i obsmaż kawałki mięsa na złoto z każdej strony.
- Przełóż królika do żaroodpornego naczynia, wlej wino, bulion, wrzuć 2 gałązki tymianku, a główkę (lub dwie) przekrój w poprzek na pół i włóż do środka.
- Wstaw z przykrywką do piekarnika 200 oC na ok. godzinę, aż mięso będzie miękkie. Pod koniec pieczenia zdejmij pokrywkę, żeby kawałki mięsa się zrumieniły.
- Wyjmij mięso z brytfanny, przecedź sos przez sito do innego naczynia, wmieszaj 3 łyżki musztardy, spróbuj i ewentualnie dopraw. Polej królika na talerzu.
Flan truskawkowy
Składniki:
- Flan:
- 125 g kremowego serka
- 3 jajka
- 170 ml zagęszczonego mleka
- 80 g cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- szczypta soli
- Sos:
- 250 g truskawek
- 40 g cukru
- 30 ml wody
- 1 łyżka soku z cytryny
- ziarna wanilii
- Zmiksuj składniki, wysmaruj foremki masłem i wlej masę.
- Włóż do naczynia, wlej wodę do połowy wysokości foremek i piecz godzinę w 200 oC. Wystudź i wstaw do lodówki
- Z cukru i wody zrób syrop i zblenduj ze składnikami sosu. Podawaj z mocno schłodzonym, słodkim różowym winem Gancia Frizzante
ZOBACZ TEŻ: Zdrowa kolacja - 5 przepisów
Komentarze