[ X ]

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu), wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych na zasadach wskazanych w "Polityce prywatności"

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
5.0

3 pomysły na oryginalną kolację [przepisy]

Zakończ dzień w doskonałym nastroju przy domowej kolacji. Kieliszek białego wina? Dlaczego nie.

Rybne tacos z kapustą pekińską To dobra przekąska na babski wieczór.

Kiedyś, właściwie jeszcze całkiem niedawno, domowy obiad czy kolacja polegały na tym, że najpierw kobieta robiła zakupy, wracała z siatami i przez parę godzin przygotowywała jedzenie. A potem do niej należało posprzątanie i pozmywanie. Jakie to fantastyczne, że dla większości z nas to epoka słusznie miniona. Oto pomysły na zdrowe domowe kolacje, których przygotowanie nie zajmie więcej niż 15 minut. A zmywać będzie zmywarka.

Rybne tacos z kapustą pekińską

Czas: 15 minut, 4 porcje

Składniki:

  • ¼ kg pokrojonej kapusty pekińskiej
  • 1 starta marchew
  • 2 łyżki świeżego soku z cytryny
  • 2 łyżki posiekanej kolendry
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżeczki startego imbiru
  • ½ kg filetów z halibuta
  • 8 tacos
  • 1 łyżka sosu hoisin

Przygotowanie:

  1. Zrób sałatkę, mieszając kapustę, marchew, sok z cytryny, kolendrę, miód i imbir.
  2. Uduś halibuta na patelni w małej ilości wody przez 5 minut.
  3. Nadziej tacos rybą, sałatką i polej sosem hoisin.

Jedna porcja (2 tacos) zawiera: 341 kcal, 5 g tłuszczu (0,5 g tł. nasyc.), 36 g węglowodanów, 3 g błonnika, 37 g białka

Dodatek sera koziego nadaje potrawie charakteru.

Orzo ze szpinakiem

Czas: 15 minut, 4 porcje

Składniki:

  • 1 szklanka makaronu orzo
  • ⅓ szklanki pokrojonej cebuli
  • 1 ząbek czosnku, zmiażdżony
  • 2 łyżki oliwy
  • 6 szklanek szpinaku baby
  • ⅓ szklanki pokrojonych czarnych oliwek
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżki świeżo mielonego pieprzu
  • 1 szklanka pokrojonych pomidorków cherry
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • ¼ szklanki miękkiego sera koziego

Przygotowanie:

  1. Ugotuj orzo według przepisu na opakowaniu.
  2. Na oliwie na średnim ogniu podsmaż cebulę i czosnek, aż zmiękną. Dodaj szpinak i oliwki, zamieszaj i podsmażaj nie dłużej niż minutę. Dopraw do smaku.
  3. Odcedź orzo i dodaj do szpinaku razem z pomidorkami i sokiem z cytryny. Przed podaniem udekoruj kawałkami koziego sera.

Jedna porcja (1/4 całości) zawiera: 312 kcal, 13 g tłuszczu (3 g tł. nasyc.), 41 g węglowodanów, 4 g błonnika, 10 g białka

Ten przepis to gwarancja udanego wieczoru..

Krewetkowe ceviche

Czas: 5 minut, 1 porcja

Składniki:

  • ½ szklanki pokrojonego ogórka
  • ⅓ szklanki pokrojonego mango
  • 1 łyżka cebuli pokrojonej w piórka
  • ¼ szklanki pokrojonego awokado
  • 1 pomidor pokrojony
  • 1 szklanka ugotowanych krewetek
  • ¼ szklanki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka czerwonej papryki

Przygotowanie:

  1. Zmieszaj wszystkie składniki w pucharku.

Jedna porcja zawiera: 295 kcal, 8 g tłuszczu (1 g tł. nasyc.), 30 g węglowodanów, 8,5 g błonnika, 29,5 g białka

ZOBACZ TEŻ: 4 przepisy na szybki i zdrowy obiad

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ

REKLAMA

REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij